Με στόχο την κατάκτηση μεριδίου αγοράς 10% στην κατηγορία, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Βίκος ΑΕ λάνσαρε πρόσφατα τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά Βίκος, «μια νέα και πλήρως διαφοροποιημένη κατηγορία προϊόντων», τονίζει ο κ. Πέτρος Σεπετάς, πρόεδρος της εταιρείας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει η γνώση και η διάθεση για δράση των επιχειρηματιών της περιφέρειας, αλλά σαφώς χρειάζεται η συμβολή της πολιτείας, προκειμένου να τονωθούν και να στηριχθούν οι προσπάθειές τους.

Σχολιάζοντας την «πρώτη γεύση» από το λανσάρισμα των αναψυκτικών, ο συνομιλητής μας είπε: «Το νέο μας εγχείρημα, η είσοδος στην αγορά των αναψυκτικών, βρήκε θετική ανταπόκριση, δεδομένου ότι όλα τα προϊόντα που παράγουμε και υπογράφουμε, επειδή είναι συνώνυμα της άριστης ποιότητας, οι καταναλωτές τα προτιμούν καθημερινά. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε μια νέα κατηγορία αναψυκτικών, καθώς το κύριο συστατικό τους είναι το φυσικό μεταλλικό νερό. Η πρώτη, λοιπόν, «γεύση» μας από την τοποθέτησή τους στην αγορά είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Ήδη σχεδόν ολοκληρώνουμε τη διανομή τους στο δίκτυο των χονδρεμπόρων-συνεργατών μας, ενώ έχουμε κλείσει συμφωνίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τον τελευταίο λόγο τον έχει, φυσικά, ο καταναλωτής, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές».

σελφ σέρβις: Τι στόχους πωλήσεων και μεριδίων στην κατηγορία των αναψυκτικών έχετε θέσει;

Πέτρος Σεπετάς: Η αλήθεια είναι πως «αποφεύγουμε» τη στοχοθεσία με αριθμούς. Είναι η τακτική που ακολουθούμε όλα τα χρόνια της πορείας μας, τόσο στην εμφιάλωση νερού όσο και στην παραγωγή αναψυκτικών ιδιωτικής ετικέτας. Γνωρίζοντας, όμως, την αγορά των αναψυκτικών και τις συνθήκες που επικρατούν από άποψη καταναλωτικής-αγοραστικής δύναμης, βλέπουμε ως ρεαλιστικό τον στόχο της απόκτησης ενός μεριδίου 10% έως τα τέλη του 2015. Δουλεύουμε, λοιπόν, εντατικά για την κατάκτησή του.

Καινοτομία, ποιότητα, διαφοροποίηση
σελφ σέρβις: Ποια είναι τα βασικότερα στοιχεία διαφοροποίησης αυτών των προϊόντων σας από των ανταγωνιστών σας;

Πέτρος Σεπετάς: Στην αγορά των αναψυκτικών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Γίνονται αξιόλογες προσπάθειες στον κλάδο, σχετικά με την παροχή ποικιλίας προϊόντων από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτόν. Γι’ αυτό το λόγο, μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή των Φυσικών Μεταλλικών Αναψυκτικών Βίκος και σήμερα στη διανομή τους, προηγήθηκαν έρευνες δύο ετών, προκειμένου να φτάσουμε στην «ιδανική συνταγή». Η μελέτη πέρα από χρόνο κόστισε και χρηματικά στην επιχείρηση, περίπου 2 εκατ. ευρώ, ώστε η πρότασή μας να είναι πραγματικά καινοτόμος και ποιοτική. Τα αναψυκτικά μας, λοιπόν, μπαίνουν στην αγορά με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: το φυσικό μεταλλικό νερό! Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και σε αυτή τους την καινοτομία οφείλεται η μοναδική τους γεύση. Επίσης, για την παραγωγή τους χρησιμοποιούμε φυσικούς χυμούς φρούτων ελληνικής παραγωγής, όπου είναι αυτό δυνατόν. Σημειώστε ότι διαθέτουμε ξεχωριστή γραμμή παραγωγής αναψυκτικών στο εργοστάσιο μας, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, και ότι η παραγωγή πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου εκεί.

σελφ σέρβις: Πρώτα τα νερά, μετά αναψυκτικά. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Πέτρος Σεπετάς: Το νέο μας βήμα στην αγορά αναψυκτικών αξίζει να έχει αυτή τη στιγμή την αμέριστη προσοχή και φροντίδα μας. Μπαίνουμε σε μια αγορά και θέλουμε με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις να εδραιώσουμε τη θέση μας σε αυτήν, συνεπώς το κυριότερο μέλημά μας είναι η πορεία των αναψυκτικών μας, με σεβασμό στον καταναλωτή και τη φήμη της εταιρείας.

