Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης της 19ης Απριλίου με κεντρικό ομιλητή τον Pierre-Olivier Beckers, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Delhaize έδωσε συνέντευξη αποκλειστικά στο «σελφ σέρβις», συμπληρώνοντας με τις απαντήσεις του την εικόνα της στρατηγικής του ομίλου. Βασικό στοιχείο στη συζήτησή μας ήταν η ανάπτυξη του ομίλου με προσήλωση σε συγκεκριμένες αδιαπραγμάτευτες αρχές, τις οποίες αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν οι καταναλωτές.
Στην ομιλία του Pierre-Olivier Beckers αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε αναλύθηκαν πολλά από τα ζητήματα που καθορίζουν τη στρατηγική του ομίλου, τη συνεργασία του με τους προμηθευτές του και το μέλλον του λιανεμπορίου στο σύνολό του. Γι’ αυτό η συνέντευξη ξεκίνησε με μια πιο γενική και πιο προσωπική ερώτηση:
σελφ σέρβις: Πολλά ήταν τα θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί στην εκδήλωση που προηγήθηκε. Γι’ αυτό, θα προτιμούσα να ξεκινήσουμε από μια πιο γενική ερώτηση. Πώς νιώθετε εσείς ως καταναλωτής όταν επισκέπτεστε ένα σούπερ μάρκετ;
Pierre-Olivier Beckers: Ως πελάτης, θα ήθελα να δω το λιανεμπόριο να εκσυγχρονίζεται, ακολουθώντας κάποιες από τις τάσεις που παρουσίασα και στην ομιλία μου. Θέλω, για παράδειγμα, να κάνω τις αγορές μου από καταστήματα τροφίμων, στα οποία γνωρίζω πως θα βρω προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές σε σταθερή βάση. Επίσης, μου αρέσει να έχω στη διάθεσή μου μια ευρεία γκάμα προϊόντων, να μπορώ να κάνω τις αγορές μου από διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.
Ακόμη, θέλω να μου προσφέρεται η δυνατότητα να κάνω αγορές online. Και, το πιο σημαντικό, θέλω να νιώθω πως ο λιανέμπορος είναι προσηλωμένος σε στόχους όπως αυτοί που θεωρούμε εμείς στη Delhaize απαρέγκλιτους, όπως η υγεία, η ασφάλεια και η επιχειρηματική υπευθυνότητα.
Αυτά θέλουν και οι πελάτες μας και επειδή τους τα προσφέρουμε, μας σέβονται και μας οδηγούν στην ανάπτυξη.
σελφ σέρβις: Μιλήσατε για τη δυνατότητα να μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας σε διαφορετικά format καταστημάτων. Είναι αυτήν τη στιγμή τα proximity stores η κυρίαρχη τάση;
Pierre-Olivier Beckers: Ναι, οπωσδήποτε. Οι καταναλωτές θέλουν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους για μια σειρά δραστηριοτήτων που τους δίνουν ικανοποίηση. Το να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους εύκολα και γρήγορα, προσδίδει σε αυτήν την επιλογή καταστήματος προστιθέμενη αξία.
Η ανάπτυξη των proximity stores ευνοείται και από έναν άλλο παράγοντα: την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της χρήσης της στην εφοδιαστική αλυσίδα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είναι πλέον πολύ εύκολο να παραδώσουμε φρέσκα προϊόντα σε καθημερινή βάση, ακόμη και σε μικρές συσκευασίες. Βέβαια, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το βασικό format του σούπερ μάρκετ και συμπληρωματικά το proximity αλλά και το online κατάστημα.
σελφ σέρβις: Η ανάπτυξη μέσω πολλαπλών δικτύων είναι στρατηγική και άλλων λιανεμπορικών δικτύων που έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν την Delhaize;
Pierre-Olivier Beckers: Υπάρχουν αλυσίδες που λειτουργούν υπέρ μάρκετ κάτω από ένα συγκεκριμένο brand και ένα εκπτωτικό κατάστημα με ένα άλλο κοκ. Τα διαφορετικά αυτά brands προσφέρουν εντελώς διαφορετική αγοραστική εμπειρία και ο πελάτης νιώθει σαν να μπαίνει σε καταστήματα διαφορετικών εταιρειών.
Εμείς θέλουμε οι πελάτες μας να απολαμβάνουν την ίδια αγοραστική εμπειρία, την αγοραστική εμπειρία των ΑΒ. Μπορεί, αν πάτε σε διαφορετικά format καταστημάτων μας να μη βρείτε τα ίδια προϊόντα αλλά θα τύχετε της ίδιας προσοχής από τους υπαλλήλους μας, θα βρείτε την ίδια ποιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες, θα διαπιστώσετε τη σημασία που δίνουμε στη λεπτομέρεια.
σελφ σέρβις: Υπάρχει στα πλάνα σας ένα νέο concept καταστήματος που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Pierre-Olivier Beckers: Έχουμε «παίξει» με την ιδέα να φτιάξουμε καταστήματα που θα απευθύνονταν σε άντρες που δεν έχουν δημιουργήσει οικογένεια και αναζητούν τη διασκέδαση, τα προϊόντα καπνού, αλκοολούχα ποτά, παιχνίδια κλπ. Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως είναι πολύ δύσκολο να προσφέρεις μια τόσο εξειδικευμένη πρόταση. Νομίζω πως το online shopping μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εξειδίκευση και στοχευμένη προσφορά, που θα ενισχύει παράλληλα την εικόνα για το ποιος είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις.
σελφ σέρβις: Σε αυτό το πλαίσιο, σκέφτεστε να ανοιχτείτε και σε άλλες αγορές που δεν ανήκουν αμιγώς στο σούπερ μάρκετ -πιθανόν και μέσω joint ventures- όπως πχ η αγορά του αυτοκινήτου;
Pierre-Olivier Beckers: Ναι, με joint ventures οπωσδήποτε. Γι’ αυτό και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω στην ομιλία μου τον τίτλο «From banners to brands». Γιατί οι πελάτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο brand ΑΒ Βασιλόπουλος ανεξάρτητα από το τι πουλάει, είτε είναι τρόφιμα είτε αυτοκίνητα κοκ. Αν οι πελάτες εμπιστεύονται την ΑΒ γι΄ αυτό που είναι και γι’ αυτό που προσφέρει, θα την εμπιστευτούν και για τα αυτοκίνητα, όπως και για οποιοδήποτε προϊόν. Δεν θα πουλήσουμε ποτέ αυτοκίνητα από μόνοι μας, αλλά το διαδίκτυο μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες συνέργειες, όπως και για άλλα προϊόντα που δεν εντάσσονται στη δική μας γκάμα.
Δεν υπάρχει όριο στο μερίδιο των private brands
σελφ σέρβις: Αναφερθήκατε στην ομιλία σας και στoν αναβαθμισμένο ρόλο των private brands. Μπορείτε να καθορίσετε ένα όριο στο μερίδιό του πέραν του οποίου δημιουργούνται προβλήματα στους προμηθευτές σας;
Pierre-Olivier Beckers: Η αυθόρμητη απάντηση είναι το 100%! Αν θέλουμε, όμως, να μιλήσουμε επί της ουσίας, μπορούμε να πούμε πως πράγματι δεν υπάρχει όριο. Το μόνο όριο που ισχύει το θέτουν οι καταναλωτές. Για να έχει επιτυχία, όμως το προϊόν που προτείνεις ως αλυσίδα, πρέπει να είσαι δυναμικός, να ξεχωρίζεις, να είσαι επικεντρωμένος σε αυτό που θέλουν οι καταναλωτές και όχι σε αυτό που θέλεις εσύ να πουλήσεις.
