Κορυφώνονται οι διεργασίες και συζητήσεις για την πώληση των υπολειπόμενων καταστημάτων της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Kosmoplus. Από το ρεπορτάζ του FOODReporter προκύπτει ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, Θεόφιλος Κολύμπατζης, αναζητά αγοραστή για τα 14 εναπομείναντα καταστήματα της αλυσίδας του, μετά την έξοδο των Kosmoplus στο 100% τους, από τον ΕΛΟΜΑΣ.

Τον φετινό Μάρτιο, από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) επιβλήθηκε αναστολή καταχώρησης για την Kosmoplus ΑΕ, επειδή δεν δημοσίευσε οικονομικά αποτελέσματα ακόμη για το έτος 2022. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνα είναι ζημιογόνα, όπως και του 2021 και η δημοσίευσή τους θα έπληττε τις προσπάθειες μεταβίβασης καταστημάτων του δικτύου.

Άλλωστε, το Δεκέμβριο 2023 έξι καταστήματα της αλυσίδας Kosmoplus, σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Νευροκόπι και Σάπες Ροδόπης, συνολικής επιφάνειας μεταξύ 300 και 500 τ.μ., εξαγοράστηκαν από την OK! Anytime Market ΑΕ και ήδη λειτουργούν ως OK! Grocery Super Market & Deli.

Η έξοδος από τον ΕΛΟΜΑΣ και η αναζήτηση αγοραστή
Η οικογένεια Κολύμπατζη κίνησε διαδικασίες το Μάρτιο για την έξοδο της αλυσίδας της από τον ΕΛΟΜΑΣ, με αφορμή τα έξι καταστήματα που άλλαξαν χέρια. Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 14 Ιουνίου ολοκληρώθηκε πλήρως η διαδικασία. Η Kosmoplus έλαβε από το εταιρικό κεφάλαιο του ΕΛΟΜΑΣ €60.000, ως αντίτιμο για 20 καταστήματα, μαζί με όσα εξαγόρασε η OK! Anytime Market ΑΕ (€3.000 ανά κατάστημα). Η έξοδος είχε επικυρωθεί με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΕΛΟΜΑΣ από τις 24 Απριλίου.

Τα 14 καταστήματα της αλυσίδας Kosmoplus βρίσκονται (από ένα) σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Άβατο Ξάνθης, Κιμμέρια Ξάνθης, Καβάλα, Χρυσούπολη Καβάλας, Θάσο, Βέροια, Πεύκα Θεσσαλονίκης και από δύο σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Η κεντρική αποθήκη βρίσκεται στον Πετεινό Ξάνθης.

Οι πληροφορίες του FOODReporter αναφέρουν ότι οι συζητήσεις δεν έχουν επιτυχία μέχρι στιγμής. Από εταιρείες προηγούμενων deal δεν φαίνεται να υπάρχει εκ νέου ενδιαφέρον.

Η Kosmoplus είχε απορροφήσει το καλοκαίρι του 2022 τα έξι σούπερ μάρκετ Smart Price, μέσω συγχώνευσης, με απόκτηση μεριδίων των Αβραάμ Καπετανίδη και Αγγελικής Αθανασάτου από τον τρίτο εταίρο Αλέξανδρο Κολύμπατζη, από τα οποία μόνο τα δύο ανήκουν ακόμη στην αλυσίδα.

Την περίπτωση της Kosmoplus, όπως έχει πληροφορηθεί το FOODReporter, παρακολουθούν στενά ως προς την κατάληξή της άλλες δύο αλυσίδες-μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, οι οποίες έχουν βάλει επίσης «πωλητήριο», τουλάχιστον ανεπίσημα. Το… σπορ του λιανεμπορίου αναδεικνύεται σε μέγιστης δυσκολίας στη χώρα μας για μικρούς «παίκτες», με κοντινά δίκτυα καταστημάτων μικρής επιφάνειας και με εκτεταμένες ανάγκες ανακαίνισης, εσωτερικής αναβάθμισης υποδομών και rebranding.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter