Τρεις τόνους πλαστικό ανά εβδομάδα (156 τόνους ανά έτος) θα εξοικονομεί η βρετανική αλυσίδα Morrisons, αν καταργήσει τις πλαστικές σακούλες στα τμήματα φρούτων και λαχανικών, όπως σημείωσε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε την επέκταση της πιλοτικής κατάργησης της πλαστικής σακούλας που εφαρμόστηκε για δέκα μήνες (με εξαιρετικά αποτελέσματα) στα αντίστοιχα τμήματα τριών καταστημάτων της, σε επιπλέον εξήντα καταστήματα έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, η αλυσίδα υπολόγισε πως η κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση πωλήσεων των εν λόγω προϊόντων έως και κατά 40%. Οι πελάτες των καταστημάτων μπορούν να επιλέξουν την αγορά χύμα προϊόντων, σε περίπου 127 ποικιλίες φρούτων ή λαχανικών, ή την τοποθέτησή τους σε ανακυκλώσιμες χάρτινες σακούλες.

Τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης πλαστικού στα σούπερ μάρκετ έχουν υιοθετήσει ως στρατηγική αρκετές βρετανικές αλυσίδες, όμως η Morrisons ισχυρίζεται πως θα είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ που θα παρουσιάσει τμήματα φρούτων και λαχανικών χωρίς πλαστικές σακούλες, και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα στο δίκτυό της. Η Waitrose, αντίστοιχα, λάνσαρε πρόσφατα την πρωτοβουλία Waitrose Unpacked, βάσει της οποίας κατάργησε σε εκατοντάδες προϊόντα τη συσκευασία και κάλεσε τους πελάτες καταστήματός της στην Οξφόρδη να έρθουν φέρνοντας μαζί τους τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και να αναπληρώσουν το περιεχόμενό στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Η πιλοτική εφαρμογή της πρωτοβουλίας, που θα διαρκέσει 11 εβδομάδες (έως τις 18 Αυγούστου), εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της αλυσίδας για αντικατάσταση έως το 2023 των συσκευασιών, κυρίως των PL προϊόντων της, με νέες επαναχρησιμοποιούμενες, παραγόμενες από υλικά που θα είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ανακυκλώσιμα, και κατάλληλες για τοποθέτηση στους οικιακούς συλλέκτες παραγωγής κομπόστ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Waitrose ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία βιοτεχνολογίας CuanTec, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός νέου φιλμ συσκευασίας από θα παράγεται από κελύφη καραβίδας.