Σταθερή ζήτηση για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας, αλλά μειωμένη στα περισσότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα, διαπιστώνει η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης φέτος, σε μία χρονιά που βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να συρρικνώνονται σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης για προϊόντα σχετιζόμενα με την Covid-19. Ειδικότερα, ο όμιιλος παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του έτους κύκλο εργασιών 212,7 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 9,2% σε σχέση με τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων κατήλθαν σε 20,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 62 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων προϊόντων προστασίας από τον COVID-19.

Ανθεκτικός ο κλάδος της συσκευασίας
Ο κλάδος της συσκευασίας πάντως αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός φέτος, καθώς στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου στον κλάδο αυτό αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 69,88 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε από το 24,1% στο 20,3%. Την ίδια στιγμή, στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων, που είναι και ο κυριότερος για τα Πλαστικά Θράκης σε επίπεδο τζίρου, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 29,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021, πέφτοντας στα 149,88 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους συρρικνώθηκε στο 22,3%, από το 42,2%.

Αμετάβλητος ο στόχος για την κερδοφορία του έτους
Για το τρέχον, τρίτο τρίμηνο του 2022, η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης διαβλέπει σχετική επιβράδυνση σε επίπεδο κερδοφορίας, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός αναμενόμενο, αν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τη συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη, τις ακραίες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού και την παρατηρούμενη ύφεση σε επίπεδο ζήτησης. Ωστόσο, σε επίπεδο κερδοφορίας, η εκτίμηση είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι πιο κερδοφόρο, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Παράλληλα, η διοίκηση δεν προβαίνει σε αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας, ήτοι κέρδη προ φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων ύψους 25 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι παραμένουν επιτεύξιμοι, εφόσον το κόστος ενέργειας παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και τα επίπεδα ζήτησης δεν μειωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Οι δράσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας
Σημειώνεται ότι, αντιμέτωπος με σημαντικά αυξανόμενο κόστος ενέργειας, πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με το ήδη αυξημένο κόστος των τελευταίων μηνών σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του, ο όμιλος Πλαστικά Θράκης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα 5MW και συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, τροποποιεί, όπου είναι εφικτό, το μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να χρησιμοποιεί διάφορες μορφές καυσίμου και ενέργειας, με στόχο την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter