Την εξέλιξη της κλασικής πίτας για σουβλάκι αποτελεί η PitaPot, το καινοτόμο προϊόν της Χασιώτης ΑΕ που απευθύνεται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για μία ζύμη πίτας που προσφέρεται έτοιμη για γέμιση σε μορφή «δοχείου», μέσα στην οποία μπαίνει ο γύρος και τα άλλα υλικά του σουβλακιού, δίνοντας μία νέα, βολική ιδέα για την παρασκευή του αγαπημένου ελληνικού street food και άλλων παρόμοιων φαγητών. Μιλώντας στο FOODReporter, η Κωνσταντίνα Χασιώτη, διευθύνουσα σύμβουλος της Χασιώτης ΑΕ, εξήγησε πως το προϊόν αυτό, που μετρά λιγότερο από έναν χρόνο από το λανσάρισμά του, αναπτύχθηκε αρχικά με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τα σουβλατζίδικα, καθώς με το PitaPot δεν χρειάζεται να απασχολούν ειδικό τυλιχτή, ενώ ταυτόχρονα είναι ελκυστικό για τους καταναλωτές, καθώς τρώγεται πιο εύκολα και δε λερώνονται.

Και πράγματι, σύμφωνα με την ίδια, στο εξωτερικό υποδέχθηκαν την καινοτομία αυτή με θέρμη, καθώς είναι δύσκολο εκεί να βρεθεί τυλιχτής, σε αντίθεση με την Ελλάδα που υπάρχουν πολλοί τυλιχτές. Έτσι, περίπου το 80% των πωλήσεων της PitaPot καταλήγει στις αγορές του εξωτερικού στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον της Χασιώτης ΑΕ δεν περιορίζεται σε ελληνικά εστιατόρια, αλλά επεκτείνεται και σε άλλων ειδών καταστήματα, όπως εστιατόρια με ντονέρ στη Γερμανία, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Η PitaPot είχε επίσης θετική αποδοχή στη Βρετανία, μία αγορά που ήταν ήδη εκπαιδευμένη στη «διπλωμένη» πίτα (folded flatbread) και ήταν πιο εύκολο να αποδεχθεί το καινοτόμο προϊόν.

Κοιτάζει και προς το λιανεμπόριο
Αν και για την ώρα η PitaPot απευθύνεται μόνο στο κανάλι του foodservice, η εταιρεία έχει βλέψεις για μελλοντικό λανσάρισμα και στο λιανεμπόριο, όπως μας ανέφερε η κ. Χασιώτη, καθώς πρόκειται για ένα κατεψυγμένο προϊόν που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βολικό στους καταναλωτές που προτιμούν να φτιάχνουν το αγαπημένο τους γεύμα στο σπίτι, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη ευκολία από μία κλασική πίτα. Βέβαια, ειδικά για την ελληνική αγορά πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη «δουλειά» για να πειστούν οι καταναλωτές ότι είναι προτιμότερο να φτιάχνουν τα δικά τους σουβλάκια στο σπίτι, αντί να τα παίρνουν έτοιμα, όπως το συνηθίζουν οι περισσότεροι.

Σημειώνεται ότι η PitaPot είναι κατοχυρωμένη με πατέντες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με τη Χασιώτης ΑΕ αποτελεί μία μοναδική καινοτομία σε ένα προϊόν, αυτό της πίτας για σουβλάκι, που εδώ και πενήντα χρόνια ουσιαστικά είναι το ίδιο, με μικρές τροποποιήσεις ως προς το μέγεθος, τη σύσταση ή το σχήμα του.
Μάλιστα, η εταιρεία… ρώτησε το ChatGPT σχετικά, και η απάντηση ήταν ότι «η PitaPot μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ως μια εξέλιξη της πίτας, ειδικά όσον αφορά στην ευκολία και στη χρήση της για φαγητό στο χέρι», και «ενώ η PitaPot αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη εφαρμογή της πίτας, επιδεικνύει τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους οι πίτες μπορούν να εξελιχθούν για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και προτιμήσεις».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter