Ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο που εξελίσσεται σε τρεις άξονες –και οι τρεις σχετικοί με τις υποδομές δικτύου– συνολικής αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Πέντε από φέτος για τα επόμενα τρία ή τέσσερα έτη. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της διοίκησής της προβλέπει τη διάθεση φέτος 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, την επένδυση ακόμα 40 εκατ. ευρώ στο εμπορικό της κέντρο στη Σαλαμίνα και τη δέσμευση κεφαλαίων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου κέντρου αποθηκών της στον Ασπρόπυργο.

Aν στα προαναφερόμενα ποσά προστεθούν οι ετήσιες επενδύσεις της εταιρείας στην επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα, είναι φανερό ότι συνολικά ο επενδυτικός σχεδιασμός της θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα καταστήματα της Πέντε, σε αυτή τη φάση έχουν προσδιοριστεί τα επόμενα δύο, το πρώτο (ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ) στα Καμένα Βούρλα και το δεύτερο στην Κόρινθο, με προβλεπόμενο χρόνο εγκαινίασης της λειτουργίας τους στις αρχές του καλοκαιριού. Μέσα στον χρόνο θα ανακοινωθούν τα εγκαίνια κι άλλων νέων σούπερ μάρκετ της αλυσίδας. Σημειώνουμε ότι σήμερα η Πέντε διαθέτει ένα δίκτυο συνολικά 170 καταστημάτων επωνυμίας Γαλαξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της εταιρείας σχετικά με το σχέδιο της κατασκευής του εμπορικού της κέντρου στη Σαλαμίνα, αναμένονται οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές των προβλεπόμενων αδειών, προκειμένου να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου. Το αρχικό σχέδιο έχει τροποποιηθεί ως προς τη διάρθρωση των χώρων πώλησης του ακινήτου και το ύψος του, εφόσον, όπως εξηγείται, ο νόμος στο μεταξύ έχει αλλάξει, οπότε η Πέντε ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε προσαρμογές της οικοδομικής άδειας. Αν και προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο χρόνος που θα παραδοθούν προς χρήση οι χώροι του ακινήτου, οι πρώτες εκτιμήσεις προσδιορίζουν τα εγκαίνια της λειτουργίας τους το ταχύτερο εντός του 2024.

Το νέο κέντρο logistic έτοιμο το 2024
Ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες σχετικά με το τρίτο μεγάλο επενδυτικό project της αλυσίδας, που αφορά το νέο της κέντρο logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του «σελφ σέρβις», ενώ η αρχική σχεδίαση του έργου προέβλεπε τη στέγαση εγκαταστάσεων σε οικόπεδο έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, πλέον το project λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι η εταιρεία συμφώνησε την αγορά ενός δεύτερου οικοπέδου έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με το πρώτο. Έτσι η Πέντε έχει την άνεση να δημιουργήσει νέες αποθηκευτικές υποδομές με προοπτική επέκτασης, εφόσον ο διαθέσιμος χώρος εγκατάστασής τους είναι συνολικά περίπου 100 στρέμματα. Οι νέες αποθήκες θα καλύψουν μακροπρόθεσμα τις ανάγκες της αλυσίδας, δεδομένου ότι από την αναδιάρθρωση των χρησιμοποιούμενων αποθηκών, μετά την εγκαινίαση της λειτουργίας των νέων στον Ασπρόπυργο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιες από τις εν λειτουργία σήμερα θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την τροφοδοσία του δικτύου. Όπως εκτιμάται, οι νέες υποδομές θα εγκαινιαστούν εντός του 2024 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές ή καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες διαδικασίες αδειοδότησης του έργου.

Σημειώνουμε ότι το πλάνο της εταιρείας για την είσοδό της στις ηλεκτρονικές πωλήσεις είναι κι αυτό εν εξελίξει και ότι εντός του ερχόμενου καλοκαιριού αναμένεται να πατηθεί το «on» της ψηφιακής πύλης, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία το νέο e-shop.