Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσονται οι διαδικασίες εξαγοράς και απορρόφησης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα γίνει με ισολογισμό μετασχηματισμού της 31ης του Σεπτεμβρίου φέτος. Ωστόσο, οι σχετικές διαδικασίες θα καθυστερήσουν περίπου ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του Νοεμβρίου αντί του Οκτωβρίου κατά την αρχική πρόβλεψη. Η καθυστέρηση προέκυψε, στο πλαίσιο της εξέτασης που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πηγές του «σελφ σέρβις» αναφέρουν ότι η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή ζήτησε από τη Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις του δικτύου καταστημάτων franchise, βάσει των τιμών λιανικής κι όχι χονδρικής. Αυτό είχε αποτέλεσμα να κληθούν όλοι οι συνεργάτες της εταιρείας, προκειμένου να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η έγκριση της συγχώνευσης αναμένεται μέχρι το τέλος του μηνός, ενώ αμέσως κατόπιν θα ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση.

Προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, όπως μαθαίνουμε, η διοίκηση της ΑΝΕΗΚ Κρητικός ήδη ενημερώνεται σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, ενώ αξιολογεί τόσο τα συστήματα τροφοδοσίας των δικτύων που υποστηρίζει η προς εξαγορά εταιρεία, όσο και τα συστήματα της μηχανοργάνωσής της.

Όλα έτοιμα στην αρχή του νέου έτους
Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι το ενοποιημένο σχήμα να μπορεί να λειτουργήσει επιχειρησιακά από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, οπότε και θα κινηθούν οι διαδικασίες ενοποίησης όλων των υποδομών που ελέγχουν οι δύο εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει πως τα 43 εταιρικά καταστήματα της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες θα μετονομαστούν σε Κρητικός Σούπερ Μάρκετ, ενώ τα εννέα μαγαζιά που λειτουργούν υπό το σήμα «Γρήγορα» θα το διατηρήσουν και μετά την ενοποίηση. Σε ό,τι αφορά τις τριακόσιες εμπορικές μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο του franchise, θα διατηρήσουν τις επωνυμίες τους. Υπενθυμίζουμε πως η Συνεργαζόμενοι Σαντοπώλες έχει υπό τον έλεγχό της τις επωνυμίες καταστημάτων Ήλιος, Πρόοδος, Ελληνικά Μάρκετ και Γρήγορα.

Σύμφωνα με πηγές του «σελφ σέρβις», από τα 43 καταστήματα που θα μετονομαστούν σε Κρητικός Σούπερ Μάρκετ, ορισμένα θα ανακαινιστούν πλήρως, ενώ όσα διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, απλώς θα «ντυθούν» στο εσωτερικό τους με τα «διακριτικά» της Κρητικός. Όπως εκτιμάται, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί σε διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες και τη μετονομασία των εταιρικών της καταστημάτων, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα αποκτήσει ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή στην οποία έχει διεισδύσει με τις εξαγορές της ΜΑΚΟ το 2019 και νωρίτερα της «Υπέρ Γρηγοριάδη», με δραστηριότητα στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Σημειώνουμε ότι με την εξαγορά της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αυξάνει τον μεν ετήσιο τζίρο της περίπου κατά 100 εκατ. τζίρο, οπότε θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, το δε δίκτυό της περίπου κατά 350 νέα καταστήματα (συνυπολογιζόμενων του δικτύου franchise). Η εταιρεία, πάντως, φέρεται να ενδιαφέρεται και για νέες εξαγορές, έχοντας θέσει τον πήχη της εξέλιξης του τζίρου της σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο των 500 εκατ. ευρώ.