Μπορεί η αγορά του κλάδου να ευνοεί σε υψηλό βαθμό την εργασία μερικής απασχόλησης, όμως πρόκειται για έναν κανόνα που έχει και την εξαίρεσή του. Η Bazaar μένει πιστή σε πιο «παραδοσιακές» μορφές εργασίας. Είναι ίσως ο μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου, που δεν αξιοποιεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Βέβαια, αν αξιολογηθεί προσεκτικά το δίκτυο της εταιρείας, διαπιστώνεται ότι στο μοντέλο που εφαρμόζει ανταποκρίνεται η πρόσληψη εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα, η διοίκησή της έχει προβεί σε μερική προσαρμογή των ωρών απασχόλησης των υπαλλήλων της στα καταστήματά της, κατά τρόπο ώστε εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα σε βάρδιες των έξι ωρών και 45΄ ημερησίως. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα Bazaar υποστηρίζονται κάθε ημέρα από δύο βάρδιες πλήρους απασχόλησης υπαλλήλων. Η πρώτη πιάνει δουλειά στις 8 το πρωί και η δεύτερη λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, οπότε το κατάστημα λειτουργεί ως τη λήξη του ωραρίου, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις εργατοωρών των δύο βαρδιών. Στην αγορά του κλάδου γενικά υιοθετούνται δύο μοντέλα πλήρους απασχόλησης. Αυτό της πενθήμερης οκτάωρης εργασίας με ένα ρεπό την εβδομάδα και των έξι ημερών εργασίας των έξι ωρών και 45΄ ημερησίως χωρίς ρεπό. Και στις δύο περιπτώσεις ο εργαζόμενος απασχολείται συνολικά σαράντα ώρες την εβδομάδα.

Έμφαση στην ψυχολογία του εργαζόμενου
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Bazaar, η λειτουργία των καταστημάτων με πλήρους απασχόλησης προσωπικό τής εξασφαλίζει «λειτουργική» τάξη, εφόσον ο εργαζόμενος αισθάνεται «κανονικός» υπάλληλος και μάλιστα σε μια αγορά που, όπως τονίζεται, δεν φημίζεται για τις αμοιβές της. «Είναι σημαντικό για εμάς να μην έχουμε δυσαρεστημένους υπαλλήλους», δηλώνει στο σελφ σέρβις στέλεχος της εταιρείας, σχολιάζοντας ότι «στον κλάδο, δεδομένου ότι οι αμοιβές είναι χαμηλές, η ωρομίσθια εργασία έχει πενιχρές αποδοχές, πράγμα που ανακλάται στην ψυχολογία και την απόδοση του εργαζόμενου». Επίσης, εξηγεί ότι η/ο υπάλληλος της Bazaar περνά απ’ όλα τα πόστα εργασίας, δηλαδή από το ταμείο, την αποθήκη, την τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια κ.ά., ώστε να βγαίνουν ομαλά οι βάρδιες και με λελογισμένο εργασιακό κόστος για την επιχείρηση. Εξάλλου, εξηγεί ότι μια αίθουσα πωλήσεων της εταιρείας έκτασης περίπου 300τμ απαιτεί 7,2 μεροκάματα ημερησίως, άρα προσωπικό οκτώ ατόμων, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της λειτουργίας της. Δέχεται, πάντως, ότι οι ανάγκες εργασίας «στρογγυλοποιούνται», άλλοτε λίγο προς τα πάνω και άλλοτε λίγο προς τα κάτω, ώστε στο τέλος της εβδομάδας η/ο μεν υπάλληλος να έχει συμπληρώσει τις 40 ώρες εργασίας το δε κατάστημα να έχει καλύπτει επαρκώς την εξυπηρέτηση των πελατών και δίχως έξτρα προσωπικό κατά τις ώρες αιχμής της εμπορικής κίνησης.

Κατά τα στελέχη της εταιρείας το μοντέλο εργασίας που εφαρμόζει, προσφέρει «γρήγορες και καθαρές λύσεις», δεν την επιβαρύνει με λειτουργικά κόστη, ενώ την ίδια στιγμή η/ο υπάλληλός του στο τέλος του μήνα αισθάνεται πως έχει να λαβαίνει πλήρη μισθό κι όχι χαρτζιλίκι. Όσο για το λογιστήριο και τη διεύθυνση προσωπικού, η γενικευμένη σαραντάωρη εργασία την εβδομάδα ανά εργαζόμενο συνεπάγεται ταχύτερες διαδικασίες διαχείρισης του προσωπικού (αξιολόγηση, υπολογισμό αμοιβών, πληρωμές κ.ά.) και λιγότερες διαδικασίες διαμόρφωσης του προγράμματος βαρδιών ανά κατάστημα.

