Ήταν Απρίλιος του 2000 (σελφ σέρβις, τεύχος 280, σελίδα 55), όταν η αγορά εκδήλωνε φοβίες για τη «λαίλαπα του ανταγωνισμού που θα ενέσκηπτε με την εφαρμογή του ευρώ». Για την ιστορία η Λαίλαπα ήταν σκύλα της αρχαιότητας, στην οποία ο Δίας ανέθεσε τη φύλαξη της Ευρώπης πριν φύγει για τον Όλυμπο. Ήταν πολύ πιστή και δεν της ξέφευγε κανένα θύμα –αν σας λέει κάτι αυτό...

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι οι φετινές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας, θα σημαδευτούν αποφασιστικά από την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο στο επίπεδο των μεγάλων προβλημάτων, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και στο επίπεδο της αγοράς, όπου όλοι οι οικονομικοί παράγοντες, από το εμπόριο και τη βιομηχανία ως τις τράπεζες και τους ξενοδόχους, περιμένουν μέτρα μακράς πνοής για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα του ανταγωνισμού που θα ενσκήψει στη χώρα με την εφαρμογή του ευρώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Παρά το γεγονός ότι σε πρώτη ανάγνωση των δεδομένων η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους της, υπάρχουν τώρα και δεύτερες σκέψεις για το βάθος και την έκταση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Έτσι, όλοι οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας, και φυσικά ο εμπορικός κόσμος, έχουν επιστήσει την προσοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, στα μέτρα ριζικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας, που είναι απαραίτητα για να σταθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις όρθιες και μετά το πλήρες άνοιγμα στον ανταγωνισμό του εξωτερικού, που θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Και δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το εμπόριο θα είναι ένας κατεξοχήν κλάδος που θα δεχτεί τις πιέσεις από το εξωτερικό. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πιο σκληρό ανταγωνισμό από τη βιομηχανία και τις τράπεζες. Ο λόγος είναι απλούστατα ότι οι γίγαντες του ευρωπαϊκού, αλλά και του διεθνούς εμπορίου μπορούν να στήσουν πιο εύκολα μια θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα απ’ ό,τι αυτό θα συνέβαινε με μια βιομηχανία ή μια τράπεζα…