Υπάρχει χώρος για ανάπτυξη και πρόοδο
σελφ σέρβις: Η κυβέρνηση διατείνεται ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση έως το τέλος του 2014. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

Πέτρος Σεπετάς: Η οικονομική κρίση δοκίμασε τις αντοχές της χώρας, η οποία πλέον, με άλλη οπτική πιστεύω, είναι διατεθειμένη να βγει από την ύφεση και μάλιστα ως παράδειγμα χώρας, που πάλεψε για να επανέλθει δριμύτερη. Σίγουρα η αγορά έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμη. Όλες οι αποφάσεις φιλτράρονται διπλά πριν ληφθούν, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση, ότι υπάρχει χώρος για ανάπτυξη και πρόοδο, με σκοπό την επιστροφή στην ομαλότητα. Η εταιρεία μας, όντας στο προσκήνιο, όπως κάνει εδώ και 24 χρόνιας υγιούς πορείας, στον βαθμό που της αναλογεί υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες εξόδου από την ύφεση.

Περισσότερα κίνητρα στην περιφέρεια
σελφ σέρβις: Επιχειρείτε επιτυχώς στην περιφέρεια, στην Ήπειρο που θεωρείται μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τι θα την προτρέπατε να επιδιώξει, προκειμένου να αποκεντρωθεί το επιχειρείν;

Πέτρος Σεπετάς: Η Ήπειρος, ο τόπος μου, γνώρισε στο παρελθόν μεγάλες επιχειρηματικές δόξες. Η οικονομική ύφεση ασφαλώς την έβλαψε, ανεβάζοντας τα ποσοστά της ανεργίας στις υψηλότερες θέσεις του πίνακα καταμέτρησης της ανεργίας. Η τοπική κοινωνία σήμερα αισθάνεται έξω από τις επιλογές των πολιτικών μας. Όμως, μέσα σε αυτή την άσχημη περίοδο, επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες της περιφέρειας δίνουν τον δικό τους αγώνα η κάθε μία, πολλές φορές με επιτυχία και τόλμη, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στην αγορά.

Υπάρχει η γνώση και η διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών της περιφέρειας, αλλά σαφώς χρειάζεται η συμβολή της πολιτείας, προκειμένου να τονωθούν και να στηριχθούν οι προσπάθειές τους. Η πολιτεία οφείλει να είναι σύμμαχος των νέων και παλαιότερων επιχειρηματιών της περιφέρειας, που με τη δράση τους στηρίζουν έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες. Επομένως, κινήσεις όπως οι χρηματοδοτήσεις των νέων επιχειρήσεων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δράσης, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, θα έδιναν πνοή επιχειρηματικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.

σελφ σέρβις: Από το ΥΠΑΑΝ δηλώνεται ότι κατόπιν των παρεμβάσεών του έχει περιοριστεί το οικονομικό και χρονικό κόστος της γραφειοκρατίας. Η δική σας εμπειρία τι δείχνει;

Πέτρος Σεπετάς: Σίγουρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Αναγνωρίζουμε μια θετική διάθεση απέναντι στον επιχειρηματία που προτίθεται να συμβάλλει στην δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Οι επιχειρηματίες αναζητούμε συμμάχους στη δύσκολη πορεία μας. Το να λειτουργείς μια επιχείρηση ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση –ειδικά υπό τις μεγάλες πιέσεις της οικονομικής συγκυρίας των τελευταίων ετών. Το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, εξαλείφοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες και πρακτικές και δίνοντας, ταυτόχρονα, κίνητρα που ωθούν σε νέες εκκινήσεις σχεδίων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι
σελφ σέρβις: Τι έφερε τελικά στο φως η κρίση; Μια πραγματική αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει πολυετή οικονομικά βάρη, όπως το χρέος και το έλλειμμα, ή «ευκαιρίες» για την αναδιανομή του πλούτου;

Πέτρος Σεπετάς: Δεν νομίζω πως μπορούν να δοθούν μονοδιάστατοι ορισμοί. Υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που οδήγησαν στα δύσκολα χρόνια που βιώσαμε και ως ένα βαθμό ακόμα βιώνουμε. Μεταξύ αυτών είναι, φυσικά, η απαξίωση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας, τα πολυετή οικονομικά βάρη κι η διεθνής οικονομική συγκυρία. Το γεγονός είναι ότι η ύφεση μας άγγιξε όλους και όλοι αναπροσαρμοστήκαμε αναλόγως, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες κι ανάγκες της αγοράς. Ο καθένας μας έχει να δώσει έναν κάποιο ορισμό για την κρίση και τον καθένα μας αυτή τον άγγιξε διαφορετικά, προσφέροντάς μας περισσότερη γνώση για να υποδεχθούμε το μέλλον. Σημασία τώρα έχει το παρόν και το μέλλον, λοιπόν. Εμείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι.