Ο ΣΕΣΜΕ τάσσεται κατά της πλήρους διεύρυνσης του ωραρίου, προτείνοντας για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τη διεύρυνση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων κατά μία ή δύο ώρες ημερησίως, χωρίς να θιγεί η αργία της Κυριακής. Ο ΣΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη διεύρυνση του ωραρίου για το εν λόγω διάστημα, τότε το νέο καθεστώς πρέπει να ισχύσει μακροπρόθεσμα. Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης ολυμπιακού ωραρίου μόνο για τις πόλεις όπου θα τελεσθούν αγώνες.

Με διαφορετικές απόψεις θα προσέλθουν οι φορείς του εμπορίου στον διάλογο για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Το ενδεχόμενο διεύρυνσής του λόγω Ολυμπιακών Αγώνων έχει ήδη δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και αγοράς.

Από μια πρώτη καταγραφή των απόψεων που διατυπώνουν εκπρόσωποι πέντε εκ των βασικότερων θεσμοθετημένων οργάνων του εμπορίου προκύπτει ότι οι προτάσεις για ενδεχόμενη διεύρυνση του ωραρίου διαφοροποιούνται από κλάδο σε κλάδο. Όλα δείχνουν ότι εφόσον το εν λόγω ζήτημα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου πολύ δύσκολα οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν σε κοινά αποδεκτή λύση.

Οι φορείς ΣΕΣΜΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΑ αναλύουν διά των προέδρων τους τις απόψεις τους για το ολυμπιακό ωράριο, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους μέσω των οποίων αναδεικνύεται η διαφορετικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα από κάθε κλάδο.

Ο ΣΕΣΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντ. Παντελιάδης, δηλώνει ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο τάσσεται κατά της πλήρους διεύρυνσης του ωραρίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «οι ανάγκες της αγοράς μπορούν να καλυφθούν με διεύρυνση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων κατά μία με δυο ώρες ημερησίως», ενώ για την Κυριακή δεν θα πρέπει να γίνει καμιά συζήτηση, ούτε καν κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας.

Ο κ. Παντελιάδης προσθέτει επίσης ότι ο κλάδος καλεί την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι η διεύρυνση του ωραρίου θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για την πλήρη ανατροπή του. Μάλιστα τονίζει ότι αν σε ορισμένα μέρη υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, αυτές κάλλιστα μπορούν να καλυφθούν από τα μικρά παραδοσιακά παντοπωλεία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ επισημαίνει πως σήμερα δεν υφίστανται τα περιθώρια για καταστρατήγηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, λόγω της αυστηρότητας με την οποία αντιμετωπίσει ο νομοθέτης θέματα σχετικά με τις υπερωρίες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

«Ο νόμος που αφορά στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να καλυφθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι ανάγκες του 2004», τονίζει ο κ. Παντελιάδης, για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια ως ουτοπία την κάλυψη των αυξημένων αναγκών με προσλήψεις προσωπικού, όταν αυτές αφορούν ειδικότητες οι οποίες δεν είναι part-timers.

Τέλος, σύμφωνα με το ΣΕΣΜΕ, τα σοβαρότερα προβλήματα δεν αφορούν τόσο στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όσο σε άλλα ζητήματα, πολύ πιο δύσκολα στην επίλυσή τους, όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας σε συνδυασμό με την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Ο ΣΕΛΠΕ

Διαφορετική είναι η θέση την οποία διατυπώνει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ για το ζήτημα του ωραρίου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Μακρής, μέχρι σήμερα ουδείς φρόντισε να διασφαλίσει την εφαρμογή του Εθνικού Ωραρίου και ως εκ τούτου εφόσον διευρυνθεί οι νομάρχες θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να δράσουν κατά του θεσμού με περιοριστικές παρεμβάσεις. Ωστόσο προσθέτει ότι όποιες αποφάσεις κι αν ληφθούν, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της κυβέρνησης.

Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ τονίσει ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη διεύρυνση του ωραρίου για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων τότε το νέο καθεστώς θα πρέπει να ισχύει και μετά το τρίμηνο διάστημα το οποίο προτείνεται, διότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προσλάβουν νέο προσωπικό, το οποίο λόγω των περιορισμών που προβλέπει η εργατική νομοθεσία στη συνέχεια δεν θα είναι σε θέση να απολύσουν.

Η όποια διεύρυνση, κατά τον κ. Μακρή, θα πρέπει να είναι μόνιμη, αλλιώς η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, διατηρώντας σε ισχύ το σημερινό ωράριο. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της 16ωρης λειτουργίας των καταστημάτων (δύο οκτάωρες βάρδιες), δηλώνει ότι δεν εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουν τη δυνατότητα της αλληλλοκάλυψης των εργαζόμενων κατά τις ώρες με αυξημένη αγοραστική κίνηση, ενώ όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, αν τελικά το ωράριο αλλάξει μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα καταστήματα δεν θα προσλάβουν έξτρα προσωπικό. Στην ουσία θα επιλέξουν να υπολειτουργήσουν στο κρίσιμο διάστημα, ώστε να μην αναγκαστούν στη συνέχεια σε απολύσεις, στις οποίες θα μπορούν να προχωρήσουν μόνο παράτυπα.

