Ανοδική πορεία πωλήσεων έχει και φέτος η Lidl, η οποία επενδύει στη δημιουργία νέων καταστημάτων, επεκτείνοντας το δίκτυό της που περιλαμβάνει σήμερα 223 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Όπως σημειώνεται εκ μέρους της διοίκησής της, «παρά το γεγονός ότι το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά συνολικά για την αγορά, σε περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού και πιέσεων για μεγάλες προσφορές και καλύτερη εξυπηρέτηση, κλείσαμε θετικά με ποσοστιαία ανάπτυξη 4,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση».

Tο 2018 έφερε στο δίκτυο της Lidl, σύμφωνα με τη διοίκησή της, αύξηση επισκεψιμότητας πελατών και αξίας «καλαθιού» αγορών. Ανάλογη είναι η αισιοδοξία της για την τρέχουσα χρήση. Όπως επισημαίνεται σχετικά, «οι πρώτοι μήνες σήμαναν ένα δυνατό ξεκίνημα. Η μισθολογική επένδυση της αλυσίδας ξεπέρασε σε ποσοστό ακόμα και το ποσοστό αύξησης του τζίρου μας, ανερχόμενη στο 5,3%».

Το τρέχον οικονομικό έτος, που για την εταιρεία άρχισε την 1η Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2020, οι επενδύσεις της θα ανέλθουν στα 120 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας περίπου κατά 40 εκατ. ευρώ τις επενδύσεις του προηγούμενου έτους. Το φετινό επενδυτικό πλάνο της προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • την ολοκλήρωση του σχεδίου εγκατάστασης φούρνων bake off σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εξελίσσεται αρκετό καιρό και αποσκοπεί να προσφέρει η Lidl στους πελάτες της μια ολοκληρωμένη πρόταση στα προϊόντα άρτου, κερδίζοντας μερίδια από την παραδοσιακή αγορά.
  • Την προσθήκη 250 νέων κωδικών προϊόντων, που θα φτάσουν έτσι συνολικά τους 2.550. Κατά το 67% προέρχονται από Έλληνες προμηθευτές, αφορούν κυρίως κατηγορίες φρέσκων προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά και αρτοσκευάσματα (θα προστεθούν private label ετικέτες), όπως επίσης αναψυκτικά (θα λανσαριστούν ιδιωτικά και επώνυμα σήματα) και καθαριστικά σε σκόνη (η κατηγορία θα ενισχυθεί με επώνυμα προϊόντα). Σημειώνεται ότι η Lidl δεν έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα συσκευασμένα φαγητά, αφού η διοίκησή της δεν «πιστεύει» στην κατηγορία, οπότε περιορίζεται στη διάθεση μικρού αριθμού κωδικών μέσω του bake off.
  • Την εγκαινίαση της λειτουργίας τουλάχιστον τεσσάρων νέων καταστημάτων, με την προσθήκη των οποίων το δίκτυό της θα αυξηθεί στις 227 εμπορικές μονάδες.
  • Την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας, με τη δημιουργία νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων (ψύξης και κατάψυξης) και την τοποθέτηση ραφιών στα τρία από τα τέσσερα logistics centers της Lidl, που εδρεύουν στην Αθήνα, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ότι η συνεχής επέκταση του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας την υποχρεώνει σε νέες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.

Ποικίλα μοντέλα καταστημάτων
Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, όσο επεκτείνεται το δίκτυο πωλήσεων, τόσο αυξάνονται οι θέσεις εργασίας που τo υποστηρίζουν. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο αριθμός των μελών του προσωπικού της στα τέλη του 2020 θα έχει φτάσει τα 6.000 άτομα από 5.446 σήμερα.

Η πολιτική επέκτασης του δικτύου της εταιρείας είναι εστιασμένη στην Αττική και τη νησιωτική Ελλάδα. Όπως τονίζουν στελέχη της, είναι πλέον περισσότερο ευέλικτη στον τομέα των κατασκευών, καθώς δημιουργεί ποικίλα μοντέλα καταστημάτων, όπως λ.χ. διώροφα σούπερ μάρκετ ή διώροφα καταστήματα, όπου το πρώτο επίπεδο είναι χώρος πάρκινγκ, ή μικρότερα καταστήματα ελάχιστης έκτασης χώρου πωλήσεων 600τμ. Με τα τελευταία η εταιρεία διεισδύει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των αστικών κέντρων. Ήδη έχει δημιουργήσει τα τρία πρώτα στη Θεσσαλονίκη κι ένα ακόμη στην Αθήνα.