Με ανάπτυξη κατά μέσο όρο 10% εξελίχθηκαν οι πωλήσεις των αλυσίδων την περίοδο των πρόσφατων γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ ενός έτους. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι, παρά την ψυχολογική πίεση του κοινού από την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης στη δημόσια υγεία και τα απαιτητικά μέτρα προστασίας, ο φόβος της πανδημίας δεν το κράτησε μακριά από τις αίθουσες πωλήσεων του κλάδου.

Όπως αναφέρει στέλεχος γνωστής αλυσίδας, «ο κόσμος έχει πλέον εκπαιδευτεί, γνωρίζει πώς να προστατεύεται και πώς να κινείται στα καταστήματα, έτσι ώστε οι αγορές να γίνονται πια ομαλά και κυρίως χωρίς εντάσεις μεταξύ πελατών. Τέτοια φαινόμενα έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Όλα τα στοιχεία της γιορταστικής εμπορικής κίνησης των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δείχνουν ότι ιδιαίτερα την παραμονή και την προπαραμονή των δύο μεγάλων γιορτών τα σούπερ μάρκετ «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», αφού οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 10% συγκριτικά με τις γιορτές του 2019. Για ορισμένα δίκτυα, μάλιστα, η άνοδος των πωλήσεων ξεπέρασε το 15% ή και το 20%! Ωστόσο, σε άλλα δίκτυα κυμάνθηκε χαμηλά, δηλαδή κάτω του μέσου όρου της κλαδικής αγοράς.

Ανακλάσεις της πανδημίας στη γιορταστική κίνηση
Πέρα από τη θεαματική γενική ανάπτυξη των πωλήσεων, η γιορταστική περίοδος χαρακτηρίστηκε από κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως η άνευ προηγούμενου αύξηση των πωλήσεων κρασιών και γενικά αλκοόλ, την οποία τα στελέχη των αλυσίδων την αποδίδουν σε δύο λόγους. Αφενός στις γενναίες προωθητικές ενέργειες ορισμένων αλυσίδων, με τη συνεπικουρία των προμηθευτών στις περισσότερες των περιπτώσεων, και αφετέρου στο γεγονός ότι οι καταναλωτές, παραμένοντας αναγκαστικά στα σπίτια τους και αποκλεισμένοι από τη γοητεία της εν αναστολή λειτουργίας, άλλωστε, νυχτερινής διασκέδασης, δεν είχαν λόγους να δείξουν αυτοσυγκράτηση στην κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ…

Άλλη ιδιαιτερότητα αυτής της γιορταστικής περιόδου ήταν η υψηλή ζήτηση των προϊόντων ζαχαροπλαστικής, αλλά κι εδώ υπάρχει εξήγηση. Από τη μια πλευρά το lockdown ευνοεί τη διέξοδο του κόσμου στην ενασχόληση με την οικιακή μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και από την άλλη, οι σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές δίνουν περαιτέρω ώθηση στη σχετική τάση. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτής της ιδιότυπης, λόγω μερικής καραντίνας, γιορταστικής περιόδου ήταν η συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων προϊόντων κρέατος. Αν και οι διοικήσεις των αλυσίδων ανέμεναν αυξημένη ζήτηση, περίπου για τους ίδιους λόγους που αυξήθηκε η κατανάλωση του αλκοόλ, εντούτοις διαψεύσθηκαν, εφόσον οι κατ’ οίκον συνευρέσεις σε στενό κύκλο προσώπων εντέλει περιόρισε το φόρτο εδεσμάτων του γιορταστικού τραπεζιού.

Δύο άλλα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου ήταν, αφενός, ο σχετικά χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των πελατών-επισκεπτών στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς ο φόβος των μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτών, ενόσω το ημερήσιο δελτίο τρόμου ανακοίνωνε τους θανάτους περίπου εκατό ανθρώπων ανά εικοσιτετράωρο από την Covid-19, τους κράτησε μακριά από τις σάλες πωλήσεων, αφήνοντας τα ψώνια για τους νεότερους. Αφετέρου, η αυξημένη περίπου κατά 15%-20% αξία του μέσου καλαθιού αγορών, δεδομένου ότι, όπως και προ των εορτών, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ ήταν (και παραμένουν, άλλωστε) πιο μελετημένες, ώστε οι προμήθειές τους να καλύπτουν μεγαλύτερο διάστημα αναγκών –άρα είναι υψηλότερης μέσης αξίας ανά «καλάθι» σε σχέση με το 2019–, προκειμένου να αποφεύγεται ο τακτικός συγχρωτισμός με πολύ κόσμο.