Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι στιγμής δίνουν θετικές ενδείξεις για τη σοδειά της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου σε ό,τι αφορά την παραγωγή, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, θεωρεί ότι η ασφαλής πρόβλεψη σοδειάς θα μπορεί να γίνει μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου.: «Ενώ πέρσι τα ελαιόδεντρα είχαν ανθό, αυτό που έλειψε και μείωσε τον όγκο ελιάς ήταν ότι δεν επιτεύχθηκε η καρπόδεση, οπότε τον Ιούνιο, όταν θα έχουμε δει στην πράξη “δεμένους” καρπούς, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ασφαλή εκτίμηση». Ο κ. Γιαννούλης θεωρεί «υπερβολικό το θόρυβο για την τιμή του ελαιολάδου» και ότι «κάνει κακό στον κλάδο και υποβαθμίζει το πραγματικά ποιοτικό προϊόν». Ο ίδιος υπολόγισε ότι η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση ελαιολάδου σε νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων δεν υπερβαίνει τα 3,5 κιλά, άρα, βάσει των αυξημένων τιμών στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση δεν ξεπέρασε τα €5,50 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή τα €22,00 το μήνα.

Στο 40% η μείωση κατανάλωσης ελαιολάδου στο σούπερ μάρκετ
Πάντως, η μείωση της ανελαστικότητας της ζήτησης ελαιολάδου είναι πλέον ξεκάθαρη, τουλάχιστον στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου, όπου η μέση κατανάλωση έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40%, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ που παρέθεσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ. Η μεγάλη «πληγή» για τον κλάδο ελαιολάδου παραμένει το ατυποποίητο και πλημμελώς έως και καθόλου ελεγμένο ελαιόλαδο που πωλείται σε τενεκέδες, ενίοτε και χωρίς παραστατικά. Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιούμπης, οι συνολικοί τόνοι τυποποιημένου ελαιολάδου που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται πια κάτω από 20.000, ενώ έχει υπολογιστεί ότι η ετήσια συνολική κατανάλωση εντός Ελλάδος υπερβαίνει τους 110.000 τόνους.

Αν η ιδιοκατανάλωση των παραγωγών υπολογιστεί σε περίπου 15.000 τόνους, αυτό σημαίνει ότι περίπου 75.000 τόνοι ελαιολάδου πωλούνται ατυποποίητοι, με τεράστιο έδαφος για πιθανές νοθείες, δεδομένων και των πλημμελών ελέγχων. «Φθηνό λάδι είναι πιθανό να έχουμε ξανά, ειδικά αν δούμε να καρπίσει ξανά η Ισπανία και να φθάσει παλαιότερους όγκους παραγωγής. Όμως δεν θα ξαναδούμε -και δεν επιθυμούμε να δούμε ξανά- ελαιόλαδο με τιμή παραγωγής μεταξύ €1,80 έως €2,50. Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη τιμή στον παραγωγό. Όμως δεν επιθυμούμε και τιμή παραγωγού μεταξύ €8,00 και €10,00, επειδή αποδεικνύεται ότι οι καταναλωτές δεν θα το καταναλώσουν», δήλωσε ο κ. Γιαννούλης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter