Δεν ήταν φέτος …αναστάσιμο το Πάσχα για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ. Η πασχαλιάτικη εμπορική κίνηση, αν και εξελίχθηκε ομαλά, γενικώς δεν απέδωσε τα προσδοκόμενα έσοδα στις αλυσίδες, ειδικώς, ωστόσο, κάποια από τα δίκτυα του κλάδου υπερέβησαν εαυτά, αποτελώντας την εξαίρεση στον κανόνα.
‘Οπως εξηγούν στο «σελφ σέρβις» παράγοντες του κλάδου, ο φετινός πασχαλινός τζίρος κινήθηκε μεν ανοδικά, αλλά εξαιτίας του πληθωρισμού κι όχι της ανάπτυξης της ζήτησης που, όπως από τις αρχές του έτους, εξελίχθηκε πτωτικά. Ειδικότερα εκτιμάται ότι η πασχαλινή ζήτηση κατέγραψε απώλειες της τάξης του 6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, ενώ ο τζίρος σημείωσε άνοδο 6%-7%, καθώς ο πληθωρισμός στην αγορά του κλάδου παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, κυμαινόμενος περί το 14% σε ετήσια βάση.
Ο τζίρος της οργανωμένης χονδρικής, επίσης, εξελίχθηκε ανοδικά κατά 7% συγκριτικά με το περυσινό Πάσχα, κυρίως λόγω της τόνωσης της τουριστικής κίνησης την περίοδο των γιορτών.
Στελέχη του κλάδου σχολιάζουν ότι, αν και φέτος οι καταναλωτές μετακινήθηκαν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας προς τις εξοχικές τους κατοικίες και προς τουριστικούς προορισμούς, ενώ πολλοί από αυτούς παρέτειναν τις διακοπές τους και τη μεταπασχαλινή εβδομάδα, εντούτοις η ζήτηση κυμάνθηκε κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα.
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της φετινής πασχαλινής περιόδου ήταν η ομαλή εξέλιξη της ζήτησης την Μεγάλη Εβδομάδα. Πράγματι αποφεύχθηκε φέτος ο συνωστισμός στις σάλες των σούπερ μάρκετ την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο εν αντιθέσει προς τα κατά παράδοση ισχύοντα. Οι καταναλωτές φέτος μοίρασαν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες, καθιστώντας έτσι τη λειτουργία των καταστημάτων ομαλότερη και το παρεχόμενο σέρβις από το προσωπικό πιο άνετο.
Τα πολλά μέτωπα της «μάχης του οβελία»
Στο πεδίο των τιμών η «μάχη του οβελία» ήταν κάτι περισσότερο από εξοντωτική. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχοντας την υποχρέωση να εντάξουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το αρνί και το κατσίκι, μείωσαν τις τιμές τους χαμηλότερα των 10 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα η ζήτηση των αμνοεριφίων να εκτιναχθεί τόσο, ώστε να μην υπάρξουν αζήτητες ποσότητες, όπως συμβαίνει συνήθως. Όμως, η πώληση του οβελία σε τιμές μεταξύ 9,78 ευρώ και 9,99 ευρώ το κιλό κατέστησε την εμπορία του ζημιογόνο για τις αλυσίδες, δεδομένης και της μη διάθεσης σε πολλές περιπτώσεις των κεφαλιών και των συκωταριών των σφαγίων, αν και ανέκαθεν το «χτύπημα» των τιμών του οβελία από τα σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αλυσίδων μεταξύ τους, αποσκοπούσε στην αποκόμιση τζίρου και κερδών μάλλον από τα περιφερειακά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού παρά από τον οβελία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις αλυσίδων οι οποίες προχώρησαν σε επαναληπτικές παραγγελίες αμνοεριφίων, βλέποντας ότι τα αποθέματά τους εξαντλούντο πολύ πριν το κλείσιμο των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο.
Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι στην αυξημένη ζήτηση του οβελία από τα σούπερ μάρκετ συνέβαλε η «διαφήμιση» της τιμής του σε αυτά από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα είχε αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί μαζικά στην οργανωμένη λιανική, εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό τα συνοικιακά κρεοπωλεία και τις τοπικές αγορές κρέατος. Αυτό υποχρέωσε τον υπουργό να επανέλθει με νέες «διορθωτικές» δηλώσεις, στις οποίες συνέδεσε έμμεσα πλην σαφώς τις χαμηλές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων από τα καταστήματα του κλάδου με την ποιότητά τους, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση των αλυσίδων, στελέχη των οποίων χαρακτήρισαν «άδικο» τον χειρισμό του θέματος εκ μέρους του. Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις κατά του κ. Γεωργιάδη των κρεοπωλών και εν γένει των μικρών της λιανικής, όπως και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι, εντάσσοντας τον οβελία στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», αφενός «έδωσε» απροσχημάτιστα ένα κομμάτι του τζίρου τους στους «μεγάλους της λιανικής» και αφετέρου ενθάρρυνε τις εισαγωγές φτηνότερων αμνοεριφίων εις βάρος των εγχωρίως παραγόμενων.