Σε μία ακόμα εξαγορά αλυσίδας σούπερ μάρκετ τοπικής εμβέλειας προχωρά η Σκλαβενίτης, μετά από αυτές της SEP Markets στα Ιωάννινα και της Γέγος στα Μεσόγεια. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Σκλαβενίτης έχει ήδη δώσει τα χέρια με τη διοίκηση της AS Αγορά, μίας αλυσίδας που δραστηριοποιείται στη Λάρισα, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγορά της, με σκοπό την ένταξη των καταστημάτων της στο δίκτυο της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας. Πλέον αναμένεται η τυπική διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες.

Η ίδρυση της αλυσίδας το 2015 και οι διοικητικές ανακατατάξεις
Τα καταστήματα «Αγορά» αποτελούν δημιούργημα της εταιρείας Σανίδας – Παπακωνσταντίνου, την οποία ίδρυσαν το 2015 ως ομόρρυθμη εταιρεία οι Θανάσης Σανίδας (με μερίδιο 70%) και Χαράλαμπος Παπακωνσταντίνου (με μερίδιο 30%), ενώ το 2017 μετατράπηκε σε Ι.Κ.Ε., με τον Θανάση Σανίδα να αυξάνει το μερίδιό του στο 90% αγοράζοντας από τον συνέταιρό του ποσοστό 20% εναντι 10.000 ευρώ. Ωστόσο, ο Θανάσης Σανίδας αποχώρησε από την εταιρεία το 2021, με τις Θεοπούλα Μπότα και Μαρία Μπλέκα να μπαίνουν με ποσοστά 30% και 50% αντίστοιχα, ενώ τον Χαράλαμπο Παπακωνσταντίνου να αυξάνει το μερίδιό του στο 20%.

Στα 10 εκατ. ευρώ ο τζίρος της αλυσίδας το 2021
Η αλυσίδα διαθέτει σήμερα εννέα υποκαταστήματα, εκ των οποίων τα έξι στη Λάρισα, και με την εξαγορά της η Σκλαβενίτης αναμένεται να ενισχύσει το αποτύπωμά της στον θεσσαλικό κάμπο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο τζίρος της το 2021 είχε διαμορφωθεί οριακά κάτω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ, όμως τα αποτελέσματά της ήταν ζημιογόνα, τόσο προ φόρων και τόκων (-99.247 ευρώ), όσο και μετά (-140.641 ευρώ), έναντι κερδών το 2020, χρονιά κατά την οποία είχε ευνοηθεί, όπως και συνολικά ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Σωρευμένες ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές καταστάσεις της AS Αγορά, στο τέλος του 2021 το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά το ποσό των 2.161.475,33 ευρώ, ενώ οι σωρευμένες ζημιές ανέρχονταν σε 1.230.966,49 ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είχε καταστεί αρνητικό.

Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να προβεί σε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, συμπεριλαμβανομένων της διερεύνησης της δυνατότητας αύξησης εταιρικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών από τους υφιστάμενους ή νέους εταίρους, της διαπραγμάτευσης βασικών συμβάσεων με προμηθευτές για επαναπροσδιορισμό των όρων αποπληρωμής και τη διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση, με σκοπό την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού κόστους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter