Τις δυσκολίες του να είσαι κτηνοτρόφος εν έτει 2023 ανέδειξε ο Σοφοκλής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, μιλώντας στο FOODReporter.

«Προ της πανδημίας του κορωνοϊού, πουλούσαμε το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες σε τιμές μεταξύ €0,385 και €0,40 ανά λίτρο, που ήταν και πάλι χαμηλές. Η τιμή Μαρτίου 2023 έφτασε από κάποιες θεσσαλικές γαλακτοβιομηχανίες στα €0,52 το λίτρο, που ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτει το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των ζωοτροφών», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Το ζήτημα του σταθερά υψηλού κόστους ζωοτροφών και οι επανερχόμενες σκέψεις για θανατώσεις ζώων
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος στάθηκε στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών ότι οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν αποκλιμακωθεί, κάτι που, κατά τη γνώμη του, δεν είναι ακριβές.

«Θέλω να είμαι δίκαιος. Αγοράζουμε λίγο πιο φθηνά το καλαμπόκι, αλλά ακρίβυνε η σόγια, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι… ισοπαλία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Την άποψη ότι η μείωση στα κόστη ζωοτροφών είναι ένας «μύθος» είχε φιλοξενήσει και την Παρασκευή το FOODReporter, βάσει των όσων είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ), Ηλίας Κοτόπουλος.

«Από τον περσινό Νοέμβριο δεν έχει αλλάξει το έργο, είμαστε θεατές ενός φαύλου κύκλου. Πάλι οι κτηνοτρόφοι δεν θα τα βγάζουν πέρα, πάλι θα σκεφτούν και κάποιοι θα αναγκαστούν να θανατώσουν ζώα. Θα υπάρξει έλλειψη ελληνικού γάλακτος.

Όλα αυτά γίνονται επειδή οι γαλακτοβιομηχανίες νοιάζονται περισσότερο να βελτιώσουν τα δικά τους οικονομικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Φιλιππίδης. Η κατανάλωση γάλακτος, τουλάχιστον στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο, δεν δείχνει να έχει μειωθεί, παρά το ντόμινο που δείχνει ότι οδηγούμαστε σε μείωση παραγόμενων ποσοτήτων από ελληνικές φάρμες και κοπάδια.

«Γιατί έχουν αλλάξει οι διατάξεις του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αναφορικά με την αναγραφή των χωρών προέλευσης γάλακτος, για συσκευασμένο γάλα και γιαούρτι και το Υπουργείο δεν απαντά στο αίτημα για εκ νέου τροποποίηση; Μήπως έχει γεμίσει η ελληνική αγορά με γάλα που συσκευάζεται ως ελληνικό, αλλά δεν προέρχεται από ελληνική παραγωγή;», διερωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter