Δυναμικό come back επιχειρεί φέτος η Πέντε, προσβλέποντας σε αύξηση τζίρου και σε ενίσχυση της κερδοφορία της, μετά από ένα δύσκολο 2017, λόγω των μεγάλων πιέσεων στην αγορά από τη δράση της νέας Σκλαβενίτης. Η τόνωση της κατανάλωσης, η αύξηση των μεγεθών της τουριστικής αγοράς και ο νέος τζίρος από την επέκταση της εταιρείας με νέα καταστήματα επιτρέπουν στη διοίκησή της να αισιοδοξεί για τη φετινή πορεία των οικονομικών της.

Bάσει εκτιμήσεων της διοίκησης της Πέντε, ο τζίρος της φέτος θα αυξηθεί περίπου κατά 20 έως 30 εκατ. ευρώ, ενώ αισθητά θα βελτιωθούν και τα καθαρά αποτελέσματά της. Η περυσινή χρονιά έκλεισε για την εταιρεία με μειωμένο κύκλο εργασιών, στα 482,659 εκατ. ευρώ έναντι 519,061 εκατ. ευρώ το 2016, και τα καθαρά της κέρδη στα 18,264 εκατ. ευρώ έναντι 30,298 εκατ. ευρώ μια χρονιά πριν. Στα τέλη του 2017 το δίκτυο καταστημάτων της Πέντε, που λειτουργεί τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, αριθμούσε 155 εμπορικές μονάδες, εκ των οποίων οι δύο, με έδρες στην Ηλιούπολη και τους Αγίους Αναργύρους, εγκαινιάστηκαν πέρυσι.

Φέτος, η εταιρεία προγραμμάτισε την εγκαινίαση της λειτουργίας συνολικά 5 ή 6 νέων σούπερ μάρκετ. Ήδη έχει εγκαινιάσει τα δύο, με έδρες στην Ερέτρια και την περιοχή του Βοτανικού. Γενικότερα, οι προθέσεις της εταιρείας είναι να ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα διαθέτει οκτώ καταστήματα. Παράλληλα εξετάζει τις προϋποθέσεις, όπως και το χρόνο, οργάνωσης και λειτουργίας νέου κέντρου logistics στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καλύπτει ταχύτερα και οικονομικότερα την τροφοδοσία του δικτύου της. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργεί δύο κέντρα αποθηκών, ένα στην Αθήνα και ένα στη Λάρισα, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι το επενδυτικό της πλάνο προβλέπει και την επέκταση των αποθηκών της στην Αθήνα, όπου το δίκτυο των καταστημάτων της έχει αυξηθεί σημαντικά.

20 εκατ. ευρώ επενδύσεις
Οι επενδύσεις της Πέντε φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 15 και 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων σούπερ μάρκετ και τις ανακαινίσεις παλαιότερων. Πέρυσι το αντίστοιχο κονδύλι της είχε διαμορφωθεί στα 12 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι από το σύνολο των 155 σούπερ μάρκετ της αλυσίδας το 2017 τα 75 λειτουργούσαν σε ιδιόκτητα ακίνητα και τα υπόλοιπα σε ενοικιασμένους χώρους. Η εταιρεία κάθε χρόνο πραγματοποιεί επενδύσεις υψηλού κόστους σε υποδομές δικτύου πωλήσεων, χωρίς να προσφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό. Ο μηδενικός δανεισμός της, εξάλλου, της επιτρέπει να διατηρεί τα κόστη της σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, η επέκταση του δικτύου της Πέντε την ωθεί στην αύξηση του προσωπικού της μέσω νέων προλήψεων. Ειδικότερα πέρυσι συνολικά απασχολούσε 4.423 εργαζόμενους, εκ των οποίων τους 1.529 με συμβάσεις πλήρους οκτάωρης εργασίας και τους 2.994 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Φέτος η εταιρεία υπολογίζει ότι θα αυξήσει τα μέλη του προσωπικού της έως και κατά 250 άτομα, ανεβάζοντας έτσι το αριθμητικό μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού της στα 4.673 άτομα. Από τους νεοπροσληφθέντες οι περίπου 80 θα είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιποι 170 μερικής απασχόλησης.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι σχετικά πρόσφατα έγιναν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Νέος αντιπρόεδρός του ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Πουρσανίδης, νέα διευθύνουσα σύμβουλος η κ. Νίκη Χειμωνίδη, ενώ στη θέση του προέδρου της εταιρείας παρέμεινε ο κ. Χρήστος Μαυρόπουλος.