Το πώς ονομάζεται αυτό που τρώμε από εκείνον που το παρασκευάζει επηρεάζει τελικά το τι επιλέγουμε να φάμε.
Σε αυτό το απλουστευμένο συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε ως την ουσία της έρευνας του εργαστηρίου του πανεπιστημίου MIT για τα συστήματα τροφίμων και τις νέες τάσεις τροφίμων: How labels impact the way we eat,
Πώς οι ταμπέλες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώμε.

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή των θεωρήσεων για αυτό που συμβαίνει και αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι σημείο των καιρών στο σύγχρονο κόσμο σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ο χώρος των τροφίμων ακολουθεί τη σύγχρονη τάση στον σημειολογικό και ορολογικό τομέα, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι προχωρά σε λύσεις, που ανοίγουν δρόμους στο μέλλον του κλάδου.

Ένα από τα παραδείγματα, στα οποία κατέληξε η έρευνα του MIT, είναι ότι, από μόνες τους οι φράσεις «κλιματική αλλαγή» και «αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» που επηρεάζει επί τα χείρω το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», στρέφουν αυτόματα το καταναλωτικό κοινό πλειοψηφικά να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο: Να μειώσει τη συνολική κατανάλωση κρέατος.

«Πολωτικοί πια οι όροι vegan και vegetarian» – Ευελιξία επιλέγει το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό
Το FOODReporter μίλησε με δύο κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων, τα οποία τοποθετήθηκαν ανεπίσημα για το θέμα: «Φαίνεται ότι στη νέα εποχή κερδίζει ολοένα έδαφος ο όρος flexitarian, δηλαδή “τρώω από όλα, αλλά δεν υπερβάλλω με το κρέας”.

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι, άλλωστε, ουδέποτε είπαν ότι υπάρχει κακό τρόφιμο, παρά μόνο “κακή χρήση τροφίμων”.

Φαίνεται ότι βγαίνουμε από την εποχή των πολύ συγκεκριμένων όρων:

Πλέον οι όροι vegetarian και vegan μοιάζουν πολύ δεσμευτικοί και πολωτικοί για το γενικό καταναλωτικό κοινό: “Γιατί να φάω κάτι vegan, εφόσον δεν είμαι vegan;”.

Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει ο νέος λεκτικός προσανατολισμός των τροφίμων: Οι εταιρείες πρέπει να φτάσουν στο σημείο, ώστε πια να μη φοβούνται τις νέες παραλλαγές εκφράσεων και χαρακτηριστικών που αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις διατροφής που επιλέγει ο καταναλωτής”.

Πράγματι, η έρευνα του MIT έδειξε ότι η φράση «ελληνική σαλάτα» σχεδόν διπλασίασε τους καταναλωτές που την επέλεξαν σε δύο διαδοχικά πειράματα έναντι των όρων «σαλάτα vegan» ή «σαλάτα vegetarian»: 60,7%, έναντι μόλις 36% στο πρώτο πείραμα και 63,8%, έναντι 33,9% στο δεύτερο.

Ο δεύτερος συνομιλητής του FOODReporter ανέφερε ότι η λέξη «ελληνικός» έχει λάβει αναβάθμιση στη συνολική παγκόσμια διατροφική κοινότητα, επειδή έχει συνδυαστεί άρρηκτα με τη «μεσογειακή διατροφή», η οποία έχει επίσης αναβαθμιστεί σημαντικά στο μυαλό του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού, διαπίστωση με την οποία συμφωνεί και ο πρώτος συνομιλητής.

«Παλαιότερα, κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 υπήρχε συνδυασμός της λέξης ελληνικό με το λιπαρό, που οφειλόταν κυρίως στο μουσακά, στο σουβλάκι, ακόμη και στο γάλα εβαπορέ που προσθέταμε στον ελληνικό φραπέ. Πλέον, για την “ελληνική σαλάτα”, οι περισσότεροι τείνουν να παραλείπουν από τη γενική θεώρησή τους τα λιπαρά της φέτας, που βρίσκεται στη χωριάτικη, την κατεξοχήν ελληνική σαλάτα.

Η λέξη “ελληνικός” δίνει προστιθέμενη αξία όχι πια στη λογική του ethnic food, δηλαδή του φαγητού μιας συγκεκριμένης κουζίνας, αλλά στη λογική του φρέσκου, του υγιεινού και κυρίως του ευέλικτου».

Ανεξάρτητα από τη χρήση του όρου «ελληνικός», που, ως ελληνική αγορά τροφίμων μας ενδιαφέρει περισσότερο, η έρευνα του MIT προέταξε και την προτεραιοποίηση που έχει λάβει στο μυαλό του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού και η λέξη «βιώσιμος».

Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε: Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές παγκοσμίως ενδιαφέρονται ώστε ο τρόπος διατροφής τους να είναι βιώσιμος για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα, να σέβεται τους όρους βιωσιμότητας (και κόστους) το κάθε τρόφιμο που καταναλώνουν.

Όσο πιο απλό ένα τρόφιμο, τόσο πιο αποδεκτό.

«Έρχεται η στιγμή που θα δούμε μαζικές αποσύρσεις κωδικών από τα κωδικολόγια και οι εταιρείες θα δώσουν έμφαση στο χαρακτήρα των τροφίμων που προσφέρουν προς πώληση στα ράφια», τόνισε ο δεύτερος συνομιλητής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter