Από τη «μέγκενη» του μνημονίου στην «πρέσα» των περιφερειακών εκλογών. Η ελληνική οικονομία τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα ακροβατεί ανάμεσα στις επιταγές του μνημονίου και στην ανάγκη να εμφανίσει η κυβέρνηση κάποιο «ανθρώπινο πρόσωπο», σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειές της στις κάλπες, αν και το μνημόνιο τη δεσμεύει να προχωρά προς τις κάλπες με ιδιαίτερα φτωχές διακηρύξεις.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο του «ροκανίζειν τον χρόνο διά των σεναρίων», τα οποία παρουσιάζονται το τελευταία διάστημα με ρυθμό ένα κάθε δεκαήμερο. Τα σενάρια αφορούν όλα στην αύξηση των εσόδων, που επιτάσσει το μνημόνιο, ενώ οι «κοινωνικές ευαισθησίες» για άλλη μια φορά περιορίζονται στις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Δηλαδή, αναμένεται να γίνουμε, για άλλη μια φορά, μάρτυρες μιας πολιτικής «ενίσχυσης», με έκτακτα επιδόματα, των ευρισκόμενων στα όρια της λιμοκτονίας συμπατριωτών μας, ενώ την ίδια στιγμή εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης ακόμη και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας και, παράλληλα, επιχειρείται να καθιερωθεί η επί πληρωμή λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

Η λογική του «μικρότερου κακού»
Προς το παρόν  η ελληνική οικονομία, όπως προαναφέραμε, πορεύεται προς τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές εν μέσω σεναρίων για την «επόμενη ημέρα».

Η κυβέρνηση φαίνεται να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα όποια περιθώρια ευελιξίας που της δίνει το μνημόνιο, θέτοντας συχνά-πυκνά στην κρίση της κοινής γνώμης διάφορα «σχέδια επί χάρτου» για το κλείσιμο των «μαύρων τρυπών» του προϋπολογισμού. Τη μία προτάσσεται η μετάταξη στο συντελεστή ΦΠΑ 23% του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα βρίσκονται στο 11%. Την άλλη, δοκιμάζεται η ιδέα της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, με τη μείωση του πρώτου κατά 2-3 λεπτά το λίτρο και την αύξηση του δεύτερου περίπου κατά 40 λεπτά!

Ακολούθως, οι κυβερνώντες εμπνέονται από τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, πχ 17%. Και τελευταίως, από την αύξηση του 11% στο 12% ή 13%.
Σήμερα που γράφονται αυτές οι σελίδες, επικρατέστερη φαίνεται η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13%. Η κυβερνητική προσδοκία είναι ότι το «δεκατριάρι» θα φέρει στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ.

Σίγουρο είναι επίσης, ότι θα εξισωθούν -πιθανότατα το φθινόπωρο του 2011- οι ΕΦΚ στους δύο τύπους πετρελαίου, πράγμα που «θα φέρει» πάνω από 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους και άλλο ένα δισ. -λένε οι επαΐοντες- από το «χτύπημα του λαθρεμπορίου».

Η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, προσδοκά, μέσω της συνεχούς σεναριολογίας, να εθιστεί η κοινή γνώμη στο αναπόφευκτο της επιβολής αλλεπάλληλων φοροεισπρακτικών και φορομπηχτικών μέτρων, αποδεχόμενη με αισθήματα ανακούφισης το κάθε φορά «μικρότερο κακό», το οποίο, βεβαίως, θα ακολουθείται μετά λίγες εβδομάδες ή μήνες από κάτι άλλο, επίσης «μικρότερο κακό» κοκ.


Τα νούμερα «δεν βγαίνουν»
Η έννοια της ανάπτυξης, πάντως, είναι εν πράγμασι ξεχασμένη από την κυβέρνηση, καθώς στην καλύτερη περίπτωση περιορίζεται σε διακηρύξεις «καλών προθέσεων». Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ακόμη στα ζητούμενα, οι κρουνοί των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστοί και τα «αναπτυξιακά βήματα» περιορίζονται στην εξαγγελία για τη μείωση, από 24% σε 20%, της φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων που επαναεπενδύονται, καθώς επίσης και στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, με στόχο την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια για την παροχή διευκολύνσεων στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις, σχετικά με την πληρωμή του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων, ενώ συζητείται ακόμη και η πρόταση για την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου, που ήδη έχει περιοριστεί σε 6.000 ευρώ.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται τον Οκτώβριο, ή λίγο αργότερα, λόγω της εκλογικής συγκυρίας, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,9 δισ. ευρώ, με αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των τελών κυκλοφορίας, των λοιπών ειδικών φόρων κλπ, με στόχο να καλυφθεί η τρύπα των 800 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του 2010 και να εισπραχθούν επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ το 2011.

Βέβαια, η λογική των αριθμών της πραγματικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από τη λογική των μαθηματικών γραφείου. Η αύξηση της φορολογίας δεν φέρει αυτομάτως μια ανάλογη αύξηση των φορολογικών εσόδων, όπως περίτρανα φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, λοιπόν, τα έσοδα από τα καύσιμα «θα έπρεπε» να αυξηθούν κατά 1,45 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκαν μόλις κατά 480 εκατομμύρια.

Ομοίως, ο στόχος από τη φορολογική επιβάρυνση των τσιγάρων είναι 1,13 δισ. ευρώ, αλλά η αύξηση το ίδιο διάστημα ήταν μόνο 150 εκατομμύρια, και ο στόχος αντίστοιχα για τα ποτά είναι 43 δισ. ευρώ, έναντι προϋπολογιζομένων 170 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4%, έναντι στόχου 14%, οπότε η «τρύπα» είναι μεγέθους 1,5 δισ. ευρώ.

Τερατώδεις συνέπειες-δρακόντεια μέτρα
Όμως, οι συνεχείς αυξήσεις φόρων, οι περικοπές εισοδημάτων, τα σενάρια περί νέων μέτρων, έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει την αγορά. Οι επιχειρήσεις «τρώνε» πλέον τις ίδιες τους τις σάρκες τους, καθώς εισπράττουν πολλαπλασιαστικά -ιδιαίτερα ο τελευταίος κρίκος της αγοράς, το λιανικό εμπόριο- τις συνέπειες όχι μόνο των ληφθέντων μέτρων, αλλά και των σεναρίων που εντέχνως διαρρέει το κυβερνητικό επιτελείο προς «διαβούλευση» με την κοινή γνώμη στα… τηλεοπτικά παράθυρα!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι πάνω από 350.000 επιχειρηματίες έχουν πάψει να πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου (840.000 ασφαλισμένοι). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%, αλλά έκτοτε αυξάνεται με ρυθμό 1,5%, ή 8.000-10.000 ασφαλισμένους το δίμηνο.

Επιπλέον, στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν φόβους ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν τους επόμενους μήνες ενώπιον ενός κινήματος μαζικής άρνησης πληρωμής υποχρεώσεων προς τις εφορίες, που μπορεί να έχει χαρακτηριστικά ακόμη και οργανωμένου κινήματος.

Η κυβέρνηση για να προλάβει τέτοια φαινόμενα, αλλά και σε μία προσπάθεια να περιστείλει τη φοροδιαφυγή, που έγινε «πολύ ελκυστική» εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της φορολογίας, σπεύδει να ποινικοποιήσει μια σειρά φορολογικών παραβάσεων, εντάσσοντάς τις μάλιστα στις ρυθμίσεις για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Έτσι, οι καταστηματάρχες που δεν κόβουν αποδείξεις απειλούνται πλέον με έλεγχο για δραστηριότητες «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος», καθώς επίσης και όσοι υποβάλλουν ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις ή δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αλλά και οι εκδότες και λήπτες εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Όσοι συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις για τρεις διαφορετικές συναλλαγές μέσα στην ίδια χρήση, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών.

Επίσης, με το αδίκημα του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» θα συνδέονται πλέον:
• Η μη καταβολή στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών, που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ.
• Η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν ελέγχθηκαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
• Η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων θα ασχολείται η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Στη διάρκεια των ελέγχων της Επιτροπής δεν θα ισχύει οποιοδήποτε τραπεζικό, χρηματιστηριακό, φορολογική ή επαγγελματικό απόρρητο.


Ο τετραγωνισμός του κύκλου
Όμως, και το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση «να βάλει φυλακή τους φοροφυγάδες», θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υψίστης σημασίας ζήτημα για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας. Σύμφωνα με εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων της Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ, η φοροδιαφυγή σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 30%, έναντι 12% σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ στο σύνολό τους τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα βρίσκονται κατά 5,5% του ΑΕΠ χαμηλότερα απ’ ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα στοιχεία του ΔΝΤ προκύπτει ότι οι φορολογικές οφειλές έφθασαν τα 33 δισ. ευρώ (το 14% του ΑΕΠ), ενώ εντοπίστηκαν και φορολογικές υποθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ), που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Το ζήτημα είναι τι μπορεί να εισπραχθεί από όλα αυτά τα ποσά, που ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ, σε μια περίοδο μάλιστα που ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σε επίπεδα κάτω αυτών του 2005, σε σταθερές τιμές.

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα φέτος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα τα πράγματα, καθώς μάλιστα για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, ένα πολύ σημαντικό τμήμα των καταναλωτών, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να «τα φέρουν βόλτα» με ένα μισθό (συν κάποιο μικρό επίδομα) για τα ψώνια και τις υπόλοιπες αυξημένες δαπάνες των Χριστουγέννων.

Από την άλλη, και ο ιδιωτικός τομέας, που ήδη μετράει πάνω από 600.000 επισήμως ανέργους και με την ανασφάλεια «στο κόκκινο», αναμένεται να περιορίσει κάθετα τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι επιχειρηματίες, που επισημαίνουν ότι στους περισσότερους κλάδους ο τζίρος του Δεκεμβρίου τα προηγούμενα χρόνια αντιστοιχούσε σε ποσοστά μεγαλύτερα του 25% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους, φοβούνται ότι η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κραχ, με οδυνηρές συνέπειες στο «μέτωπο» της ανεργίας.

100 άνεργοι έμποροι την ημέρα!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, έχασαν την εργασία τους 36.500 έμποροι, δηλαδή 100 έμποροι κάθε ημέρα, ενώ στελέχη του κλάδου υπολογίζουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 έβαλαν λουκέτο πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, μετά την «εικονική ανάκαμψη» που παρουσίασε στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ τους πρώτους μήνες του 2010 συνεπεία του «κινήματος των αποδείξεων», επανήλθε στα αρνητικά πρόσημα, οπότε κατέγραψε τον Ιούνιο κάμψη της τάξης του 4,9%.

Το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με το ποσοστό μείωσης το πρώτο εξάμηνο να φθάνει το 3%. Μειωμένες κατά 18,6% ήταν το τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ενώ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 5,1%. Η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 4,2%, όταν στο σύνολο του 2009 η μείωση ήταν της τάξης του 1,8%.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το διάστημα αυτό μειώθηκε κατά 24,7% η προστιθέμενη αξία του τομέα «εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές, επικοινωνίες». Ήταν η μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε όλους τους τομείς. Στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 6,3%.

Η τροχιά της κρίσης μέχρι σήμερα
Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων από το 1995 έως το 2007 ακολούθησε συνεχή ανοδική πορεία, η οποία ανακόπηκε το 2008. Το πρώτο έτος της κρίσης οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν, σε σταθερές τιμές, κατά 1,5%.

• Το 2009 η πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτασε το 9,3%.
• Το 2009, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο όγκος των λιανικών πωλήσεων έχει περιοριστεί στα 50,2 δισ. ευρώ.
• Δηλαδή, συνολικά τη διετία 2008-2009 οι απώλειες των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ανήλθαν σε 6,2 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στη μεγάλη κατηγορία των «ειδικευμένων καταστημάτων» (είδη νοικοκυριού και διαρκή αγαθά), συνολικά γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της διατροφής: Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ έχασαν τη διετία τα μη ειδικευμένα καταστήματα, στα οποία υπερτερούν οι πωλήσεις τροφίμων.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2010 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εμφανίζει μια οριακή αύξηση της τάξης του 0,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, εξακολουθώντας, πάντως, να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2005. Αλλά η εικόνα αυτή έχει το ρετούς του «κινήματος των αποδείξεων», που έβγαλε στην επιφάνεια ένα σημαντικό μέρος του «κρυφού τζίρου», για τον οποίο δεν υπάρχουν μέτρα σύγκρισης με τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς το αυτό το ρετούς…