Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος εταιρειών που προσφέρουν λύσεις στην ελληνική αγορά των πλαστικών καρτών.

rn

(Το κείμενο είναι συνοδευτικό του αφιερώματος "Πλαστικές κάρτες: το μέλλον ανήκει στις... έξυπνες!")

Alphyra Ηellas (www.altius-it.gr)

Η Alphyra Hellas ξεκίνησε τις εργασίες της στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2004. Αποτελεί ένα joint venture της Alphyra group Ιρλανδίας και της Altius IT Solutions, αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της αμερικανικής εταιρείας Hypercom. Από την έναρξη της παρουσίας της στην Ελλάδα, η Alphyra Hellas, εφαρμόζοντας τις πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις της Alphyra group, κατάφερε να κατακτήσει ηγετική θέση στους αντίστοιχους τομείς δραστηριότητάς της. Η Alphyra αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, και με το τεχνολογικό υπόβαθρο που διαθέτει, μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα συμφέρουσες προτάσεις συνεργασιών, οι οποίες στο μέλλον θα επεκταθούν και επί ελληνικού εδάφους στην Smart Transfer, την 3V Visa και άλλες ποικίλες εφαρμογές, όλες all-in-one από το τερματικό τού κάθε σημείου πώλησης. Με τον τρόπο αυτό οι συνεργάτες της έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να επιχειρούν δυναμικά και με σιγουριά στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Datalex (www.datalex.gr)

H Datalex παρέχει εξοπλισμό για την παραγωγή προσωποποιημένων έγχρωμων πλαστικών καρτών για ποικίλες εφαρμογές υψηλής ανταποδοτικότητας, όπως κάρτες πιστότητας, εκπτώσεων και δωροκάρτας, με τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών τεχνολογιών αυτόματης αναγνώρισης (barcode, μαγνητικής ταινίας, smart contact ή contactless κά) κατά περίπτωση. Η εταιρεία εξειδικεύεται από το 1984 στις πληροφοριακές λύσεις της λεγόμενης “πρώτης γραμμής” (frontline solutions), οι οποίες χρησιμοποιούν μια ή περισσότερες από τις τεχνολογίες AIDC (automatic identification & data capture technologies, δηλαδή τεχνολογίες αυτόματης αναγνώρισης στοιχείων και κτήσης δεδομένων). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Datalex διαθέτει ειδικό τμήμα που ασχολείται με εφαρμογές πλαστικών καρτών και συναφών τεχνολογιών (RFID και συστήματα διαχείρισης προτεραιότητας πελατών).

ΕΒΕΚ – Ελληνική Βιομηχανία Έξυπνων Καρτών (www.hscc.gr)

Η EBEK (Ελληνική Βιομηχανία Έξυπνων Καρτών) ανήκει κατά 70% στον όμιλο Card Factory, μια γερμανική εταιρεία holding με έδρα το Oldenburg της Γερμανίας. Στην Card Factory ανήκει επίσης κατά 100% η εταιρεία Novacard, η οποία είναι εγκατεστημένη στο Oldenburg της Γερμανίας και κατά 90% η εταιρεία Novacard Do Brazil στη Βραζιλία. Το υπόλοιπο 30% της ΕΒΕΚ ανήκει στον κ. Αθανάσιο Παλιούρα, που είναι και ο ιδρυτής της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΕΚ είναι μέλος του ICMA (International Card Manufacturers Association), ο οποίος έχει εγγεγραμμένες περίπου 250 εταιρείες-μέλη από όλο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή καρτών, προμήθεια μηχανημάτων, έργων κλπ.

Inform Λύκος (www.lykos.gr)

Η Inform Λύκος δραστηριοποιείται στην αγορά της διαχείρισης και διακίνησης της πληροφορίας και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου στην Ευρώπη. Πρωταγωνιστεί στις αγορές συμβατικών και “έξυπνων” μηχανογραφικών εντύπων, εμπορικών εκτυπώσεων, προγραμμάτων loyalty, ηλεκτρονικής διαχείρισης λογαριασμών και εγγράφων, παραγωγής και προσωποποίησης καρτών διαφόρων τεχνολογιών, εκτυπώσεων ασφαλείας, εισιτηρίων, ετικετών, direct mailings, έκδοσης λογαριασμών και statements κά.

