Πόλεμος στους κόλπους των εμπόρων ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες εξ αφορμής δηλώσεων του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), κ. Κ. Χαντζαρίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της αγοράς της Θεσσαλονίκης "ορισμένες Κυριακές τον χρόνο" για την τόνωση της τοπικής αγοράς. Αν και ο πρόεδρος του ΕΣΘ ξεκαθάρισε πως δεν συζητά τη γενικευμένη λειτουργία τις Κυριακές, οι συνάδελφοί του σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως και οι εμποροϋπάλληλοι, αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι ως ενδεχόμενο η υιοθέτηση της πρότασής του θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για την αγορά της λιανικής προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων, που διεκδικούν κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια.

Αν και ο πρόεδρος του ΕΣΘ ξεκαθάρισε πως δεν συζητά τη γενικευμένη λειτουργία τις Κυριακές, οι συνάδελφοί του σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως και οι εμποροϋπάλληλοι, αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι ως ενδεχόμενο η υιοθέτηση της πρότασής του θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για την αγορά της λιανικής προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων, που διεκδικούν κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργος Μπενέτος, με ανακοίνωσή του δήλωσε την αντίθεση των μελών του επιμελητηρίου στο ενδεχόμενο αυτό, επισημαίνοντας ότι εμμένει στη θέση του “για τήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το ωράριο, προκαλώντας-προσκαλώντας την κυβέρνηση, τα επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση στο φλέγον αυτό θέμα”.

Η διερεύνυση του ενδεχομένου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης ορισμένες Κυριακές συνδέθηκε με το “όραμα” του ΕΣΘ να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πρότυπο προορισμό καταναλωτικού τουρισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους που η πόλη συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και άλλων εκθέσεων.

ΕΣΕΕ: “Δεν άλλαξαν οι θέσεις μας”

«Καμία καινούργια απόφαση δεν έχει πάρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Δημήτρης Αρμενάκης. ‘Οπως λέει χαρακτηριστικά, “ο νόμος είναι σαφής. Εφόσον σε τοπικό επίπεδο κρίνουν οι έμποροι ότι είναι χρήσιμο να ανοίγουν τις Κυριακές, τότε αυτό ο νόμος το προβλέπει, αλλά μονάχα με την σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων της τοπικής αγοράς, δηλαδή εμπόρων, εργαζομένων και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της χώρας, δεν υπάρχει καμία σκέψη για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές”.

Πάντως, πάγιο παραμένει το αίτημα των εκπροσωπών του Συνδέσμου Λιανικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, εκπροσώπου των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων, για την επέκταση της λειτουργίας των λιανεμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές.

Αρνητικό το ΥΠΑΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι διατεθειμένο να ανοίξει και πάλι το θέμα, ενώ φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του (του κ. Δ. Σιούφα), σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς “κάποιες Κυριακές”, στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και στη διάρκεια των εκπτώσεων.