Μποναμά μετά από πολλά χρόνια είδαν τα Χριστούγεννα του 2017 οι ισχυροί του οργανωμένου λιανεμπορίου, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ένιωσαν ακόμη μια φορά τη διαρροή τζίρου από τα ταμεία τους υπέρ των πρώτων. Η αναμέτρηση των αλυσίδων στην τηλεοπτική προβολή των προσφορών τους καθρέφτισε την ένταση του ανταγωνισμού στις τιμές, του οποίου το πιο καυτό πεδίο φέτος ήταν, ίσως, αυτό της Θεσσαλονίκης.

H εορταστική περίοδος κύλησε τελικά όπως την ανέμεναν οι διοικήσεις των αλυσίδων. Η θετική τάση της οικονομίας, λίγο το κλίμα σχετικής χαλαρότητας στους καταναλωτές και λίγο η γιορταστική διάθεση βοήθησαν ώστε η αγορά να κλείσει ανοδικά για τους ισχυρούς περίπου κατά 2%-3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ακολουθώντας την γενικότερη τάση του εμπορίου. Μικρομεσαίοι και μικροί, ωστόσο, έχασαν ακόμη μια χρονιά την ευκαιρία να θυμηθούν τις χάρες του χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Στην τόνωση της ζήτησης συνέβαλλε, φυσικά, η επιθετική πολιτική τιμών που ακολούθησαν στο σύνολό τους τα μεγάλα δίκτυα της οργανωμένης λιανικής, δίνοντας ασφαλώς την έμφαση στα τρόφιμα και ποτά. Μια ματιά στην τηλεοπτική διαφήμιση ήταν αρκετή για να καταλάβει κάποιος τι συνέβη φέτος στην αγορά.

Δεν ήταν μόνο ο καταιγισμός των μηνυμάτων του κλάδου στο καταναλωτικό κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά κυρίως η απόφαση εκ μέρους των περισσότερων αλυσίδων να επενδύσουν στην τηλεοπτική προβολή. Στη λίστα των διαφημιζόμενων καταγράφηκαν η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Lidl, η Metro, ο Γαλαξίας, η Μασούτης, ο ΕΛΟΜΑΣ, η Bazaar και η Market In, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και το δίκτυο Proton.

Η μόνη αλυσίδα που δεν έσπασε την παράδοση της απουσίας της από την τηλεμαχία των προσφορών ήταν η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταμαρτυρούν στελέχη της αγοράς, «τίναξε την μπάνκα στον αέρα», αφού οι πωλήσεις του νεοαποκτηθέντος δικτύου της (πρώην Μαρινόπουλος) εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ευφορία στη διοίκηση του ομίλου.

Στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου η Σκλαβενίτης να «ανεβάσει στροφές», κυριολεκτικά έντυσε την πόλη με αφίσες της. Η αλυσίδα επένδυσε σημαντικά, προκειμένου να απευθύνει τα μηνύματά της στο βορειοελλαδικό κοινό στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα λεωφορεία και σε άλλους κατάλληλους χώρους για την outdoor διαφήμιση.

Στο κυνήγι των τιμών
Παράγοντες της αγοράς λένε ότι από άποψη τιμών η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, με συνεχείς διορθώσεις τιμών, ακολούθησε την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παρουσίασε μεγάλη κινητικότητα στις πρόσφορες, υποχρεώνοντας γενικότερα τον ανταγωνισμό της να προσαρμοστεί.

Τα My Market επένδυσαν στην τιμή του αρνιού, που διαμορφώθηκε επιθετικά ενισχύοντας την επισκεψιμότητα των πελατών της. Τιμολογιακά στην κατηγορία του κρέατος επιθετικά «πολιτεύτηκε» και η ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως και το σύνολο της αγοράς λίγο ή περισσότερο. Η Γαλαξίας επικεντρώθηκε εκτός από τα φυλλάδια και στην τηλεοπτική διαφήμιση, η Market In εξέδωσε ένα έξτρα φυλλάδιο προσφορών ειδικά για την περίοδο των εορτών, ενώ και οι μικρότερες δυνάμεις του κλάδου προσπάθησαν να μη μεγαλώνει η απόστασή τους από τους ισχυρούς στο πεδίο των προσφορών, αν και δύσκολα κατάφεραν το κοινό.

Στο μεταξύ, φέτος δούλεψε πολύ και η περιφέρεια, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μετακινήθηκε σε εξοχικά και τουριστικές περιοχές. Σε αυτό βοήθησε η ομαλότητα του καιρού τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που επέτρεψε στον κόσμο να εκδράμει για ολιγοήμερες διακοπές.