Κάποιες κατηγορίες προϊόντων κέρδισαν με το παραπάνω τζίρο το 2021, ενώ κάποιες άλλες έχασαν αντίστοιχα πωλήσεις για συγκυριακούς λόγους, σχετικούς δηλαδή με την εμπειρία του κατ’ οίκον εγκλεισμού ή της υποχρεωτικής αργίας ολόκληρων καναλιών διανομής, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η περυσινή χρονιά μόνο εύκολη ή προβλέψιμη δεν ήταν για την αγορά της λιανικής.

Oι συνεχείς μεταβολές των περιοριστικών μέτρων για την προστασία του κοινού από την πανδημία, η άσχημη ψυχολογική διάθεση του κοινού, οι ελπίδες που έδωσε στην αγορά η άνοδος της τουριστικής κίνησης, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η ενεργειακή ακρίβεια και το «φούσκωμα» του πληθωρισμού διαφοροποιούσαν διαρOκώς το κλίμα στο εμπόριο. Έτσι, ήταν σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς βάσιμα την εξέλιξη του κλαδικού τζίρου και πολύ περισσότερο την εξέλιξή του ανά κατηγορία προϊόντων.

Σύμφωνα με τη NielsenIQ, ο κλάδος γενικά κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης, κλείνοντας τη χρονιά με αύξηση πωλήσεων κατά 1,3% έναντι του απρόσμενα προσοδοφόρου 2020. Ποιες κατηγορίες προϊόντων ξεχώρισαν, όμως, για τις υψηλές πωλήσεις στα τρόφιμα και ποιες στα μη τρόφιμα;

To 2021 ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων στα τρόφιμα και τα ποτά καταγράφηκε στα premium αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 53,1%, πράγμα που δείχνει, αν όχι ότι ο κατ’ οίκον εγκλεισμός διασκεδάστηκε αρκούντως, σίγουρα ότι τα σούπερ μάρκετ επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την υποχρεωτική αργία των αγορών της διασκέδασης και της κάβας, ενώ τη δεύτερη θέση στο ρυθμό ανάπτυξης είχαν τα λευκά αλκοολούχα ποτά με 34,2% και την τρίτη οι ξηροί καρποί με 31%, πράγμα που επιβεβαιώνει ασφαλώς τα προαναφερθέντα. Ακολούθησαν οι κάψουλες καφέ με ποσοστό ανάπτυξης 24,4% και τα κριτσίνια με 19,6%.

Τις επόμενες θέσεις μέχρι τη 10η κατέλαβαν τα σπορέλαια με ανάπτυξη τζίρου 19%, τα vegetal drinks με 18,3%, τα επιδόρπια που ενισχύθηκαν κατά 17,8%, τα παιδικά επιδόρπια που κέρδισαν ένα 17,4% και το ρούμι, που είχε άνοδο εσόδων 16,2%.

Αντίστοιχα στα μη τρόφιμα στις πρώτες πέντε θέσεις από άποψη αύξησης των πωλήσεών τους βρέθηκαν οι αυτοκόλλητες ταινίες με ποσοστό ανάπτυξης 5,7%, τα αντιηλιακά με 15,5%, τα αποσμητικά χώρου με 13,4%, οι βαφές παπουτσιών με 12,3%, οι σακούλες σκουπιδιών με 9,3%, ενώ ακολούθησαν τα καθαριστικά πατώματος με 8,6%, τα καλλυντικά με 8%, τα αποσμητικά με 7,7%, τα προϊόντα περιποίησης κάλων με 6,1% και τα πλαστικά γάντια με 5,9%.

Οι πρώτοι στις απώλειες
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που υπέστησαν πέρυσι τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της NielsenIQ, στις κατηγορίες των τροφίμων και των ποτών τις πρώτες πέντε θέσεις κατέλαβαν το κακάο με ποσοστιαίες απώλειες 17,1%, τα αλεύρια με 15,1%, οι κονσέρβες luncheon meat με 13,1%, οι μαργαρίνες με 11,2% και το μέλι με 10,7%, ενώ ακολούθησαν οι τσίκλες με απώλειες 10,7%, τα μαγειρικά λίπη με 10,4%, τα αλείμματα σοκολάτας με 10,2%, οι κρέμες γάλακτος με 8,7% και τα αυγά με 7,8%.

Στα μη τρόφιμα τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου είχαν τα απολυμαντικά χεριών σε ποσοστό 33,4%, τα σαπούνια που έχασαν το 15,5% των πωλήσεών τους συγκριτικά με το 2020, τα αρώματα το 14,5%, τα καθαριστικά σπιτιού το 12,1%, τα μαντηλάκια καθαρισμού το 11,4%, τα απορρυπαντικά υψηλού αφρισμού (high suds) το 11,1%, τα λευκαντικά το 10,7%, τα εντομοκτόνα το 7,7%, τα χαρτιά τουαλέτας το 5,7% και τα προϊόντα περιποίησης δαπέδου το 5,4%.