Πιέσεις από τον ανταγωνισμό και ειδικότερα από τη αργή αλλά σταδιακή αναβίωση του δικτύου της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, καθώς και από τη περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος των νοικοκυριών, που ανακλά στο μέσο «καλάθι», συνεχίζει να δέχεται η βορειοελλαδική αλυσίδα Μασούτης. Η διοίκησή της βλέπει να ανατρέπονται οι θετικές προβλέψεις που διατύπωνε τους πρώτους μήνες του έτους για την πορεία των βασικών εταιρικών οικονομικών μεγεθών.

H διοίκηση της Μασούτης εκτιμά πλέον ότι το φετινό 12μηνο θα εξελιχθεί με αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης περίπου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2016, οπότε τα έσοδά της είχαν διαμορφωθεί στα 800,5 εκατ. ευρώ, όπως και με πτωτικά EBITDA.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υπολογίζεται ότι φέτος θα κλείσει περίπου στα 770 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA θα είναι μειωμένα κατά 9-10 εκατ. ευρώ, δηλαδή γύρω στα 50 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ το 2016. Σημειώνεται ότι πέρυσι η αλυσίδα είχε καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 6,5%, ενώ παρουσίασε και αυξημένα προ φόρων κέρδη περίπου κατά 33% έναντι του 2015 στα 36,8 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της Μασούτης δηλώνουν στο σελφ σέρβις ότι η αλυσίδα επί της ουσίας κινείται στο μέσο ρυθμό της αγοράς, η οποία στο σύνολό της δέχεται πιέσεις, εκτιμώντας ότι το 2018 θα ομαλοποιηθεί το κλίμα στην αγορά του κλάδου, οπότε θα ανακάμψουν οι πωλήσεις της εταιρείας. Όπως εξηγούν, αφενός το κλίμα στην οικονομία θα έχει οριακά βελτιωθεί, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφετέρου από τον Απρίλιο θα κλείσει και ο κύκλος της ανακατανομής των μεριδίων από την είσοδο της Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου «κληρονόμησε» περίπου 100 καταστήματα της Μαρινόπουλος, εκ των οποίων το 1 στα 3 εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντική στήριξη στα έσοδα της Μασούτης προσφέρουν τα νέα κατάστημά της, που φέτος ανέρχονται σε δέκα, 8 σούπερ μάρκετ και 2 cash & carry, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμπορικών μονάδων της εταιρείας στις 270.

Σχετικά η αξία των φετινών επενδύσεών της, σημειώνουμε, θα κινηθεί μεταξύ των 15 και των 20 εκατ. ευρώ. Για το 2018 η εταιρεία έχει σχεδιάσει την εγκαινίαση ακόμη δέκα νέων καταστημάτων, τα οποία στην πλειονότητά τους θα είναι και πάλι λιανικών πωλήσεων.

Προσώρας «παγώνουν» τα σχέδια εισόδου στην Αττική
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις της Σκλαβενίτης και η επίδραση που ασκεί η επέκτασή της τοπικά στην περιφέρεια φαίνεται ότι παγώνουν τουλάχιστον για μια διετία τα σχέδια της Μασούτης να επιχειρήσει κάθοδο στην αγορά της πρωτεύουσας. Στελέχη της αναφέρουν ότι πλάνα για σχετική επέκταση των υποδομών της δεν υφίστανται για το 2018 και πιθανώς ούτε και για το 2019.

Σημειώνεται ότι ο νότιος άξονας του δικτύου καταστημάτων της Μασούτης διαμορφώνεται μεταξύ Λαμίας και Χαλκίδας, βρίσκεται δηλαδή πολύ κοντά στα όρια της Αττικής. Όμως, η είσοδος της αλυσίδας σε αυτήν καθίσταται εξ αντικειμένου δυσκολότερη μετά την περαιτέρω ισχυροποίηση της Σκλαβενίτης στην εν λόγω αγορά.

Όσο για τα σενάρια που θέλουν τη Μασούτης να εξετάζει συνέργειες (εξαγωγές ή συγχωνεύσεις) με δίκτυά του ανταγωνισμού της, κατά δήλωση των στελεχών της τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι σχετικό στον ορίζοντα. «Η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται αυτόνομα», τονίζεται χαρακτηριστικά.