Αίτημα για συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, έχει καταθέσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), όπως πληροφορείται το FOODReporter.

Πέρα από τρέχοντα θέματα για την ελαιοκομική περίοδο που έρχεται τον προσεχή Οκτώβριο, υπάρχει πρόθεση να συζητηθεί το ζήτημα της αναγνώρισης της ΕΔΟΕ από το Υπουργείο.

Η ΕΔΟΕ ζητά επιβεβαίωση για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που θα περάσουν προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μετά από την ψήφιση, η ΕΔΟΕ θα δημοσιεύσει το ανανεωμένο καταστατικό της, ως σωματείο ειδικού τύπου, με λιγότερα από 21 μέλη, είτε ως κοινοπραξία, είτε ως ένωση νομικών προσώπων. Η τελευταία απόφαση θα ληφθεί μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσιάρα, ώστε να αποκτήσει η ΕΔΟΕ την απαραίτητη νομιμοποίηση -και αναγνώριση ως διεπαγγελματική οργάνωση της χώρας, βάσει θεσμοθετημένου πλαισίου, σε μια διαδικασία που μένει να ολοκληρωθεί τυπικά.

Μέχρι σήμερα, η ΕΔΟΕ είναι αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση και αποτελείται από φορείς της πρωτογενούς παραγωγής -η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) έχει αντικαταστήσει τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ)- και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), από ελαιοτριβεία (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ελαιουργείων, ΠΑΣΕΛ), από την ελληνική ελαιουργία και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Η αντικατάσταση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, αναδόχου της παλαιάς, από την ΕΘΕΑΣ εξασφαλίζει την επαρκή αντιπροσώπευση του πρωτογενούς τομέα αγροτών που καλλιεργούν ελιές στη νέα νομική μορφή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter