Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την ελληνική γαλακτοπαραγωγή παρουσίασε ο Στράτος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στο 3ο Dairy Conference.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του κ. Νικολάου ότι ο αριθμός των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος, και το 2023 έπεσε κάτω από τους 2.000 (1.990), όταν το 2013 ξεπερνούσαν τους 3.500, δηλαδή έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος παρουσίασε σημαντική αύξηση μεταξύ 2017 και 2021, όμως τα τελευταία δύο χρόνια κινείται πτωτικά και το 2023 ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2013. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, «το ότι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή 1.500 οικογένειες σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι βγήκαν εκτός γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα δεδομένα που απαιτούσε πλέον ο χώρος. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιποι είτε μεγάλωσαν τις επιχειρήσεις τους, άρα πέτυχαν οικονομίες κλίμακος, είτε αξιοποίησαν καλύτερα την τεχνολογία που είχαν στη διάθεσή τους».

Η κυριαρχία των «μεγάλων» στο αγελαδινό γάλα
Επίσης, την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά πολύ το μερίδιο των μεγάλων παραγωγών επί του συνόλου της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, και αντίστοιχα έχει μειωθεί το μερίδιο των μικρών και μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα, το 2013 οι 93 παραγωγοί με δυναμικότητα άνω των 1.000 τόνων αντιπροσώπευαν το 26,2% της συνολικής παραγωγής, ποσοστό που το 2022 είχε φτάσει στο 45,5% για τους 135 παραγωγούς με τόσο μεγάλη δυναμικότητα. Αυτό όμως είναι κάτι που δε συμβαίνει και στο πρόβειο ή στο κατσικίσιο γάλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου: «Είναι θέμα δυναμικότητας των μονάδων, η διαχείριση των μονάδων αγελαδινού γάλακτος είναι κατά πολύ παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς. Υπάρχουν πολύ μεγάλες μονάδες στο αγελαδινό γάλα. Προφανώς, αυτή είναι η τάση και προς τα εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούν και οι αιγοπροβατοτρόφοι, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των οικονομικών πιέσεων. Θα το δούμε σίγουρα, το είδαμε και πριν από πέντε χρόνια με την πίεση των τιμών».

Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος
Όσον αφορά στη μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος, στα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δή-μητρα αποτυπώνεται ο αντίκτυπος των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων των δύο τελευταίων ετών: μεταξύ 2013 και 2021 η μέση τιμή κινήθηκε αρχικά ελαφρώς πτωτικά και από το 2016 και μετά σταθεροποιητικά, σε επίπεδα κάτω από τα 0,40 ευρώ ανά κιλό. Όμως το 2022 η τιμή αυτή εκτοξεύθηκε στα 0,52 ευρώ ανά κιλό και το 2023 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αν και για το 2023 η μέση τιμή επηρεά-στηκε ιδιαίτερα από το πρώτο τρίμηνο του έτους, που έφτανε ακόμα και στα 0,57 ευρώ ανά κιλό, προτού ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση της τιμής στην πορεία του περασμένου έτους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter