Την πολιτική της δημιουργίας μικρών καταστημάτων υιοθετεί και ο όμιλος Πέντε, εκτιμώντας ότι το περιθώριο ανάπτυξης, μέσω της διείσδυσης του δικτύου του σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, είναι μεγάλο. Ο όμιλος ήδη αναζητεί σε περιοχές της Αθήνας ακίνητα προς ενοικίαση ή αγορά, με προδιαγραφές φιλοξενίας καταστημάτων λιανικής, έκτασης περίπου 400τμ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Πέντε δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εξαγοράς καταστημάτων μικρών δικτύων λιανικής, που κατέχουν εμπορικές θέσεις σε γειτονίες της Αθήνας ή άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Σε αντίθεση με την πολιτική που υιοθετεί ο ανταγωνισμός της, τα καταστήματα της Πέντε θα λειτουργήσουν υπό το brand Γαλαξίας, δηλαδή με το σήμα των μεγάλων καταστημάτων του δικτύου της. Παράλληλα, η Πέντε ενισχύει το δίκτυό της με νέα σημεία τα οποία, ωστόσο, λόγω της κρίσης, είναι περιορισμένα σε αριθμό. Φέτος για παράδειγμα λειτούργησε μόλις ένα, με έδρα το Άργος, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει η εταιρεία την οργάνωση ενός δεύτερου καταστήματος έως το τέλος του έτους. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να εξαγοράσει κάποιο ή κάποια εν λειτουργία καταστήματα.

Οικονομικά μεγέθη στα περσινά επίπεδα
Ωστόσο, φέτος η εταιρεία προωθεί ένα γενναίο πρόγραμμα ανακαινίσεων παλαιών της καταστημάτων. Ο σχεδιασμός της για το 2013 προβλέπει την αναμόρφωση και αναβάθμιση δέκα έως δεκαπέντε σούπερ μάρκετ. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δικτύου της θα συνεχιστεί και την ερχόμενη χρονιά. Σήμερα ο όμιλος Πέντε ελέγχει 141 καταστήματα με το σήμα Γαλαξίας, εκ των οποίων τα 11 ανήκουν στην Αργώ, θυγατρική της Πέντε. Βάσει και των τελευταίων προβλέψεων της διοίκησης της Πέντε, το 2013 θα κλείσει για τον όμιλο με οριακή πτώση τζίρου, της τάξης του 1%-2% και με καθαρά κέρδη διαμορφωμένα στα επίπεδα του 2012, δηλαδή γύρω στα 12,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 έκλεισε για την Πέντε με αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 2,12%, από 432,85 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011 σε 442,04 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα ήταν και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της. Η αξία τους, από 9,15 εκατ. ευρώ το 2011, διαμορφώθηκε σε 12,39 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 35,37%. Όπως τονίζουν παράγοντες της εταιρείας, το Δημόσιο συνεχίζει να διατηρεί ανοικτό λογαριασμό με την αλυσίδα, για το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ που αφορά την ενίσχυσή της, μέσω κοινοτικού προγράμματος, για την ολοκλήρωση επενδύσεων εκ μέρους της συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ. Επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός ότι η σχετική επένδυση υλοποιήθηκε στις αρχές του 2012 και αφορά στις υποδομές κέντρου αποθηκών της Πέντε, με έδρα στην Αυλώνα, συνολικής έκτασης περίπου 12.000τμ, το Δημόσιο δεν έχει καλύψει ακόμα τη συμμετοχή του στο έργο.

Πάντως, η εταιρεία διασφαλίζει υψηλά επίπεδα ρευστότητας, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους προμηθευτές της, κλείνει όλες τις χρήσεις της με κερδοφόρο αποτέλεσμα, ενώ παραμένει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, εμφανίζοντας έτσι ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών της. Επισημαίνεται ότι όλες οι επενδύσεις της Πέντε διενεργούνται με ίδια κεφάλαια.