Άναψε για τα καλά ο πόλεμος μεταξύ Carrefour και αγοράς για τις τιμές των αγαθών, με τις υπόλοιπες αλυσίδες να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους προμηθευτές τους για την εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν έναντι της γαλλικής εταιρίας.
Άναψε για τα καλά ο πόλεμος μεταξύ Carrefour και αγοράς για τις τιμές των αγαθών, με τις υπόλοιπες αλυσίδες να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους προμηθευτές τους για την εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν έναντι της γαλλικής εταιρίας.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών εντάθηκαν μετά και τη λειτουργία του δεύτερου καταστήματος της Carrefour οπότε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι η εταιρία εφάρμοσε επιθετική πολιτική τιμών. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και εκδηλώθηκε με την αποστολή τελεσιγράφου στους βασικούς προμηθευτές του κλάδου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως στο τελεσίγραφό τους τα σούπερ μάρκετ προειδοποιούσαν τους προμηθευτές τους με αποκλεισμό των προϊόντων τους από τα ράφια των καταστημάτων, εφόσον έδιναν τη δυνατότητα στην Carrefour να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική. Άλλωστε την αμυντική αυτή πολιτική την είχαν εφαρμόσει αρκετές αλυσίδες –με επιτυχία- μετά τη λειτουργία του Carrefour Θεσσαλονίκης.
Το μήνυμα που μετέφεραν οι διοικήσεις ορισμένων από τις γνωστότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές τους ήταν ένα: Όσοι υποστηρίξουν την Carrefour στην τιμολογιακή της πολιτική θα βγουν αυτομάτως εκτός αγοράς.
Στο μεταξύ, από την πλευρά της η Carrefour συνεχίζει τις επαφές με τη βιομηχανία για την υπογραφή και των τελευταίων ετήσιων συμφωνιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και πρόσφατα η διοίκησή της ολοκλήρωσε το 60% περίπου των διαπραγματεύσεων που είχε στόχο να πραγματοποιήσει με ελληνικές εταιρίες. Όσο για το “κλείδωμα” των χονδρικών τιμών σε επίπεδο ομίλου, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε οι συμφωνίες που θα συνάπτει η εταιρία θα ισχύουν για το σύνολο των καταστημάτων που ελέγχει.
Πάντως, παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μεταξύ της Carrefour και των ανταγωνιστών της, η διοίκηση της εταιρίας συνεχίζει κανονικά την εφαρμογή της επεκτατικής της πολιτικής, με το επόμενο κατάστημα να λειτουργεί στην Πέτρου Ράλλη (απέναντι από το Village Center) τον ερχόμενο Νοέμβριο, ή το αργότερο το Δεκέμβριο. Αμέσως μετά, δηλαδή στις αρχές του 2001, θα ιδρυθεί μια ακόμη μονάδα στο Γέρακα Αττικής, ενώ έως το τέλος του 2003 ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα λειτουργούν περί τα 21 καταστήματα. Εξ αυτών στην Αττική θα έχουν τις έδρες τους τα 15, τρία θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Πάτρα, ένα στη Λάρισα και πιθανότατα ένα ακόμη στο Ηράκλειο. Ειδικότερα για την Αθήνα τονίζεται πως τα τέσσερα από τα 15 καταστήματα θα προέλθουν από τις μετονομασίες των Continent που εδρεύουν στο Μαρούσι, το Ίλιον, τον Άλιμο και τη Νέα Ιωνία (η αλλαγή της επωνυμίας θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), ενώ εκτός από τα καταστήματα της Λ. Κηφισίας, της Πέτρου Ράλλη και του Γέρακα θα ιδρυθούν ακόμη 8 μονάδες.
Στο μεταξύ, η μητρική εταιρία της Carrefour – Μαρινόπουλος στη Γαλλία, παρακολουθεί στενά τα βήματα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία λόγω του ανταγωνισμού, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει το πλάνο ανάπτυξης, καθώς και την εμπορική της πολιτική. Μάλιστα, μετά τη λειτουργία του καταστήματος στην Αθήνα (Λ. Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας), τη χώρα μας επισκέφθηκε με liar jet ο επικεφαλής του ομίλου Ντανιέλ Μπερνάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπερνάρ είδε από κοντά τις μονάδες της Carrefour και έδωσε το ΟΚ για την έως τώρα ανάπτυξη της εταιρίας στην Ελλάδα.
Τέλος, κύκλοι της αγοράς, αναφερόμενοι στην εικόνα που παρουσιάζουν οι πωλήσεις της Carrefour στη χώρα μας, αναφέρουν πως στην Αθήνα η εταιρία έχει πετύχει το στόχο της, που προβλέπει ημερήσιο τζίρο της τάξης των 35 – 40 εκατ. δραχμών τις καθημερινές και 60 εκατ. το Σάββατο, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλονίκη πέτυχε το 60% των προσδοκιών της. Στη συμπρωτεύουσα, δηλαδή, ο μέσος όρος των πωλήσεών της υπολογίζεται στα 60 – 65 εκατ. δραχμές, ποσό χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει το business plan του καταστήματος.