Τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες σε πολλές κατηγορίες τροφίμων αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου 2022. Ειδικότερα, ο Δείκτης σημειώνει αύξηση 11,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2021, αλλά και αύξηση 0,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Ιούνιος 2021 – Μάιος 2022), συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο (Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021), η αύξηση ανέρχεται στο +5,3%.

Ποια τρόφιμα και ποτά παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις κατηγορίες αγαθών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση. Η αύξηση είναι της τάξεως του 12,1% στην κατηγορία διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά (+13,4%), κρέατα (+13,8%), ψάρια (+4,1%), γαλακτοκομικά και αυγά (+14,1%), έλαια και λίπη (+23,2%), νωπά φρούτα (+10,8%), λαχανικά (+13%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (+4,7%), λοιπά τρόφιμα (+7,3%), καφέ-κακάο-τσάι (+6,3%), μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων (+5,6%). Στην κατηγορία ξενοδοχείων-καφέ-εστιατορίων, η αύξηση είναι της τάξεως του 5,1%, εν μέρει λόγω των ανατιμήσεων σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία, (+4,1%) ενώ μικρότερη είναι η αύξηση για την κατηγορία των μη σερβιριζόμενων αλκοολούχων ποτών (+2,1%).

Σε όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν και τα δραματικά αυξημένα κόστη ενέργειας και μεταφορών: σε σχέση με τον Μάιο του 2021, το φυσικό αέριο είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 172,7%, ενώ ο ηλεκτρισμός έφτασε στο +80,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης στο +65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά στο +36,6%.

Αύξηση κατά 6,2% μέσα σε ένα μήνα για τα παγωτά
Όμως ακόμα πιο χαρακτηριστικά για το ρυθμό με τον οποίο τρέχει ο πληθωρισμός είναι τα στοιχεία που αφορούν στις μεταβολές των τιμών σε μηνιαία βάση, δηλαδή συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο. Μέσα σε έναν μήνα, λοιπόν, φαίνεται πως τα παγωτά ακρίβυναν κατά 6,2%, οι σάλτσες και τα καρυκεύματα κατά 5,6%, τα κρασιά κατά 5,2%, το νωπό γάλα με μειωμένα λιπαρά κατά 4,9%, τα νωπά φρούτα κατά 4,7%, τα αυγά κατά 4%, τα έλαια και λίπη κατά 3,6%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 3,4% και τα οινοοπνευματώδη ποτά κατά 3,1%. Μικρότερες, αλλά όχι αμελητέες, ήταν οι αυξήσεις που καταγράφηκαν σε χοιρινό (+2,8%), αλλαντικά (+2,7%), πουλερικά (+2,4%), τυριά (+2,4%), και νωπό πλήρες γάλα (+1,8%). Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες κατηγορίες που κινήθηκαν πτωτικά τον Μάιο, όπως τα νωπά λαχανικά (-4,6%), το αρνί και το κατσίκι (-4,2%), αλλά και το γιαούρτι (-2,2%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter