Πάνω από 100 πρωτοβουλίες νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups) επάνω στον τομέα της αγροδιατροφικής παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από την Ελλάδα.
Το παραπάνω τόνισε η περιφερειακή διευθύντρια του ΕΙΤ Food Νότιας Ευρώπης, Eλβίρα Ντομίνγκο, το οποίο αποτελεί βραχίονα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τρόφιμα, στην έκθεση τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Beyond 2023 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Οι συνολικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες start-ups ή clusters (συμπράξεις) ξεπερνούν τις 1.500 στην πενταετία, για όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων.
Η ημερίδα υπό την αιγίδα του ΕΙΤ Food Νότιας Ευρώπης αφορούσε στο μέλλον της αγροδιατροφής.
Οι επιχειρήσεις που έχουν συνεργαστεί με το ΕΙΤ Food στην Ελλάδα
Αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon για την έρευνα και την καινοτομία, συνολικού προϋπολογισμού 80 δισ. ευρώ, το ΕΙΤ Food έχει διαθέσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε απευθείας επενδύσεις. Οι start-ups που υποστηρίζει έχουν προσελκύσει επενδύσεις πάνω από 407 εκατ. ευρώ. Εταίροι του EIT Food στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων η βιομηχανία τροφίμων Παπαδοπούλου, η start-up CoffeEco, η οποία συλλέγει τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ espresso και τους μετατρέπει σε υψηλής αξίας καλλυντικά προϊόντα και η εταιρεία Τerra Robotics, που ειδικεύεται σε λύσεις ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης για την «πράσινη» γεωργία.
Το Smart Agro Hub έχει αναπτύξει το αναλυτικό εργαλείο Life Cycle Assessment (LCA, Ανάλυση Κύκλου Ζωής) για την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, ποτών και αγροτικών προϊόντων, εντοπίζοντας ρυπογόνα στάδια και σημεία βελτίωσης.
Η Έλενα Κούκουνα, στέλεχος του Smart Agro Hub και σύμβουλος βιωσιμότητας σε επιχειρήσεις τροφίμων, σημείωσε ότι τα ολιστικά επιχειρηματικά συστήματα όπως το LCA δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα, αλλά αξιοποιούνται ήδη από πολυεθνικές επιχειρήσεις τροφίμων, όπως η Unilever και η Friesland Campina, για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντός των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη μελέτη Κύκλου Ζωής Προϊόντος έγινε το 1969 για λογαριασμό της Coca-Cola Company, με στόχο τη μείωση του κόστους από την πηγή έως τη συσκευασία.
«Ως το 2030 θα είναι πλέον υποχρεωτική για όλες τις βιομηχανίες τροφίμων η Αξιολόγηση Βιωσιμότητας (Sustainability Reporting), στο πλαίσιο της στρατηγικής “Farm to Fork” (από το χωράφι στο πηρούνι) της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ρόδιος Γαμβρός, υπεύθυνος για το Industry 4.0 «Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων πρέπει να καταλάβει ότι υιοθετώντας αυτά τα εργαλεία θα ωφεληθεί στο μέλλον, θα κάνει πιο ανθεκτικές τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter