Σαν μίξερ γεμάτο υλικά έτοιμα να ανακατευθούν, μόλις κάποιος πατήσει το on, παρομοιάζουν παράγοντες του κλάδου την αγορά των σούπερ μάρκετ, σχολιάζοντας ότι σήμερα αυτή βρίσκεται σε περίοδο έκδηλης ρευστότητας και κινητικότητας σε όλη της την κλίμακα. Από τη ζώνη των μικρών και των μικρομεσαίων μέχρι την ομάδα των ισχυρών. Οι αλυσίδες, ξεμυτίζοντας από την κρίση της πανδημίας, φαινομενικά θα επιστρέψουν σε ρυθμούς κανονικότητας. Αλλά μόνο έτσι δεν είναι, καθώς οι προκλήσεις του ανταγωνισμού είναι πολλές και σύνθετες.

O Μάιος καταρχάς έδειξε ότι ο δρόμος των σούπερ μάρκετ στο εξής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η πτώση του τζίρου ήταν κάτι περισσότερο από δραματική για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Οι πιέσεις στις πωλήσεις πονάνε μολονότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, ήταν αναμενόμενες, λόγω των υψηλών επιδόσεων τον Μάιο πέρυσι.

Όμως, οι αλυσίδες τώρα έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο καλοκαίρι. Όλοι πια κατανοούν ότι τα έσοδά τους από την τουριστική περίοδο θα είναι μεν αυξημένα σε σχέση με το 2020, αλλά όχι στο επίπεδο των αρχικών προβλέψεων, καθώς η διάρκεια της σεζόν είναι φανερό πως συμπτύσσεται, λόγω των καθυστερήσεων στη δημιουργία του «τείχους της ανοσίας», με αναπόφευκτες επιπτώσεις στον τζίρο. Ήδη η στοχοθεσία όλων των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου αναθεωρείται προς τα κάτω, επηρεάζοντας τα ετήσια πλάνα τους.

Αμέσως μετά ακολουθεί το φθινοπωρινό «back to school» για τα περισσότερα νοικοκυριά, με έκτακτες, τακτικές και αναβλημένες οικονομικές υποχρεώσεις, που θα πρέπει πλέον να τακτοποιηθούν, επηρεάζοντας αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη. Μέλλει στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου να φανεί η απόσταση από τις περυσινές θεαματικές επιδόσεις του κλάδου.

Από άποψη κλίματος και προσδοκιών, από τη μια πλευρά αναμένεται ευφορία, λόγω της επαναφοράς του ΑΕΠ σε αναπτυξιακή φορά και της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την ανάταξη της οικονομίας και από την άλλη, αύξουσα ανασφάλεια και άγχος εξαιτίας των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η κοινωνία μας, έχοντας ζήσει επί μακρόν πρωτόγνωρη κόπωση, είναι βέβαιο ότι θα δαπανά με επιφύλαξη τα διαθέσιμα εισοδήματά της, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αγορές λιανικής. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι αλυσίδες καλούνται να διαχειριστούν τη δική τους πραγματικότητα, με βασικό ζητούμενο τη διατήρηση της κερδοφορίας τους, ενόσω ο τζίρος τους θα ακολουθεί καθοδική πορεία.

«Όλοι ψάχνονται…»
«Οι περισσότεροι στην αγορά σήμερα «ψάχνονται», ώστε να έχουν την «πολυτέλεια» των εναλλακτικών λύσεων, εφόσον το κλίμα βαρύνει», σχολιάζει γνωστός παράγοντας του κλάδου, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν υπερβολή, να λέγαμε πως όλοι σήμερα μιλούν με όλους κι όλοι μελετούν στρατηγικές διεξόδου από μια πιθανώς δυσκολότερη φάση στο όχι μακρινό μέλλον». Άλλοι παράγοντες τονίζουν ότι «τα ανοικτά ζητήματα φέτος είναι σαφώς περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο, ακόμη κι εκείνης που κατέρρευσε η Μαρινόπουλος. Τότε τα ζητούμενα ήταν δύο: Αν και κατά πόσο θα πετύχαινε το εγχείρημα της Σκλαβενίτης και το ποιοι θα κέρδιζαν και πόσο από την αναδιάρθρωση της αγοράς.

Σήμερα είναι πολύ περισσότερα…». Ας τα απαριθμήσουμε λοιπόν: Ποιος και μετά από πόσο καιρό θα ανακοινώσει το επόμενο deal εξαγοράς και ποιο μπορεί να είναι αυτό; Τι σχεδιάζει η ΑΒ Βασιλόπουλος, που μέχρι και σήμερα δεν έχει «απαντήσει» στο άλμα τζίρου της ΕΥΣ προς τα 4 δισ. ευρώ; Θα επιχειρήσει η Metro μια δεύτερη εξαγορά; Τι θα κάνει η Μασούτης, που μόνιμα φέρεται τα τελευταία χρόνια να διαπραγματεύεται την πώλησή της; Πώς θα αντιδράσει η Πέντε, που πλέον φαίνεται να υστερεί έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών της; Πότε θα αναδιαρθρωθεί η ζώνη των «μεσαίων» του κλάδου, με τι ρόλο για τις ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Bazaar, Market In και SYNKA και πού θα ισορροπήσει το μεταγραφικό παιχνίδι στους ομίλους αγορών; Ποιο είναι το μέλλον για το εγχείρημα της Spar Hellas, αλλά και της Mere; Θα δούμε νέα είσοδο διεθνούς ανταγωνιστή στον κλάδο, πότε και με τι όρους;

