Κυρίως σε εταιρείες του κλάδου άρχισαν να περνούν σταδιακά, μέσω πλειστηριασμών, τα ακίνητα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, που πτώχευσε το 2016. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «σελφ σέριβς», ήδη δρομολογήθηκε η πώληση συνολικά τριάντα ακινήτων, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι εμπορικά καταστήματα που στέγαζαν άλλοτε σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης.
Για τα έντεκα εκ των τριάντα ακινήτων ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι προβλεπόμενοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, οπότε περιήλθαν υπό το έλεγχο κυρίως εταιρειών του κλάδου, ενώ για τα υπόλοιπα 19 επρόκειτο να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία στα μέσα του Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ακίνητο επί της οδού Χανιώτη στη Χαλκιδική περιήλθε στην ιδιοκτησία της ΑΒ Βασιλόπουλος έναντι 950.000 ευρώ. Στην κυριότητα της ΑΒ Βασιλόπουλος περιήλθαν ακόμη τρία ακίνητα και ειδικότερα ένα διαμέρισμα στη Βέροια έναντι 75.000 ευρώ, ένα εμπορικό κατάστημα επί της οδού Κοσμά Αιτωλού στη Θεσσαλονίκη έναντι 650.000 ευρώ και ένα κατάστημα επί της Μητροπόλεως/ΟΠΑΠ, για το οποίο η αλυσίδα κατέβαλε το ποσό των 160.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος συμμετείχε σε έναν ακόμα πλειοδοτικό διαγωνισμό για το κατάστημα επί της οδού Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο υπέβαλε προσφορά 200.000 ευρώ, ποσό το οποίο πρότεινε και μία ακόμη εταιρεία, δίχως να γίνει γνωστό σε ποια εκ των δύο κατέληξε τελικά. Συνολικά η ΑΒ Βασιλόπουλος επένδυσε 1,76 εκατ. ευρώ για τρία εμπορικά καταστήματα (εξαιρουμένης της προσφοράς των 200.000 ευρώ) συν τα 75.000 ευρώ για το διαμέρισμα στη Βέροια.
Τρία ακίνητα της Αρβανιτίδης περιήλθαν υπό τον έλεγχο της αλυσίδας με την επωνυμία Discount. Ειδικότερα, πρόκειται για κτίριο επί της οδού Τούζλα στις Σέρρες, για το οποίο η αλυσίδα κατέβαλε 305.000 ευρώ, για ένα ακόμη κατάστημα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, το οποίο της κόστισε 1,3 εκατ. ευρώ και για ένα κατάστημα στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, το οποίο το «χτύπησε» η Discount στο πλειστηριασμό έναντι 400.000 ευρώ. Συνολικά η αλυσίδα Discοunt επένδυσε 2,005 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τα τρία προαναφερόμενα ακίνητα.
Από τα καταστήματα που είχε υπό την ιδιοκτησία της η Αρβανιτίδης πουλήθηκαν, πάντα μέσω πλειστηριασμών, ακόμη δύο, εκ των οποίων το ένα κατέληξε στη Μασούτης και το δεύτερο στην εταιρεία Κουλούρας ΑΕ (ανταλλακτικά αυτοκινήτων). Ειδικότερα, η Μασούτης πήρε το ακίνητο που βρίσκεται στον Πολύγυρο, καταβάλλοντας το ποσό των 1,72 εκατ. ευρώ και η Κουλούρας ΑΕ το ακίνητο επί της Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, καταβάλλοντας 835.000 ευρώ. Για όλα τα προαναφερόμενα ακίνητα υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που πλειοδότησαν στους σχετικούς διαγωνισμούς, κατέβαλαν συνολικά 6,590 εκατ. ευρώ.
Το χρονικό της πτώσης
Μεταξύ 9 και 17 του Δεκεμβρίου επρόκειτο να πλειστηριαστούν ακόμη 19 ακίνητα της Αρβανιτίδης με έδρες, μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλονίκη, Θάσο, Χαλκιδική και Κατερίνη. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο της Αρβανιτίδης –περί τα 140 καταστήματα– είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο της Αφοί Καρυπίδη, η οποία με τη σειρά της σύναψε τον Μάρτιο του 2014 συμβόλαιο franchise συνεργασίας με τη Μαρινόπουλος, προκειμένου τα καταστήματά της να πάρουν τα σήματα Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour express. Ωστόσο, η καταστροφική πορεία της Μαρινόπουλος οδήγησε το 2016 σε νέες περιπέτειες το εν λόγω δίκτυο, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τη Μαρινόπουλος, η Αφοί Καρυπίδης υπάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, με σκοπό την εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά τα χρέη της προηγούμενης εταιρείας.