Επενδύσεις οι οποίες ανήλθαν σε σύνολο στα 62,5 εκατ. ευρώ και κατευθύνθηκαν στο δίκτυο πωλήσεων, πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Πέντε ΑΕ, που αναπτύσσεται με τον διακριτικό τίτλο Γαλαξίας.

Η αλυσίδα επικεντρώνει την επενδυτική της στρατηγική στην οργανική ανάπτυξη, αποκλείοντας, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, εξαγορές τρίτων εταιρειών, αν και, τελευταία, τα στελέχη της αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνιών για εξαγορές μικρότερων σχημάτων, με παρουσία σε τοπικές αγορές.

Σε ό,τι αφορά την οργανική της ανάπτυξη, κατά το διάστημα 2014-2018 η Πέντε ΑΕ λειτούργησε 18 νέα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής και σε επαρχιακές πόλεις, από τα οποία τα 13 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα 5 μισθωμένα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ιδιόκτητα καταστήματα έχουν τις έδρες τους στις περιοχές Λουτράκι, Κερατέα, Τρίπολη, Ξάνθη, Αρτέμιδα, Ανάκασα, Λάρισας, Ανάβυσσο, Σπάρτη, Μαρκόπουλο, Ηλιούπολη Αττικής, Ερέτρια και τα μισθωμένα στη Λάρισα, την Ανάκασα, το Βοτανικό, το Ναύπλιο και το Μενίδι.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, η Πέντε ΑΕ λειτουργεί συνολικά 159 σούπερ μάρκετ, από τα οποία τα 77 είναι ιδιόκτητα και τα 82 μισθωμένα, διαθέτοντας παρουσία σε 23 νομούς της χώρας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η αλυσίδα απασχολούσε σε σύνολο 4.507 άτομα προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επενδύσεων της Πέντε για νέα καταστήματα, είτε πρόκειται για ιδιόκτητα, είτε για μισθωμένα, προέρχεται από αυτοχρηματοδότηση, γεγονός το οποίο επιτρέπει στην εταιρεία να αναπτύσσεται δίχως τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για πάγια πολιτική επενδύσεων της αλυσίδας, που προβλέπει τη διάθεση του συνόλου σχεδόν των κερδών κάθε χρήσης, για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, όπως και για ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων της. Για την τρέχουσα διετία, για την περίοδο δηλαδή 2019-2020, η αλυσίδα προγραμματίζει τη λειτουργία 10 νέων καταστημάτων, τα πέντε ιδιόκτητα και τα άλλα πέντε μισθωμένα. Το συνολικό επενδυτικό κονδύλι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει επίσης δαπάνες για την ανάπτυξη των logistics, τις ανακαινίσεις καταστημάτων, την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επενδυτικής της πολιτικής και προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, η Πέντε λειτουργεί μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε καταστήματά της, ενώ συμμετέχει στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών της, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος 2939/2001.

    Παναγιώτης Πουρσανίδης
    Διευθύνων Σύμβουλος,
    ΠΕΝΤΕ ΑΕ

«Η συνετή πολιτική διοίκησης της εταιρείας, η συνέπειά της στις συναλλαγές και η εμπλοκή των εργαζομένων της στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως και στη διοίκηση, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της Πέντε ΑΕ. Βασιζόμενη σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία, η αλυσίδα προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις της, σε επενδυτικό, διοικητικό, αλλά και οργανωτικό επίπεδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη της την πάγια πολιτική της περί χρηματοδότησης των ενεργειών αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών της μόνο με ίδια κεφάλαια.
Η Εταιρεία Πέντε ΑΕ, συμπληρώνει φέτος 48 χρόνια λειτουργίας της στο χώρο της εμπορίας τροφίμων και εν γένει καταναλωτικών αγαθών, διαγράφοντας μια έντονα ανοδική και σταθερά κερδοφόρα πορεία. Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και τα επόμενα χρόνια, ενδυναμώνοντας το ανταγωνιστικό της προφίλ, με βασικό στόχο τη διεκδίκηση των μεριδίων αγοράς που της αναλογούν».