Η εμπειρία μας λέει ότι στην Ευρώπη, εκτός βέβαια από τους discounters, οι αλυσίδες που προσπάθησαν να αυξήσουν πάνω από το 50% το μερίδιο των private brands άρχισαν να μειώνουν την γκάμα των προϊόντων τους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλογές για τον πελάτη τους. Υπάρχει μία ισορροπία που δεν πρέπει να διαταραχθεί και είναι αυτή μεταξύ ευκολίας αγορών και ευρείας γκάμας προϊόντων. Μια μέση οδός θα ήταν περίπου το 50%. Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν κάποιες αλυσίδες όπως η Tesco στην προσπάθειά τους να αυξήσουν ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό, οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν αντιμετώπισαν τα προϊόντα τους ως brands. Η αλλαγή αυτής της αντίληψης είναι το στοιχείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των private brands στο μέλλον.
Και από την άλλη πλευρά, αν τα national brands είναι πραγματικά προσηλωμένα στην παροχή ποιοτικών, καινοτόμων προϊόντων ώστε να είναι category leaders θα συνεχίσουν να έχουν επιτυχημένη πορεία. Αν έχουν ως στόχο να είναι τρίτη ή τέταρτη μάρκα στο ράφι, θα διαπιστώσουν πως οι καταναλωτές δεν θα είναι ικανοποιημένοι από την προσφερόμενη αξία και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
σελφ σέρβις: Το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές που θέλουν να βρουν μια θέση στα ράφια του ομίλου Delta Maxi;
Pierre-Olivier Beckers: Αυτό που ξέρω είναι, έχοντας δει και τα ράφια της Delta Maxi, πως υπάρχουν δυνατότητες για εκείνους που θα καταλάβουν τι πραγματικά χρειάζονται οι καταναλωτές. Τα τρόφιμα στη ΝΑ Ευρώπη -εκτός της Ελλάδας- αγοράζονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από παραδοσιακά καταστήματα, ενώ πολλά προϊόντα πωλούνται ακόμη χύμα.
Το οργανωμένο λιανεμπόριο στη Σερβία, που σημειωτέον είναι από τις καλύτερες αγορές, έχει μερίδιο 15%. Οι νέες γυναίκες που έχουν πρόσβαση στο internet βλέπουν τι υπάρχει σε άλλες χώρες και «διψούν» για νέα προϊόντα, νέες μοντέρνες συσκευασίες. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην περιοχή. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη αγορά αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε κέρδη από την επόμενη μέρα.
Βέβαια, δεν φτάνει να πει κανείς στον κ. Μαχαίρα «έχω αυτά τα προϊόντα και είναι για τα καταστήματά σας». Το κρίσιμο ερώτημα είναι «τα θέλουν αυτά τα προϊόντα οι καταναλωτές;».
Είναι απαραίτητο να καταλάβει κανείς την τοπική αγορά, να βρει τον τρόπο να διαφοροποιηθεί από το προϊόν που ήδη υπάρχει στο ράφι -ίσως ακόμη και να αλλάξει το προϊόν του, προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες της αγοράς- και, φυσικά, να το υποστηρίξει ώστε να κερδίσει αναγνωρισιμότητα. Οι προμηθευτές που θα αδράξουν την ευκαιρία και θα έχουν το κουράγιο να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, είναι ξεκάθαρο πως έχουν μπροστά τους πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
Crisis management… online
σελφ σέρβις: Είπατε στην ομιλία σας πως οι καταναλωτές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και μια επανάσταση από το διαδίκτυο, αναφέροντας και το παράδειγμα της Αιγύπτου. Έχετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας κρίσης εμπιστοσύνης, που θα μπορούσε να ξεκινήσει, για παράδειγμα, από δυσαρεστημένους καταναλωτές;
Pierre-Olivier Beckers: Αυτό είναι ακριβώς το θέμα πάνω στο οποίο πειραματιζόμαστε στο Hannaford, την αλυσίδα μας στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που λέξεις όπως «Delhaize», «food», «Hannaford» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη-κλειδί για μας εμφανίζεται στο twitter ή στο Facebook καταγράφεται από συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Προσπαθούμε να εντοπίσουμε εγκαίρως κάποιον που θα αποφασίσει να περάσει ένα μήνυμα στο internet, στο οποίο θα υποστηρίζει, για παράδειγμα, πως η αλυσίδα μας έκανε κάτι φοβερό και πως πρέπει οι καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της. Αντί να το μάθουμε μία εβδομάδα αργότερα, όταν θα διαπιστώνουμε πως οι πωλήσεις μας πέφτουν χωρίς να ξέρουμε γιατί, θέλουμε να μπορούμε να το αντιληφθούμε άμεσα, μέσα σε ένα-δύο λεπτά ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε.
Έχουμε υπαλλήλους μας στη Hannaford που απαντούν σε κάποιους που γράφουν για μας ή εναντίον μας. Αυτή η πρωτοβουλία μας «άνοιξε τα μάτια» σε πολλά θέματα. Ήταν πολύ εντυπωσιακό. Αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
σελφ σέρβις: Αυτή η λογική προϋποθέτει την παρακολούθηση των νέων τάσεων και των μεθόδων επικοινωνίας κυρίως των νέων ανθρώπων. Όμως, στη συζήτηση που έγινε στο πάνελ της εκδήλωσης δηλώσατε πως διαθέτετε μια ομάδα marketing που αποτελείται από στελέχη ηλικίας 40, 50 και 60 ετών. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και νέοι άνθρωποι, με μεγαλύτερη εξοικείωση στις νέες τάσεις;
Pierre-Olivier Beckers: Πριν λίγες μέρες συζητούσαμε με τον Κώστα (Μαχαίρα) στις Βρυξέλλες για την online δραστηριότητα του ομίλου και το μέλλον της και συμφωνήσαμε πως πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα, η οποία θα έχει αυτήν την αρμοδιότητα. Αυτό στο οποίο ακόμη δεν έχουμε καταλήξει είναι αν πρέπει αυτή η αρμοδιότητα να ανατεθεί σε κάποιο έμπειρο στέλεχος 45-50 ετών, που είναι καιρό στην εταιρεία ή σε κάποιον νέο 25-28, ειδικό στις νέες τεχνολογίες. Όπως είπα και το πρωί στην εκδήλωση, δεν υποστηρίζουμε πως έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά θέτουμε ερωτήματα.
Επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες
σελφ σέρβις: Η ΑΒ ξεχώριζε πάντοτε για την πρωτοπορία της σε ό,τι αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ως γνωστόν, όμως, στο λιανεμπόριο πολλές πιλοτικές εφαρμογές δεν προχωρούν στο επόμενο στάδιο υλοποίησης. Θεωρείτε πως είναι καλύτερη επιλογή τα μικρά και σίγουρα βήματα από την άμεση υιοθέτηση νέων τεχνολογιών;
Pierre-Olivier Beckers: Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και των δύο. Στην περίπτωση του καταστήματος της ΑΒ Βασιλόπουλος στη Σταμάτα, μπορούμε να μιλήσουμε για την υλοποίηση ενός πραγματικά πρωτοποριακού επενδυτικού πλάνου. Αν δεν δούμε μια εφαρμογή στην πράξη, ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τα οφέλη που μας προσφέρει, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Συνήθως, όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά μια τεχνολογία έχεις και αποτυχίες.
Είναι η στιγμή που αναλογίζεσαι τα έξοδα που έκανες, το ότι οι πελάτες σου δεν χρησιμοποιούν πολύ τη νέα εφαρμογή… Όμως οι πελάτες πρέπει να έρχονται σε επαφή και να γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες. Όπως έχει διαπιστωθεί, υπάρχει το εξής φαινόμενο: Οι καταναλωτές για μήνες ή χρόνια δεν χρησιμοποιούν τις νέες εφαρμογές και ξαφνικά, μέσα σε μια μέρα βλέπουμε τη χρήση τους να απογειώνεται!
Γι’ αυτό δεν πρέπει να μένεις έξω από το παιχνίδι, ακόμη κι αν δεν έχεις άμεσα κέρδη. Υπάρχουν λιανέμποροι που τη δεκαετία του ’70 αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το scanning (το self scanning στην Ελλάδα κάποιοι το μισούν και κάποιοι το αγαπούν). Για τα παιδιά μας, όμως, το scanning είναι πλέον αυτονόητο. Ως όμιλος επενδύουμε σταθερά σε νέες τεχνολογίες.