Έτος – ρεκόρ απετέλεσε η περσινή χρονιά για τις εξαγωγές πολωνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με πηγές του Γραφείου ΟΕΥ Βαρσοβίας. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εν λόγω ειδών που διατέθηκαν στις αγορές του εξωτερικού ανήλθε στα 51,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,1% συγκριτικά με το 2022. Εν προκειμένω, τα προϊόντα με τις υψηλότερες εκροές είναι το κρέας και τα παρασκευάσματα αυτού, τα γαλακτοκομικά είδη, τα αρτοποιήματα, τα αυγά, η σοκολάτα και τα υποπροϊόντα της.

Περισσότερο από το 70% των πολωνικών εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ, ενώ παράλληλα, οι εξαγωγές προς τρίτες αγορές αυξάνονται με σταθερή ετήσια πρόοδο. Για το 2022, το 74% (35,3 δισ. ευρώ) αυτών των εξαγωγών διατέθηκε σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αγορών όπως η Γερμανία (με μερίδιο 25%), η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Τσεχία. Επιπλέον, η Πολωνία κατέχει ηγετική θέση σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2014, η Πολωνία διατηρεί την πρώτη θέση στην παραγωγή κρέατος πουλερικών στην ΕΕ.

Πολωνία: Στην πρώτη ευρωπαϊκή τριάδα παραγωγής μήλων και κερασιών
Ως προς τα φρούτα, η Πολωνία συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα ευρωπαϊκά όσον αφορά στην παραγωγή μήλων και κερασιών. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή παρουσία στην αγορά κονσέρβας κερασιών και κατεψυγμένων φρούτων. Σε ενωσιακό επίπεδο, η χώρα αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό γαλακτοκομικών προϊόντων και τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό μελιού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter