Με μεγάλα περιθώρια ρευστότητας, με ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό πλάνο και με αισιοδοξία για περιορισμένες επιπτώσεις στο δίκτυό της από την ενδυνάμωση της hard discount αγοράς στη χώρα μας συνεχίζει την ανάπτυξή της η ΠΕΝΤΕ.

Με μεγάλα περιθώρια ρευστότητας, με ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό πλάνο και με αισιοδοξία για περιορισμένες επιπτώσεις στο δίκτυό της από την ενδυνάμωση της hard discount αγοράς στη χώρα μας συνεχίζει την ανάπτυξή της η ΠΕΝΤΕ.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της εταιρείας, η ΠΕΝΤΕ διαθέτει σήμερα πλεονασματικά κεφάλαια ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι σε θέση να επενδύσει ανά πάσα στιγμή, ενώ μόνο φέτος έχει δρομολογήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω κεφάλαια διατίθενται για τη δημιουργία περίπου 10 νέων καταστημάτων. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου επρόκειτο να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες της Θεσσαλονίκης (έκτασης 1.300 τμ), του Κιλκίς, της Μακρακόμης και του Νέου Κόσμου, ενώ το επενδυτικό πλάνο προβλέπει για το καλοκαίρι νέα εγκαίνια στην Αθήνα (Κρέοντος), το Μεγάλο Πεύκο και τη Λάρισα, όπου αντίστοιχα θα λειτουργήσει ένα σούπερ μάρκετ 2.000 τμ, ένα κατάστημα cash & carry 1.000 τμ και η νέα κεντρική αποθήκη της αλυσίδας συνολικής έκτασης περί τα 12.000 τμ.

Από τον Σεπτέμβριο εξάλλου αναμένεται η λειτουργία καταστημάτων στην Κατερίνη (2.400 τμ) και τον Κολωνό (1.000 τμ), ενώ εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες νέες μονάδες. Σημειώνεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα νέα καταστήματα της ΠΕΝΤΕ είναι ιδιόκτητα, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους, αλλά και να επενδύονται κεφάλαια στον τομέα του real estate, που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει σημαντικές υπεραξίες.

Σήμερα το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας αριθμεί πανελλαδικά περί τα 97 καταστήματα λιανικής ή χονδρικής με την επωνυμία ΓΑΛΑΞΙΑΣ και 13 μικρά σούπερ μάρκετ στην Αθήνα με την επωνυμία ΑΡΓΩ.

Το 2003 έκλεισε για την ΠΕΝΤΕ με κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ το 2002 και για την ΑΡΓΩ με 2,4 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Αυξημένες ήταν όμως και οι πωλήσεις των δύο δικτύων, με την ΠΕΝΤΕ να εξασφαλίζει έσοδα συνολικής αξίας 283,2 εκατ. ευρώ από 257,8 εκατ. ευρώ το 2002 και την ΑΡΓΩ 35,9 εκατ. ευρώ από 31,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Με αυτοπεποίθηση έναντι των hard discount

Περιορισμένες εκτιμά η διοίκηση της ΠΕΝΤΕ ότι θα είναι οι απώλειες που θα εμφανίσει ο τζίρος της από την ένταση του ανταγωνισμού λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που εμφανίζουν τα hard discount στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στο «σελφ σέρβις» κορυφαίοι παράγοντες της αλυσίδας, το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης καταστημάτων της PLUS στην Ελλάδα θα σημάνει απώλειες μεριδίων και κυρίως εσόδων για όσες εταιρείες θα ανταγωνισθούν ευθέως τη γερμανική αλυσίδα ή για όσες στηρίζουν την αναπτυξιακή τους πολιτική κυρίως στις χαμηλές τιμές. «Αντίθετα για αλυσίδες όπως η ΠΕΝΤΕ, που επενδύουν στην προσωπική πελατεία, οι κραδασμοί που θα δεχθούν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι», ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, θέτοντας επίσης το ζήτημα της ρευστότητας ως ένα ακόμη στοιχείο αδυναμίας για το οργανωμένο λιανεμπόριο. «Πρακτικές όπως αυτή του sale and lease back, στην οποία προσφεύγουν όλο και περισσότερες εταιρείες, υποδηλώνουν περιορισμένα περιθώρια ρευστότητας, άρα και περιορισμένες αντοχές στον ανταγωνισμό», προσθέτουν τα ίδια στελέχη, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για διαφορετικές εντάσεις στις πιέσεις από το hard discount –τη χαμηλή, την οποία θα «αισθανθούν» όσες εταιρείες θεωρούν τον πελατειακό κοινό περιουσιακό τους στοιχείο, και την υψηλή, την οποία θα «βιώσουν» όσες επενδύουν στις πωλήσεις με ζημιά.