Σε διαδικασία ανασυγκρότησης βρίσκεται η εταιρεία Mediterranean Foods ΑΕ, η οποία παράγει τρόφιμα τεσσάρων κατηγοριών (κέτσαπ, σάλτσες, μουστάρδες και μαγιονέζες) υπό το brand Brava.

Θυμίζουμε ότι η οικογένεια Σαλάκου πούλησε το 2021 το 71,43% της εταιρείας στη Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων και αντίστοιχα, το υπόλοιπο 28,57% πέρασε στην κυπριακή Mirties Enterprises Company Limited, με την περσινή χρονιά να θεωρείται από αυτό και μόνο το γεγονός ως μεταβατική.

Εντός του 2022, αποφασίστηκε να διατεθεί προς πώληση η γη και τα κτίρια της εταιρείας στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Άστρους, με αναπόσβεστη αξία που υπολογίστηκε στα €806.709 στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Εξάλλου, από την ίδια την οικονομική έκθεση της εταιρείας, το 2022 θεωρήθηκε ως έτος «οικονομικών προκλήσεων και μεγάλων δυσκολιών».

Εντός του 2022, οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας περιορίστηκαν σε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 47,23% σε σχέση με τα 3,03 εκατ. ευρώ του 2022 κάτι που μεταφράζεται σε ελάχιστο περιθώριο κέρδους για την εταιρεία, επειδή το κόστος πωληθέντων για την περσινή χρονιά κάλυψε το 99,5% των εσόδων (1,59 εκατ. ευρώ).

Μοιραία, ο οικονομικός δείκτης του αποτελέσματος μετά φόρων της ανώνυμης εταιρείας προς το σύνολο των ίδιων κεφαλαίων μειώθηκε κατά 25,8%.

Στα χέρια της Minerva οι αποφάσεις για το κωδικολόγιο προϊόντων – Έρχεται επέκταση σε νέες κατηγορίες τροφίμων;

Η εταιρεία Mediterranean Foods «βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου με μητρική τη Minerva ΑΕ», όπως η ίδια αναφέρει. Ο Όμιλος «παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τις κινήσεις του, με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος και την αύξηση της παραγωγικότητας των μονάδων του» και κατά συνέπεια, αναμένεται να εξετάσει την προβλεπόμενη πορεία της Mediterranean Foods εκτιμώντας οικονομίες κλίμακας, αφήνοντας συνεπώς ανοικτά όλα τα δεδομένα. «Οι αποφάσεις για τον τομέα δραστηριοποίησης της Εταιρείας θα ληφθούν μετά την λήξη της χρήσης 2023», σημειώνεται εντός της σχετικής οικονομικής έκθεσης.

Ωστόσο, στέλεχος της Minerva, μιλώντας στο FOODReporter, απέκλειε τη μείωση κατηγοριών δραστηριοποίησης ενόψει 2024, ενώ για πιθανή επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων τροφίμων για την επόμενη χρονιά, αρκέστηκε να πει πως «τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμη».

Πάντως, μέσα στο 2023, η Mediterranean Foods ΑΕ εξυπηρέτησε εξ ολοκλήρου το βραχυπρόθεσμό δανεισμό της, ύψους €713.729.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter