Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης ενός από τα μεγαλύτερα αποθηκευτικά συγκροτήματα της Ν.Α. Ευρώπης, της Aldi στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου, στη Lidl, η οποία ήταν η μοναδική υποψήφια για την απόκτησή του.

Όπως εκτιμάται, το τίμημα εξαγοράς θα είναι κατώτερο της αξίας του logistic center. Η Lidl διεξήγαγε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Aldi, μπροστά στην επιθυμία της οποίας να ξεπουλήσει το συντομότερο δυνατό τα πάγιά της στην Ελλάδα, πέτυχε να φέρει τη συμφωνία στα μέτρα της.

Η αρχική επένδυση της Aldi στο logistics center, που έχει καλυμμένη επιφάνεια 55.000 τμ, σιδηροδρομική σύνδεση, ενεργειακή αυτονομία και μπορεί να στηρίξει την τροφοδοσία εκατοντάδων καταστημάτων, δεν υπερέβη τα 85 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι ιδιοκτήτες του το παζάρευαν προς πώληση έναντι 125-135 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η Lidl αποκτά τακτικό πλεονέκτημα στον εφοδιασμό των καταστημάτων της στην Ελλάδα, καθώς επιτυγχάνει καλύτερες οικονομίες κλίμακας, σε σχέση με τις υφιστάμενες. Όπως εκτιμάται, τώρα η εταιρεία θα προχωρήσει στον παροπλισμό του παλαιού αποθηκευτικού συγκροτήματός της στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και κάποιου ακόμη στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το μέγεθος της νέας εγκατάστασης καθιστά ευχερή την τροφοδοσία των Lidl στη γειτονική Βουλγαρία ή και άλλες χώρες της περιοχής, που πιθανώς η εταιρεία θα αποφασίσει να επεκταθεί.

Επίσης, η Lidl αποκτά κι άλλα σημεία πώλησης που νοίκιαζε η Aldi (κατάστημα Πυλαίας Θεσσαλονίκης) ως νέος ενοικιαστής τους.

Η Aldi, πάντως, εξακολουθεί και μετά τις πωλήσεις ακινήτων της στις Lidl, Μετρό και ΑΒ Βασιλόπουλος να παραμένει ιδιοκτήτης καταστημάτων και οικοπέδων, τα οποία ενώ απέκτησε με εξαιρετικά υψηλό κόστος, αδυνατεί τώρα να ξεπουλήσει σε τιμές που δεν θα τη ζημιώνουν σοβαρά.

Εξάλλου, οικονομική βοήθεια 2,9 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγηθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθούν οι 642 πρώην εργαζόμενοι της Aldi.