Νέα είσοδος στον κλάδο;
Το τελευταίο ερώτημα δεν τίθεται τυχαία. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ένας πολυεθνικός «παίκτης» του κλάδου ήδη διερευνά το ενδεχόμενο εισόδου του στην Ελλάδα και δη όχι όπως η Mere, δηλαδή μέσω της δημιουργίας ενός νέου δικτύου εκ του μηδενός, αλλά κατόπιν σύμπραξης ή συνεργασίας με κάποιον από τους μεγάλους του κλάδου μη αποκλειομένης της εξαγοράς εγχώριας μεγάλης αλυσίδας. Λέγεται ότι ήδη γίνονται επαφές με ενδιαφερόμενη αλυσίδα, η οποία φέρεται να έχει υπογράψει ένα πρώτο letter of intent με γνωστό παράγοντα του κλάδου… Όσο για την τελευταία διεθνή «άφιξη» στον κλάδο, τη ρωσική Mere, ήδη άνοιξε το πρώτο της κατάστημα, στη Λάρισα, και τις παραμονές έκδοσης του τεύχους σχεδίαζε τα εγκαίνια ενός δεύτερου, στην Τρίπολη. Δεδομένου ότι η εταιρεία απέφυγε τη δημοσιογραφική ενημέρωση για την παρθενική εμφάνισή της, η πρώτη εικόνα του καταστήματός της στη Λάρισα ήρθε μέσω περιγραφών από στελέχη της αγοράς, που το επισκέφθηκαν. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σούπερ μάρκετ στεγασμένο σε ακίνητο άλλοτε νοικιασμένο στη Μαρινόπουλος, που έμεινε για χρόνια κλειστό.

Ο εξοπλισμός του δείχνει απέριττος κι ο χώρος του παρεμφερής με των cash & carry, δηλαδή κατακλυσμένος από παλέτες, αλλά με τα περισσότερα εκ των εκθεμάτων του άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Η διαμόρφωση του εξωτερικού του χώρου είναι εξαιρετικά λιτή, όπως και η ταμπέλα με το σήμα της εταιρείας, ενώ η παρουσία των πελατών στο κατάστημα ήταν μάλλον υποτονική, πιθανώς διότι η Mere αποφεύγει τους επικοινωνιακά υψηλούς τόνους. Στελέχη του κλάδου σχολιάζουν ότι, αν κάπου μπορεί η Mere να κάνει τη διαφορά στα πρώτα της βήματα, είναι μάλλον στη χονδρική παρά στη λιανική, κυρίως εφόσον «χτυπάει» τις τιμές. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να προεξοφλήσει κανείς τη δυναμική της στην Ελλάδα. Στους επόμενους μήνες θα φανούν η αποδοτικότητα και η διεισδυτικότητά της στο εγχώριο κοινό και σε προοπτική χρόνου, η αντίδραση κυρίως της Lidl –μονοπωλίου ως τώρα στο discount…

Οι μοιραίες κινήσεις, στα χέρια των μεγάλων
Πάντως, τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς είναι εκείνα που θα καθορίσουν την «επόμενη μέρα» στη ζωή του κλάδου. Η ΕΥΣ, για παράδειγμα, συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις πιέσεις στην κλαδική αγορά, επεκτεινόμενη πλέον με τη δημιουργία νέων καταστημάτων και επενδύοντας στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, ενώ τα στελέχη της δεν αποκλείουν κάποια ή κάποιες εξαγορές, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας που έχει ασθενή παρουσία. Περιθώρια νέων εκπλήξεων από την ΕΥΣ υπάρχουν, στην περίπτωση που «τα βρει» με κάποιο ξένο κλαδικό εταίρο, ενδεχόμενο το οποίο η διοίκησή της, πάντως, λέει ότι δεν το συζητά.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος παραμένει σε μια σχετικά σταθεροποιημένη θέση, πιεζόμενη από το leader της αγοράς, ενώ κρατά ανοικτές τις αντένες της στις ευκαιρίες εξαγορών. Σε αυτή τη φάση μόνο μέσω επιθετικών κινήσεων, όπως εκτιμάται, μπορεί να απομακρυνθεί από τη ζώνη των 2,1 δισ. ευρώ, στην οποία μένει για καιρό.

Η Lidl επιμένει σταθερά στην πολιτική της οργανικής της ανάπτυξης και της αποχής από εξαγορές, πράγμα που δεν ισχύει για τη Metro, η οποία μετά την επιτυχημένη εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για σχετικές κινήσεις, έστω τοπικά.

Οι Μασούτης, Πέντε και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα μπορούσαν, είτε με στρατηγικές πρωτοβουλίες τους είτε ως υποδοχείς πρωτοβουλιών ενσωμάτωσής τους σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, να αλλάξουν τις ισορροπίες στον κλάδο. Μη αξιολογήσιμες είναι οι προθέσεις της Bazaar, η διοίκηση της οποίας, μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Δήμου Βερούκα, τηρεί εσωστρεφή σιγή. Όσο για τη Market In, που επίσης απώλεσε πρόσφατα τον ιδρυτή της, Θωμά Ράμμο, εμμένει στη γραμμή της γρήγορης επέκτασης του δικτύου της. Όμως, μάλλον δύσκολα θα τολμούσε να δοκιμάσει τώρα μια απαιτητική εξαγορά.