Στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC, το μέτρο χρέωσης της πλαστικής σακούλας αγορών σχεδιάζεται να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα, ενώ στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία ήδη αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Οι πέντε πένες που εισπράττονται από τα βρετανικά σούπερ μάρκετ για κάθε πλαστική σακούλα που αγοράζουν οι πελάτες τους οδηγούνται, σύμφωνα με τον νόμο, στη χρηματοδότηση κοινωφελών ενεργειών. Το είδος της ενέργειας αποφασίζεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση ρώτησε τις μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις σχετικά με το πού κατηύθυναν τις δωρεές τους, σε διάστημα ενός έτους. Σε σύνολο 261 λιανεμπόρων που εφαρμόζουν το μέτρο, απάντησαν 168 λιανέμποροι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 8 μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου: Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons, Aldi, The Co-operative Group, Waitrose και Marks & Spencer. Συνολικά οι δωρεές ανήλθαν σε 66 εκατ. λίρες, στην περίοδο 2016-2017. Το ποσό αντιστοιχεί σε 4 πένες από τις 5 πένες που εισπράχθηκαν ανά σακούλα. Πού πήγε το υπόλοιπο ποσό;

Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα της παρακράτησης εκ μέρους των λιανεμπόρων ενός μέρους των εσόδων για έξοδα διαχείρισης. Από τους λιανέμπορους που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, οι 45 αποφάσισαν να κάνουν αυτή την παρακράτηση και το σχετικό ποσό υπολογίζεται σε 4,5 εκατ. λίρες. Ένα ποσό ακόμη, που αφορά στο ΦΠΑ, παρακρατείται απευθείας από την κυβέρνηση (πέρυσι, οι λιανέμποροι πλήρωσαν 17 εκατ. λίρες για ΦΠΑ που αφορούσε στην πώληση πλαστικής σακούλας). Τις υψηλότερες δωρεές έκαναν οι Tesco (23,1 εκατ. λίρες), η Morrison’s (6,4 εκατ. λίρες) και η The Co-operative Group (6,3 εκατ. λίρες) και το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών κατευθύνθηκε σε έργα που αφορούσαν τις τοπικές κοινωνίες (33 εκατ. λίρες, το 50%).

Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει πρόστιμο που μπορεί να φθάσει έως και τις 20.000 λίρες στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως η επιχείρηση δεν διατηρεί αρχείο με τον αριθμό των πλαστικών σακουλών που πωλήθηκαν και για τις δωρεές. Οι τοπικές αρχές μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους, για παράδειγμα μέσω έρευνας mystery shopper, ώστε να διαπιστώνουν τη σχετική συμμόρφωση των επιχειρήσεων.