Η ΕΣΕΕ

Υπέρ της θεσμοθέτησης ολυμπιακού ωραρίου, μόνο όμως για τις ολυμπιακές πόλεις, τάσσεται η ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, κ. Χρ. Φώλιας, μιλώντας στο «σ.σ.», εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα μόνιμης απελευθέρωσης του ωραρίου, ώστε η διεύρυνση του –που θα ισχύει για συγκεκριμένο διάστημα– να τονώσει τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, βοηθώντας παράλληλα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολυπληθών τουριστών.

Ο κ. Φώλιας επεσήμανε ότι η τρίμηνη διεύρυνση του ωραρίου θα πρέπει να διαφέρει ανάλογα με την ολυμπιακή πόλη, προκειμένου να καλύπτονται αποτελεσματικότερα οι ανάγκες των τουριστών. Για παράδειγμα διευκρίνισε ότι στην Αθήνα το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να κρατήσει τρεις μήνες, λόγω Ολυμπιάδας και Παραολυμπιάδας, ενώ σε άλλες πόλεις το ειδικό καθεστώς θα πρέπει να έχει μικρότερη διάρκεια.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε επίσης ότι με τη ρύθμιση για το ωράριο οι νομάρχες θα εξουσιοδοτηθούν και πάλι ώστε να αποφασίζουν για τους χρόνους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, μετά όμως από τις προτάσεις των τοπικών φορέων. Όσον αφορά στα διαστήματα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Φώλιας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του Εθνικού Ωραρίου όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα, θεωρώντας ότι καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις της εμπορικής κοινότητας, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Αντίθετη με την όποια παρέμβαση στο ζήτημα του ωραρίου, ακόμη και αν αφορά αποκλειστικά στο διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, τάσσεται η ΓΣΕΒΕΕ. Η διοίκησή της υποστηρίζει ότι οι νέες οργανωμένες επιθέσεις –όπως τις χαρακτηρίζει– κατά του θεσμοθετημένου ωραρίου αποτελούν πρόσχημα για τη ριζική ανατροπή του. Ως τέτοιες αναφέρει τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας περί διεύρυνσης του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές της χώρας έως τις 11:00 μ.μ., αλλά και την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής 2004 για διευρυμένο Ολυμπιακό ωράριο, τρίμηνης διάρκειας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημ. Φέτσης, υποστηρίζει ότι οι οποίες αλλαγές στο ωράριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις ώρες και ημέρες, θα αποτελέσουν την αφορμή για τη μονιμοποίηση της κατάργησής του, με αποτέλεσμα την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Παράγοντες της Συνομοσπονδίας, σχολιάζοντας από την πλευρά τους το ενδεχόμενο αλλαγής του ωραρίου λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζουν ότι δεν θα προσφέρει κάτι περισσότερο στην εξυπηρέτηση των τουριστών και αυτό διότι οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται τόσο από τα τουριστικά μαγαζιά όσο και από τα καφέ, τα εστιατόρια, τα συνοικιακά παντοπωλεία και τα περίπτερα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν ανοικτά και μετά τις 9:00 μ.μ.

Ο ΕΣΑ

Ανάλογη θέση με αυτή της ΕΣΕΕ διατυπώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Ο πρόεδρος του, κ. Παναγής Καρέλας, δήλωσε ότι ο σύλλογος δέχεται να υπάρξουν μικροτροποποιήσεις στο ισχύον καθεστώτος, καθ΄ ότι οι αυξημένες ανάγκες των Ελλήνων και πολύ περισσότερο των ξένων τουριστών επιβάλλουν αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο επισήμανε ότι εφόσον αποφασισθούν παρεμβάσεις, θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη για τις πραγματικές επιδράσεις που θα σημειωθούν στην αγορά, καθώς και για το ποιες θεωρούνται τουριστικές περιοχές, ενώ με έμφαση τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλάξει το ισχύον καθεστώς της αργίας της Κυριακής.

Οι εργαζόμενοι

Την πλήρη αντίθεσή τους με την οποία αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εκφράζουν οι εργαζόμενοι μέσω του θεσμοθετημένου τους φορέα, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Θάνος Βασιλόπουλος, με δηλώσεις του έκανε λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» στην περίπτωση κατά την οποία διευρυνθεί το ωράριο και πρόσθεσε ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας συνεπάγονται βάρδιες εργασίας, στις οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν κυρίως οι μικρές, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.