Την κατοχύρωση της δωδεκαετούς μίσθωσης επιθυμούν στο σύνολό τους οι περιπτερούχοι και καθιστούν σαφές, στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, ότι θα συμμετέχουν σε ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Παράλληλα, μιλούν στο «Μαγαζί μας» για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα ελάχιστα τετραγωνικά των περιπτέρων τους.

Την κατοχύρωση της δωδεκαετούς μίσθωσης επιθυμούν στο σύνολό τους οι περιπτερούχοι και καθιστούν σαφές, στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, ότι θα συμμετέχουν σε ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Παράλληλα, μιλούν στο «Μαγαζί μας» για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα ελάχιστα τετραγωνικά των περιπτέρων τους.

Θεόδωρος Βλάχος (Αθήνα): «Με την πενταετία στην ουσία δεν κερδίσαμε τίποτα, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που να μας κατοχυρώνουν στην περίπτωση που ο ανάπηρος πεθάνει και πάρει το περίπτερο νέος δικαιούχος. Απαραίτητη λοιπόν παραμένει για τον κλάδο η ένταξή μας στην επαγγελματική στέγη, γι’ αυτό και θα συμμετέχω στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι μικρές διαστάσεις των περιπτέρων, τα πρόστιμα από το Δήμο, όπως επίσης και οι κλοπές, που δυστυχώς έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, είναι από τα βασικά μας προβλήματα».

Κώστας Στασινόπουλος (Ν. Ηράκλειο): «Η αύξηση των μισθώσεων από τρία σε πέντε χρόνια δεν είναι αρκετή για μία εμπορική μίσθωση όπως είναι αυτή του περιπτέρου. Ώσπου να στρώσεις το μαγαζί σου θα περάσουν δύο με τρία χρόνια, ενώ στις περιπτώσεις που έχει δοθεί και «αέρας» τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Προσωπικά είμαι υπέρ της δωδεκαετούς διάρκειας των μισθώσεων και θα συμμετέχω σε ενδεχόμενη απεργία για το ζήτημα αυτό. Ένα άλλο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ φτηνότερα απ’ ό,τι σε εμάς, με αποτέλεσμα τα ίδια προϊόντα εμείς να τα πουλάμε ακριβότερα όχι γιατί έτσι θέλουμε αλλά επειδή τα αγοράζουμε πιο ακριβά. Συγχρόνως παρατηρείται το φαινόμενο της πώλησης τσιγάρων και πούρων από διάφορα άλλα μαγαζιά, όπως κάβες, που δεν έχουν άδειες, χωρίς να τους γίνεται κανένας έλεγχος. Τέλος θλιβερό είναι και το φαινόμενο της αύξησης των ληστειών στα μικρά μαγαζιά και μάλιστα σε ώρες εργασίας».

Γαρυφαλλιά Παξινού (Πειραιάς): «Συγκριτικά με τα τρία χρόνια μίσθωσης τα πέντε είναι καλύτερα. Σαφώς όμως η δωδεκαετία μάς κατοχυρώνει περισσότερο, γι’ αυτό και αν γίνει απεργία θα συμμετέχω. Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που πρέπει να λυθούν άμεσα είναι οι μικρές διαστάσεις των περιπτέρων, η απαράδεκτη χρέωσή μας για τις κλοπές των δώρων που περιέχονται στα περιοδικά, καθώς και τα μικρά ποσοστά κέρδους από τα τσιγάρα και τον Τύπο. Είναι απαράδεκτο τα ποσοστά μας να παραμένουν χαμηλά ενώ οι τιμές των τσιγάρων να αυξάνονται, καθώς και το να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους οι εφημεριδοπώλες συγκριτικά με μας».

Μαρία Δαμίγου (Πειραιάς): «Η δωδεκαετής διάρκεια των μισθώσεων θα ήταν σίγουρα καλύτερη σε σχέση με την πενταετία, γι’ αυτό και θα συμμετέχω σε ενδεχόμενη απεργία. Η απαγόρευση της πώλησης γάλακτος, καθώς και η μη παροχή από το Δήμο ενός ακόμη ψυγείου, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ελένη Ροδίτου (Πειραιάς): «Αν καταφέρουμε και γίνουν οι μισθώσεις δωδεκαετούς διάρκειας τότε, συγκριτικά με την πενταετία, θα είναι πολύ καλύτερα. Στην περίπτωση που γίνει απεργία θα συμμετέχω. Οι κλοπές των περιοδικών και των δώρων που αυτά περιέχουν είναι από τα βασικά μας προβλήματα».

Παναγιώτης Βασιλόπουλος (Πειραιάς): «Σε σχέση με την τριετία η αύξηση σε πέντε χρόνια είναι καλή, αλλά η ένταξή μας στην επαγγελματική στέγη (δωδεκαετία) θα ήταν σίγουρα η καλύτερη απόφαση. Για το λόγο αυτό θα συμμετέχω σε ενδεχόμενη απεργία. Ορισμένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι η απαγόρευση της πώλησης γάλακτος, οι κλοπές των εμπορευμάτων και τα χαμηλά ποσοστά κέρδους από τσιγάρα και Τύπο».

Μαρία Μαύρου (Πειραιάς): «Η δωδεκαετία είναι σίγουρα προτιμότερη από την πενταετία. Θεωρώ πως είναι δύσκολο να την πετύχουμε, αλλά σε περίπτωση απεργίας για την ένταξή μας στην επαγγελματική στέγη θα συμμετέχω. Προβλήματα αποτελούν οι κλοπές των περιοδικών και των δώρων που περιέχουν, όπως επίσης οι μικρές διαστάσεις των περιπτέρων και η ανυπαρξία τουαλέτας σ’ αυτά».

Γιάννης Τσόγκας (Μαρούσι): «Η αύξηση των μισθώσεων στα πέντε χρόνια δε μου λεει απολύτως τίποτα γι’ αυτό και θα συμμετέχω στην απεργία που θα γίνει. Πρέπει να ενταχθούμε στις επαγγελματικές μισθώσεις δωδεκαετούς διάρκειας, διότι δεν μπορεί η Πολιτεία να μας αντιμετωπίζει ισότιμα έναντι των άλλων επαγγελματιών μόνο στις υποχρεώσεις μας και όχι στα δικαιώματά μας. Το φαινόμενο των εξώσεων από τους ιδιοκτήτες των περιπτέρων οποιαδήποτε στιγμή είναι απαράδεκτο. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αυξηθούν οι διαστάσεις των περιπτέρων και να οριστεί απαραίτητη η ύπαρξη τουαλέτας, ενώ ένα ακόμη από τα βασικά μας προβλήματα είναι τα υπέρογκα πρόστιμα από τους Δήμους».