ID Systems – όμιλος Perivallon (www.angelopoulos.gr)

Η ID Systems από το 1998 καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς στην κατασκευή, εκτύπωση και διάθεση πλαστικών “έξυπνων” καρτών, καρτών “ξυστό” και καρτών GSM (τηλεφωνίας), και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού καρτών καθώς και κατασκευή και εμπορία τηλεπικοινωνιακού υλικού (π.χ. τηλεφωνικούς θαλάμους). Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής δυνατότητας παραγωγής 75 εκατ. καρτών ετησίως και διαδικασίες πιστοποιημένες με ISO 9001: 2000, η ID Systems εστιάζεται στην πελατοκεντρική φιλοσοφία, η οποία χαρακτηρίζει κάθε ενέργειά της. Αυτά όλα αποτελούν το εχέγγυο για την άψογη εξυπηρέτηση κάθε πελάτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με απόλυτα ανταγωνιστικό κόστος.

Mellon Technologies (www.mellon.com.gr)

Η Mellon Technologies, μητρική εταιρεία του ομίλου εταιρειών Mellon, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής με ηγετικό ρόλο στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σήμερα η Mellon Technologies παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών κυρίως στον χώρο των τραπεζών και μεγάλων οργανισμών, εκπροσωπώντας μεγάλους οίκους του εξωτερικού όπως Gemalto, Diebold, NemoQ, Experian, Telmat, Robur, Altitude Software, Thales e-security, Perto κά.

Novatron (www.novatron.gr)

H Novatron ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων πλαστικών καρτών. Από το 2002 έχει αναλάβει έργα σε πολλές εταιρείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και σε Βαλκανικές χώρες, εκτυπώνοντας εκατομμύρια κάρτες. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους οίκους εκτύπωσης πλαστικών καρτών της Ευρώπης, διασφαλίζοντας έτσι άριστη ποιότητα στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.

 

SCAN (www.scan.gr)

Η εταιρεία SCAN ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη εξειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων για κάθετες αγορές. Δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μισθοδοσίας και ωρομέτρησης προσωπικού (ScanHR), ελέγχου πρόσβασης (ScanAccess), καθώς και στα συστήματα αυτοματοποίησης χώρων στάθμευσης (ScanParking). Από το 2003 είναι πιστοποιημένη για τις δραστηριότητές της σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000 και το TickIT Guide, που αφορά στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας για την ανάπτυξη λογισμικού από τον διεθνή οργανισμό BVQI. Οι λύσεις και τα προϊόντα της Scan υποστηρίζουν διάφορες τεχνολογίες καρτών, όπως κάρτες χαλκού, μαγνητικές, barcode καθώς και διαφόρων τύπων proximity κάρτες. Επιπλέον η εταιρεία προτείνει κάρτες τύπου proximity smart cards τεχνολογίας LEGIC και, μάλιστα, είναι ο μοναδικός authorized licensee της LEGIC στην Ελλάδα. Έχει δηλαδή πιστοποιηθεί για την παραγωγή καρτών και την παροχή αδειών χρήσης τής συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Printec (www.printecgroup.com)

H Printec, που δημιουργήθηκε το 1988 (το 1992 μετετράπη σε ανώνυμη εταιρεία), έχει ως βασικό προσανατολισμό της τον χώρο της πληροφορικής και ειδικότερα αυτόν των περιφερειακών συσκευών. Από το 1992, η Printec ανέπτυξε τις δραστηριότητές της και προς τον χώρο των συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών, έναν χώρο στον οποίο καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής. Το 1992 ιδρύθηκε η θυγατρική Printec Bulgaria Ltd, με έδρα τη Σόφια και στόχο την επέκταση των εταιρικών δραστηριοτήτων της στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1995, ιδρύθηκε η θυγατρική Printec Cyprus Ltd, με σκοπό την προώθηση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στην Κυπριακή αγορά. Στα επόμενα χρόνια τόσο η Printec όσο και οι θυγατρικές της παρουσίασαν μια σταθερά ανοδική πορεία, που οδήγησε στην καθιέρωσή της ως μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται.