Κάτω από τον ψυχολογικό πήχη των 500 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Πέντε ότι θα κλείσει ο τζίρος του δικτύου καταστημάτων Γαλαξίας το 2017, προβλέποντας μια πτώση της τάξης του 5%-6% έναντι του 2016, χρονιά κατά την οποία τα έσοδα της αλυσίδας κινήθηκαν ανοδικά, φθάνοντας στα 519 εκατ. ευρώ. Η αρνητική τάση του τζίρου αποδίδεται στις μεγάλες πιέσεις που ασκεί στον κλαδικό ανταγωνισμό η ανάταξη του δικτύου της Μαρινόπουλος υπό το σήμα Σκλαβενίτης.

Ωστόσο, η διοίκηση της Πέντε ελπίζει ότι η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσει ως μικρό ανάχωμα στην πτωτική πορεία των εσόδων της. Σε μερική ανάσχεση της καθοδικής τάσης του ετήσιου τζίρου, πάντως, οδήγησε η δραστηριότητα των δύο νέων σούπερ μάρκετ που εγκαινίασε φέτος η Πέντε, στην Ηλιούπολη και τους Αγίους Αναργύρους.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνουν στελέχη της, η εταιρεία δεν έχει την πρόθεση να διεκδικήσει τον έλεγχο καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος, τα οποία η Σκλαβενίτης υποχρεώνεται να αφήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα (στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται στην Αθήνα), βάσει της απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης.

«Ακολουθούμε την πολιτική μας. Δεν θα διεκδικήσουμε καταστήματα της Μαρινόπουλος. Δεν ταιριάζουν στο δίκτυό μας ούτε έχουμε προβλέψει κεφάλαια για μια ανάλογη χρηματοδότηση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο σελφ σέρβις. Όπως πληροφορηθήκαμε, η Πέντε θα συνεχίσει την επενδυτική της πολιτική, διαθέτοντας το 2018 περί τα 15-20 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της με 4 ή 5 νέα καταστήματα και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων. Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί συνολικά 154 σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Οι επενδύσεις της χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια, αφού, όπως δηλώνεται, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της η εταιρεία το επενδύει.

Φέτος το καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα της Πέντε αναμένεται μειωμένο σε σχέση με το 2016, οπότε η καθαρή κερδοφορία της είχε διαμορφωθεί στα 30,7 εκατ. ευρώ από 18,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Οι τελευταίες εκτιμήσεις υπολογίζουν το καθαρό αποτέλεσμα της αλυσίδας το 2017 στα επίπεδα του 2015.

Εκτός πλάνου οι στρατηγικές ενέργειες
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργειών με εταιρείες του ανταγωνισμού (βλέπε εξαγορές ή συγχωνεύσεις), κύκλοι του ομίλου σημειώνουν ότι η Πέντε δεν συμμετέχει κατ’ αυτό τον τρόπο στον ανασχεδιασμό του «χάρτη» της κλαδικής αγοράς. Εξάλλου, όπως αναφέρουν, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει σχετικές επαφές με άλλες αλυσίδες. Ωστόσο, η εταιρεία φαίνεται πως αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στον βαθμό που διαπιστωθεί η ύπαρξη προϋποθέσεων για την τυχόν ανάπτυξη συνεργειών.

Σε ερώτησή μας κατά πόσο η Πέντε προετοιμάζεται ώστε να αντιμετωπίσει μια πιο συγκεντρωμένη από άποψη μεριδίων και τζίρου αγορά, στέλεχος της διοίκησής της μας δήλωσε: «Η αλυσίδα διαθέτει ισχυρά αποθεματικά και καλή κερδοφορία, ελέγχει απόλυτα τα κόστη της, δεν τη βαραίνουν τραπεζικά δάνεια, ενώ δεν σταματά να επενδύει. Υπό αυτή την έννοια έχει το περιθώριο να πορεύεται ανεξάρτητη για αρκετά χρόνια, δίχως να πιέζεται από τον ανταγωνισμό».