Σε κρίσιμη περίοδο εισέρχεται η Κεντρική Αγορά Αθηνών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί δεύτερο κύκλο επενδύσεων, στον οποίο είναι πιθανό να περιληφθεί και η μεταστέγασή της σε νέες εγκαταστάσεις. Αν και επισήμως κάτι ανάλογο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, η μεταστέγαση του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ ΑΕ) περιλαμβάνεται στα επιχειρησιακά πλάνα της διοίκησής του και πολύ περισσότερο αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του πολιτικού σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, όσον αφορά στην εικόνα που πρέπει να παρουσιάζει μετά από μερικά χρόνια ο τομέας των νωπών προϊόντων.

Τόσο ο πρόεδρος του φορέα, κ. Παντελής Κουβέλης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλός του, κ. Χρήστος Λεμονής, μιλώντας στο greekretail.gr επέμειναν ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τα τελευταία 35 χρόνια η Κεντρική Αγορά Αθηνών, σε ό,τι αφορά στη διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών και κρεάτων, επισημαίνοντας πως ήδη κατά το πρόσφατο παρελθόν η αγορά απέκτησε νέο προφίλ, το οποίο συνεχίζει και βελτιώνει περαιτέρω.

Ο κ. Κουβέλης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νέα κρεαταγορά, την οποία χαρακτηρίζει «στολίδι» των εγκαταστάσεων του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι το “όνειρο” της σημερινής διοίκησής του είναι η αναβάθμιση και των εγκαταστάσεων απ’ όπου διακινούνται τα οπωροκηπευτικά κατά τα πρότυπα της κρεαταγοράς. Από την πλευρά του ο κ. Λεμονής επισημαίνει ότι «στα επιχειρηματικά σχέδια του Οργανισμού περιλαμβάνεται η γενικότερη αναβάθμιση του ρόλου του, με την άντληση κεφαλαίων και από τον ιδιωτικό τομέα, που θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση νέων επενδυτικών πλάνων, ώστε από μικρή εταιρεία ο Οργανισμός να μεγεθυνθεί και να μετεξελιχθεί σε σημαντικό επιχειρηματικό πόλο, ή αλλιώς σε ένα σύγχρονο «πάρκο τροφίμων».

Το “σίριαλ” της μεταστέγασης

Πόσο εφικτά είναι, όμως, τα προαναφερόμενα, αν δεν προηγηθεί η μεταστέγαση του Οργανισμού, που για χρόνια συζητείται, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται αποφάσεις; Η εν λόγω αγορά χρειάζεται νέους χώρους, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερους εμπόρους χονδρικής πώλησης κρεάτων και οπωροκηπευτικών, ενώ προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του κέντρου της πόλης, αφού λειτουργεί κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης του Οργανισμού συζητήθηκε τα τελευταία χρόνια πολλές φορές στα υπουργικά γραφεία, παραμένοντας όμως στα χαρτιά. Κάποιοι, υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, δεδομένου ότι στις διαδικασίες εμπλέκονται αρκετά συναρμόδια υπουργεία. ΄Αλλοι ανέφεραν ως ανασταλτικό παράγοντα τα απαιτούμενα κεφάλαια και κάποιοι άλλοι τις χρονοβόρες διαδικασίες. Ωστόσο, ανοικτά τουλάχιστον, ουδείς έκανε αναφορά στις ισορροπίες που για δεκαετίες έχουν δημιουργηθεί εντός και εκτός της αγοράς, στην περιοχή δηλαδή που εκτείνεται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων περιμετρικά του Οργανισμού, όπου βάσει των όσων ισχύουν δεν θα έπρεπε να λειτουργεί καμία επιχείρηση χονδρεμπορικής διακίνησης κρεάτων και οπωροκηπευτικών. Ενδεχόμενη μεταστέγαση του Οργανισμού εκτός κέντρου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέτρεπε τις ισορροπίες αυτές… Γι’ αυτό, άλλωστε, κανείς μέχρι σήμερα “δεν είδε ζεστά” το ζήτημα.

Νέα εντός του έτους;

Πόσο θα παραταθεί το ισχύον καθεστώς; Απαντώντας μας η διοίκηση του Οργανισμού, αρκέσθηκε στα τυπικά -δηλαδή ότι “η απόφαση για τη μεταστέγαση του Οργανισμού είναι θέμα των συναρμόδιων υπουργείων κι όχι του Οργανισμού”. Συμφώνησε, πάντως, στο ότι η ενδεχόμενη μεταστέγαση της λαχαναγοράς θα βοηθήσει στην ευκολότερη τροφοδοσία των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτή, όπως και επιχειρήσεων-πελατών τους, ενώ θα αποφορτίσει κυκλοφοριακά την ευρύτερη περιοχή του Ρέντη. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα δώσει την ευκαιρία στον Οργανισμό να εκμεταλλευθεί αποτελεσματικότερα για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου την ακίνητη περιουσία της Κεντρικής Αγοράς.

Ποιο θα είναι λοιπόν το μέλλον της Κεντρικής Αγοράς; Τόσο ο κ. Κουβέλης, όσο και ο κ. Λεμονής, επισημαίνουν ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει ήδη από το 2005 ανακοινώσει επίσημα ότι στις προθέσεις της είναι να προχωρήσει σε “τομές” για τον Οργανισμό. Το αν έκτοτε έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες, δεν θέλησαν να μας το αποκαλύψουν.

Ωστόσο, πηγές μας αναφέρουν ότι το υπουργείο μελετά το θέμα της μεταστέγασης του Οργανισμού και δεν αποκλείεται εντός του έτους να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις. Μένει να φανεί πότε θα συμβεί αυτό και το κυριότερο: τι θα προβλέπει ο σχετικός προγραμματισμός όσον αφορά στη νέα έδρα της Κεντρικής Αγοράς, την έκτασή της, το επενδυτικό κόστος, αλλά και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.