Η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ υπολογιζόταν να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ υπολογιζόταν να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Μόνο στις απομονωμένες περιοχές καταγράφονται ακόμα συναλλαγές σε δραχμές και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η υιοθέτηση του νέου νομισματικού συστήματος ήταν ταχύτερη και πιο εύκολη από ό,τι αναμενόταν. Και αυτό δε συνέβη μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ειδικά στην Ελλάδα, η αγορά υποδέχθηκε το νέο νόμισμα με σιγουριά, αλλά και με περισσότερες πιστωτικές κάρτες, οι οποίες διευκόλυναν τις συναλλαγές τις πρώτες εβδομάδες.

Το πλαστικό χρήμα

Πληροφορίες από τον τραπεζικό τομέα αναφέρουν ότι οι εγγραφές νέων συνδρομητών στις πιστωτικές κάρτες, αλλά και οι εκδόσεις χρεωστικών καρτών έναντι λογαριασμών ταμιευτηρίου ήταν κατά 25% περισσότερες το Δεκέμβριο του 2001 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2000. Όσον αφορά τις συναλλαγές στο λιανεμπόριο, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν εφοδιασμένοι με ευρώ από την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου, δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα στην αποδοχή του νέου νομίσματος από τους καταναλωτές και το εμπόριο, εκτός από κάποια μικρή διστακτικότητα στις αρχές.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, οι περισσότερες επιχειρήσεις εφοδιάστηκαν με ευρώ στις 27-28 Δεκεμβρίου και οι μικρότεροι λιανοπωλητές στις αρχές Ιανουαρίου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου. Συνολικά η εισαγωγή του νέου νομίσματος ήταν πολύ ευκολότερη από ό,τι προβλεπόταν. Και αυτό δε συνέβη μόνο στις χώρες με νομίσματα ασθενή, όπως είναι η δραχμή, αλλά ακόμα και στη Γερμανία, όπου σημειωτέον η περίοδος προσαρμογής δεν ήταν ούτε… μία ώρα. Το ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την εισαγωγή του νέου νομίσματος ήταν ο πραγματικός ενθουσιασμός των Ευρωπαίων. Και δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με πανηγυρική διάθεση, αλλά το θεωρούμε ως μία ένδειξη της βούλησης των λαών της Ευρώπης για ενότητα και συνεργασία.

_