Η διευθέτηση της εργασίας ακολουθεί το μοντέλο καταστήματος
Παράγοντες του κλάδου, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο μοντέλο διευθέτησης του παράγοντα εργασία στην οργανωμένη διανομή, διαπιστώνουν ότι ένας από τους βασικότερους λόγους που επιλέγει σταθερά η αλυσίδα την αξιοποίηση της πλήρους εργασίας σχετίζεται με το ότι επενδυτικά και στρατηγικά επικεντρώνεται κυρίως στα proximity καταστήματα, δηλαδή σε μοντέλο σούπερ μάρκετ που προσφέρεται για πλήρη απασχόληση προσωπικού. Πρόκειται για καταστήματα που παρουσιάζουν δύο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: Πρώτον, στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό σε βάρδιες, ώστε εξασφαλίζεται έτσι στην εταιρεία μια οικονομία κλίμακος εργασιακού κόστους της τάξης του 4%-5%, και δεύτερον, το προσωπικό αυτό ως πλέον έμπειρο και δεσμευμένο στη δουλειά του «παράγει» περιορισμένες φύρες προϊόντων, επιτυγχάνοντας ένα ακόμη «ψαλίδισμα» καθημερινού κόστους στα καταστήματα του δικτύου.

Η πλήρης απασχόληση ταιριάζει στα proximity
Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες, ο επιχειρηματίας που «μαθαίνει» σε αυτό το μοντέλο οργάνωσης των καταστημάτων του, πιθανώς δεν έχει κάποιο ουσιαστικό λόγο να ρισκάρει την εφαρμογή ενός περισσότερο σύνθετου συστήματος διαχείρισης του προσωπικού. Πολύ δε περισσότερο ισχύει αυτό, όταν το δίκτυό του δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, άρα έχει τα περιθώρια να επιμένει σε ένα μόνο τύπο καταστήματος, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να επεκτείνει τις δομές του. Βέβαια, λένε, το να βασίζει κάποιος τις υποδομές του σε proximity καταστήματα, θέτει εμπόδια στο να διεισδύσει βαθύτερα σε γειτονιές μεγάλου πληθυσμιακού δυναμικού, όπως και στο να τοποθετείται στον αστικό χώρο με μεγάλα καταστήματα, τα οποία, εξάλλου, θα έχουν διαφορετική σύνθεση κωδικολογίου από το τυπικά μεγάλο σούπερ μάρκετ, εστιασμένη μάλλον στο non food. Κατά συνέπεια, τέτοια καταστήματα προσφέρονται υπό περιορισμούς στις εμπορικές πιάτσες, αναζητώντας τζίρο, μέσω της διάθεσης ενός μέρους των συλλογών προϊόντων, που διακινεί στην πληρότητά της η οργανωμένη λιανική.

Σημειώνουμε ότι στον κλάδο, εξαιρέσει της Bazaar, οι αλυσίδες αξιοποιούν μικτό καθεστώς απασχόλησης προσωπικού, με οκτάωρες βάρδιες και ωρομίσθιους τριών έως έξι ωρών ημερήσιας απασχόλησης, ανάλογα με τον τύπο του καταστήματος και τον τρόπο της οργάνωσής του. Η ωρομίσθια απασχόληση συνδράμει τα περισσότερα μοντέλα καταστήματος με έξτρα προσωπικό τις ώρες αιχμής, ώστε η λειτουργία τους να είναι αποδοτικότερη και οι πελάτες τους να εξυπηρετούνται καλύτερα. Βάσει των σχετικών στοιχειών, σήμερα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι καλύπτουν κατ’ ελάχιστο το 20% των συνολικών θέσεων εργασίας, ενώ κατά το μέγιστο φτάνουν έως το 55% του προσωπικού.

Κυριαρχεί η μερική απασχόληση στις νέες προσλήψεις
Πόσο διαδεδομένη είναι η μερική απασχόληση στην αγορά; Βάσει των τελευταίων στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΡΓΑΝΗ, το Σεπτέμβριο φέτος καταγράφηκε για μία ακόμη φορά η απόλυτη κυριαρχία των μορφών μερικής απασχόλησης. Το ποσοστό της να φθάνει στο 58,26% επί του συνόλου των νέων προσλήψεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα καταγράφηκαν 7.089 μετατροπές συμβάσεων πλήρους εργασίας σε μερικής.

Στοιχεία του ΕΦΚΑ, που αναφέρονται στον Μάρτιο φέτος στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, δείχνουν τη μερική απασχόληση στο 29,34%, με 651.673 ασφαλισμένους, καθώς και αύξηση μισθών και ημερομισθίων και στην πλήρη εργασία και στη μερική απασχόληση. Έτσι, ο μέσος μισθός στο σύνολο των ασφαλισμένων (πλήρους και μερικής εργασίας) ανέρχεται στα 968,88 ευρώ μικτά –ο μέσος μισθός στην πλήρη εργασία είναι 1.200,24 ευρώ και ο μέσος μισθός στη μερική απασχόληση είναι 408,83 ευρώ.