Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology ρίχνει φως στο πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα 21.561 ατόμων, εντόπισε σημαντικές διαφορές στη μικροβιακή σύνθεση του εντέρου ανάλογα με το διατροφικό μοτίβο.

Οι παμφάγοι εμφάνισαν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία, αλλά η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με μικρόβια που συνδέονται με χειρότερους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας.

Από την άλλη, οι φυτικές διατροφές ευνόησαν την ανάπτυξη μικροβίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, προστατεύοντας το εντερικό φράγμα.

Παρότι οι vegans και οι χορτοφάγοι εμφάνισαν μικρότερη μικροβιακή ποικιλομορφία σε σύγκριση με τους παμφάγους, τα μικρόβια που κυριαρχούν σε plant-based δίαιτες συνδέθηκαν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Μάλιστα, ακόμη και οι παμφάγοι που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές τροφές εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ωφέλιμων μικροβίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporte