Aναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σχεδόν όλων των Ελλήνων ήταν για πολλές ημέρες η ενημέρωση των 6μμ για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που τελικά οδήγησαν τη χώρα μεταξύ των καλύτερων στον έλεγχο της διασποράς του νέου ιού.

Όλα έγιναν, όπως επίμονα μας πληροφορούσαν οι εκπρόσωποι επιτροπών και υπουργείων, υπό την καθοδήγηση των ειδικών… Όμως η εμπιστοσύνη της επίσημης πολιτείας απέναντι στους ειδικούς δεν είναι δεδομένη. Παρέχεται συνήθως υπό την προϋπόθεση της ένταξής τους σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού.

Φυσικά, οι ειδικοί, όταν μάλιστα το αντικείμενο της επιστήμης τους άπτεται σημαντικών ζητημάτων της ζωής μας, απαιτείται να έχουν, όπως κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης, σαφείς θέσεις για τις κοινωνικές εξελίξεις ώστε να συμβάλουν με το έργο τους στην πρόοδο της κοινωνίας. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, της εμπιστοσύνης των εκάστοτε κυβερνώντων χαίρουν μόνο οι ειδικοί των οποίων οι απόψεις υπηρετούν την πολιτική τους.

Ας αναρωτηθούμε το εξής: εάν η επιστημονική επιτροπή που διαχειρίστηκε την πανδημία είχε προτείνει μέτρα που στην πορεία αποδεικνύονταν λανθασμένα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, υπήρχε περίπτωση σε μια νέα υγειονομική κρίση να αναλάμβανε το έργο της σωτηρίας μας, υιοθετώντας μάλιστα τα ίδια μέτρα για την αντιμετώπισή της;

Ίσως στον τομέα της υγείας, σε έναν αμιγώς επιστημονικό χώρο, κάτι τέτοιο να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί. Όμως, σε άλλους τομείς, όπως της οικονομίας, όταν οι απόψεις των ειδικών δεν συνάδουν με τον επιθυμητό πολιτικά στόχο αγνοούνται και προκρίνονται οι απόψεις όσων ξεκινούν από το πολιτικό ζητούμενο για να διαμορφώσουν τις θέσεις τους -γεγονός που από μόνο του βέβαια θέτει εν αμφιβόλω την επιστημονική τους επάρκεια.

Δυστυχώς, και στην περίπτωση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας διαπιστώνουμε την αποσιώπηση των απόψεων ειδικών που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το περιβάλλον, την εργασία, την παιδεία, την υγεία, ακόμη και για πτυχές της δημοκρατίας, όταν μάλιστα οι επιπτώσεις αυτές επιβαρύνουν την ήδη τραυματισμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στον τομέα της εργασίας, πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα του Eurofund, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα μας. Οι Έλληνες στο τέλος Απριλίου απάντησαν σε ποσοστό πάνω από 65% πως έχουν υποστεί μείωση του χρόνου εργασίας, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην κυλιόμενη έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 85.000 πολίτες). Σε ό,τι αφορά δε τις δυσκολίες στον οικονομικό τομέα, θετικά απάντησε σχεδόν 1 στα 4 νοικοκυριά της χώρας μας (24%).

Αλλά και για τις επιχειρήσεις, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Στην πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφεται πως μία στις 7 επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις!

Τη στιγμή που τα προβλήματα μεγεθύνονται, διαπιστώνουμε πως στην πολιτική και την οικονομία μπορεί να δίνεται εμπιστοσύνη ξανά σε “ειδικούς” που στο άμεσο παρελθόν υποστήριξαν τη λήψη μέτρων τα οποία δεν πέτυχαν τον επιθυμητό στόχο (τουλάχιστον τον δημόσια εκφρασμένο)…

Είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε, ακολουθώντας κατά παραγγελία “τεκμηριωμένες” προτάσεις, να ξεπεράσουμε τις νέες προκλήσεις. Όταν κλείνουμε τα αυτιά μας ακόμη και στις φωνές σοβαρών επιστημόνων που επισημαίνουν πως ό,τι ζούμε σήμερα είναι συνέπεια της χωρίς όρια εκμετάλλευσης και της βίαιης διατάραξης των ισορροπιών στον πλανήτη, δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες για αλλαγή στον τρόπο σκέψης και για αντίδραση σε ό,τι μας σκοτώνει, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Θα αντέξουμε να ζήσουμε μια νέα κρίση χωρίς να αντιληφθούμε ως κοινωνία πού είναι το λάθος;