Το νέο που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο της μαζικής ενημέρωσης ήταν η αντισυνταγματική απόφαση να κλείσει, με ένα διάγγελμα κακής ηθοποιίας αδέκαστου δικαστή, η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης, η οποία διόριζε τη διοίκησή της, τους ειδικούς συμβούλους, και επενέβαινε ακόμη και στη σειρά εκφώνησης των ειδήσεων.

Πρόσχημα ήταν η κάθαρση και προφανής στόχος η επίδειξη ισχύος, με παράλληλη απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμενόταν πως θα ικανοποιούσε το… αίσθημα δικαίου, κυρίως των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο συμβολισμός της κίνησης ήταν σαφής: μια κυβέρνηση μπορεί να επέμβει όποτε και όπως αυτή νομίζει όχι μόνο καταργώντας εργασιακά δικαιώματα –φράση ταμπού για κάποιους- αλλά και την πρόσβαση στην ενημέρωση με δημόσιο χαρακτήρα, μέχρι νεωτέρας…

Το «μαύρο στη ζωή μας», όπως καθιερώθηκε να λέγεται ακόμη και από όσους σπάνια παρακολουθούσαν τις εκπομπές της ΕΡΤ ή από εκείνους που έχουν μάθει να κατηγορούν το δημόσιο ως ένα φαινόμενο της ελληνικής πραγματικότητας αγνοώντας επιδεικτικά τη δική τους εμπλοκή στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης μέσω της δικής τους πολιτικής συμπεριφοράς, είναι ένα χρώμα που ενισχύεται επικίνδυνα.

Οι αντιδράσεις ανάλογες της εποχής: μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με μικρή διάρκεια, φόβος για το χειρότερο, σιωπή από όσους νομίζουν πως η καταιγίδα δεν θα τους αγγίξει, συγκρατημένη… αισιοδοξία από εκείνους που νιώθουν συνένοχοι στην πορεία καταστροφής της χώρας. Τη χρονική στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η μόνη πρόταση αντικατάστασης του μαύρου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αφορά σε ένα θολό σχέδιο δημιουργίας ενός νέου φορέα, με απασχολούμενους με δίμηνες συμβάσεις, και μετά… θα δείξει.

Όσο για το μαύρο στη ζωή μας, αυτό παλεύει να κυριαρχήσει μέσα από εκβιαστικές αποφάσεις για περισσότερες απολύσεις σε συνδυασμό για ενίσχυση προγραμμάτων για ανέργους (!), για υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών παροχών, μισθολογικών απολαβών, συντάξεων κλπ. Η ανάπτυξη που «έρχεται αλλά δεν την βλέπουν όσοι δεν θέλουν να την δουν», περιορίζεται στη συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις, για «μεταρρυθμίσεις» και στη διαμάχη για το ποιος θα είναι την επόμενη μέρα αυτός που θα έχει εκμεταλλευτεί τις περισσότερες «ευκαιρίες» της κρίσης.

Στις μέρες μας, τόσο σκληρές, τόσο διαφορετικές, τόσο απρόβλεπτες, ο ρόλος της ενημέρωσης γίνεται πιο σημαντικός από ποτέ. Και γι΄αυτό, όσοι έχουν κάτι να κρύψουν αντιδρούν με περισσή σκληρότητα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, όταν οι πράξεις έχουν στόχους μικρόψυχους, δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση και, τελικά, σε ακύρωσή τους, μετά από μια επίπονη, αναπόφευκτα, διαδρομή.

Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε όσοι δεν ασπαζόμαστε την άποψη ότι ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να υποτάσσεται στα χαμηλότερα ένστικτα, αυτά που τον κρατούν συνδεδεμένο με τους αρχαιότερους προγόνους του, στην εποχή που δεν είχε ακόμη αποκτήσει κοινωνικότητα και αλληλεγγύη, χαρακτηριστικά της αρχής του πολιτισμού, που τον σήκωσε στα δυο του πόδια. Δεν είναι τυχαίο πως τελευταία, ακόμη και οπαδοί της οικονομικής θεωρίας που υποστηρίζει την ελάχιστη ή καθόλου εμπλοκή του κράτους στην αγορά και μια πολιτική λιτότητας, έχουν αρχίσει να μιλούν για αδιέξοδο.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες (βλ. γερμανικές εκλογές, συμφέροντα πέραν του Ατλαντικού κλπ) δεν αναιρούν το περιεχόμενο των απόψεών τους και την αντίφαση που αυτές κρύβουν με όσα κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει. Τα μέσα επικοινωνίας, όμως, είναι –ή θα έπρεπε να είναι- αυτό που λέει το όνομά τους: Μέσα που δίνουν φωνή στους ανθρώπους κάθε φυλής και τάξης, που τους ανεβάζουν σε ένα βάθρο επικοινωνίας, όπου η θέση του καθενός ορίζεται από το βάθος της σκέψης του και την ειλικρίνεια της έκφρασής του, και ενώνει σε έναν κοινό σκοπό, τη δημιουργία κοινών συνιστωσών πάνω στις οποίες μπορεί να εκφραστεί η διαφορετικότητα και τα έργα των ανθρώπων.