Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία δεκαετία να παρατηρείται σταδιακή αύξηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Πολωνία για τους βρώσιμους καρπούς, τα φρούτα και τις φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών, με μοναδική εξαίρεση το 2017, σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Βαρσοβίας.

Το Γραφείο ΟΕΥ αναφέρει στην πρόσφατη έρευνα αγοράς που διενέργησε ότι η υψηλότερη ετήσια αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την πολωνική αγορά σημειώνεται το 2023 και ανέρχεται στα 117,6 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι ποσότητες των ελληνικών εξαγωγών προς την Πολωνία για τους βρώσιμους καρπούς, τα φρούτα και τις φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών παρουσιάζουν αυξομειώσεις από το 2014 έως και το 2019.

Τα επόμενα έτη σημειώνεται ανοδική τάση μέχρι και το 2022, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ετήσια ποσότητα των εξαγωγών της χώρας μας την τελευταία δεκαετία, ήτοι 126.407,3 τόνοι. Επίσης, η ποσότητα των ελληνικών εξαγωγών για τους βρώσιμους καρπούς, τα φρούτα και τις φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών προς την Πολωνία έχει πτωτική τάση από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2023.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ανοδική πορεία μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ από τον επόμενο μήνα και μετά καταγράφεται μείωση έως και τον Οκτώβριο, όπου εξάγεται η ελάχιστη μηνιαία ποσότητα του 2023 (1.647,6 τόνοι). Τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση που οδηγεί στη μέγιστη μηνιαία τιμή των ελληνικών εξαγωγών τον Δεκέμβριο (18.283,9 τόνοι).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter