Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προσβλέπει και φέτος η Πέντε, βασίζοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της, πρώτον, στην υπεραπόδοση των επενδύσεών της στο δίκτυο πωλήσεων, δεύτερον, στο ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας εξαγοράς τοπικής αλυσίδας στην περιφέρεια και τρίτον, στην παραδοχή ότι η αγορά του κλάδου θα βγει ακόμη μια χρονιά φέτος ωφελημένη από την κρίση στη δημόσια υγεία.

Ήδη η διοίκηση της εταιρείας αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, θεωρώντας ότι έως τον Αύγουστο ο κλάδος των σούπερ μάρκετ θα κερδίζει τζίρο, ωθούμενος και από τον τουρισμό, που κατά την πεποίθησή της θα εξελιχθεί καλύτερα απ’ όσο το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, άλλωστε, η τουριστική κίνηση αναμένεται φέτος ότι θα φθάσει στο 50% των επιδόσεων του 2019, όταν η περσινή επίδοση ήταν μόλις 10% έναντι του 2019.

Στόχος της Πέντε είναι η χρονιά να κλείσει γι’ αυτήν με διψήφιο ρυθμό ανόδου και ετήσιο τζίρο κοντά στα 550 εκατ. ευρώ έναντι 511 εκατ. ευρώ το 2020 και 450 εκατ. ευρώ το 2019. Ήδη η εταιρεία έκανε ένα πολύ θετικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο. Τα έσοδά της κινήθηκαν ανοδικά κατά 13% και, όπως εκτιμά η διοίκησή της, ο μέσος ρυθμός αύξησης των εσόδων της είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου του έτους ο ρυθμός θα μειώνεται με ενδεχόμενη κατάληξη σε αρνητική ένδειξη προς τα τέλη του έτους.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Πέντε
Σχετικά με το επενδυτικό της πρόγραμμα, η εταιρεία φέτος σχεδιάζει την εγκαινίαση τουλάχιστον δύο καταστημάτων στην Αττική, πιθανώς πριν το Πάσχα. Το ένα θα εγκατασταθεί σε ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας και το άλλο σε ενοικιαζόμενο χώρο. Πέραν αυτών ο σχεδιασμός της προβλέπει την οργάνωση ακόμη πέντε καταστημάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα, που θα λειτουργήσουν εν ευθέτω χρόνο.

Εξαγορές
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξαγορών, η Πέντε διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με δύο τοπικές αλυσίδες της Δυτικής Ελλάδας, που ο ετήσιος τζίρος καθεμιάς είναι γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ φαίνεται πως δεν προχωρούν οι διαβουλεύσεις της με τρίτη τοπική αλυσίδα, στην οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο τεύχος μας, δυναμικού 24 καταστημάτων και ετήσιου τζίρου 38 εκατ. ευρώ τζίρο.

Παράγοντες της εταιρείας σημειώνουν ότι ενδιαφέρον για την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκδηλώνεται εκ μέρους και των δύο προς εξαγορά εταιρειών, ωστόσο η πανδημία δημιουργεί εμπόδια στις σχετικές επαφές, έτσι ώστε τα όποια αποτελέσματά τους μάλλον θα αργήσουν να φανούν.

Εξάλλου, σημειώνουμε ότι, αν και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η Πέντε εγκατέλειψε το μεγαλόπνοο σχέδιό της για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη Σαλαμίνα, πηγές του «σελφ σέρβις» επισημαίνουν ότι το εν λόγω υψηλού κόστους επενδυτικό σχέδιο παραμένει ενεργό. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι το καθυστερεί η γραφειοκρατία της έκδοσης των προβλεπόμενων από το νόμο αποφάσεων, σχετικά με τον κυκλοφοριακό κόμβο που θα κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση του εμπορικού κέντρου της Πέντε. Όπως εκτιμάται, σε διάστημα ενός ή το πολύ δύο μηνών το όλο θέμα θα έχει διευθετηθεί, οπότε αναμένεται ότι θα προχωρήσει η αδειοδότηση της επένδυσης.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέου κέντρου logistics της εταιρείας, σημειώνουμε ότι, κατά δήλωση στελεχών της, δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σχετικό έργο, καθώς ακόμα εκκρεμεί η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου.