Τη δική της τοποθέτηση έδωσε στο φως χθες την Τετάρτη 22 Μαΐου η Επιστημονική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) απέναντι στο θέμα της πιθανής σταφυλοκοκκικής μόλυνσης των έτοιμων γευμάτων που προσέφερε η Γιαννίτσης Group στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λαμίας. Η εν λόγω είδηση έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ, ενώ δεν έλειψαν και τα διαδικτυακά «πηγαδάκια» σχετικά με την ξαφνική πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Γιαννίτσης στη ΒΙΠΕ Λαμίας, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΤΕΤ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η πρώτη αξιολόγηση για το είδος και τον τρόπο της μόλυνσης των συγκεκριμένων τροφίμων έγινε με βάση τα συμπτώματα. Απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση, τόσο του μικροβίου, όσο και του τύπου της εντεροτοξίνης που πιθανόν εμπλέκεται.
  • Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα συνάδουν με τροφιμογενή ύπαρξη εντεροτοξίνης σταφυλοκόκκου.
  • Η εντεροτοξίνη παράγεται από το βακτήριο όταν αυτό εγκατασταθεί στο τρόφιμο και με κατάλληλες συνθήκες, που αφορούν κυρίως την παραμονή του σε θερμοκρασία δωματίου, το βακτήριο πολλαπλασιάζεται απελευθερώνοντας την εντεροτοξίνη στο τρόφιμο. Σημειώνεται ότι αν και η θέρμανση ή άλλη επεξεργασία μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο, η εντεροτοξίνη είναι εξαιρετικά θερμοανθεκτική και δεν καταστρέφεται με απλή αναθέρμανση του τροφίμου. Για αυτό, τρόφιμο που μολύνονται μετά το μαγείρεμα ή ψήσιμο, άρα δεν σκοτώνεται το βακτήριο, είναι πιο επικίνδυνα στο να αναπτύξουν την τοξίνη, σε επίπεδα πρόκλησης της νόσου. Πιο επιρρεπή τρόφιμα είναι τα πρωτεϊνούχα, κυρίως.
  • Η αρχική προέλευση της επιμόλυνσης του τροφίμου από το βακτήριο είναι, σχεδόν πάντα, η πλημμελής υγιεινή των χειριστών των τροφίμων και ιδιαίτερα των χεριών τους, διότι οι σταφυλόκοκκοι, αποτελούν επίσης σχεδόν πάντα τμήμα της φυσικά ενυπάρχουσας μικροβιακής χλωρίδας του δέρματός μας και της μύτης μας. Άρα η πρώτη και σπουδαιότερη προφύλαξη, τόσο στην βιομηχανία είναι η εφαρμογή σχολαστικής υγιεινής των χεριών (πλύσιμο, απολύμανση), πριν τον χειρισμό τροφίμων, και η άμεση εφαρμογή ψύξης στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, εκτός αν αυτά πρόκειται να καταναλωθούν σχετικά άμεσα.

Επιπλέον, η ΠΕΤΕΤ σημείωσε: «Αφενός, η πιστοποίηση κατά ISO δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν Κανονισμοί και Νομοθεσία, η εφαρμογή των οποίων εξασφαλίζει την Υγιεινή και την Ασφάλεια των τροφίμων. Αφετέρου, η πιστοποίηση με οποιοδήποτε πρότυπο όπως αυτά της οικογενείας των ISO, παρέχει εξαιρετικά εργαλεία για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της ασφαλείας των τροφίμων, αλλά δεν εξασφαλίζει ότι αυτά εφαρμόζονται ικανοποιητικά και ορθά. Συνεπώς, μεγαλύτερη σημασία έχουν η εφαρμογή των ορθών πρακτικών παραγωγής και υγιεινής με ενσωμάτωση τους στην εταιρική κουλτούρα κάθε επιχείρησης».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter