Το όνομα Παυλίδης είναι ταυτόσημο με την ιστορία της σοκολάτας στη χώρα μας. Ο Σπυρίδων Α. Παυλίδης ήταν ο πρώτος που μύησε το 1841 τους Αθηναίους στη γλυκιά γεύση της σοκολάτας.

Το όνομα Παυλίδης είναι ταυτόσημο με την ιστορία της σοκολάτας στη χώρα μας. Ο Σπυρίδων Α. Παυλίδης ήταν ο πρώτος που μύησε το 1841 τους Αθηναίους στη γλυκιά γεύση της σοκολάτας. Η βιομηχανία Παυλίδης εξακολουθεί και σήμερα, 160 χρόνια μετά, να κρατά τα σκήπτρα σε αυτή την αγορά τόσο με παραδοσιακά προϊόντα, όπως η πολυβραβευμένη σοκολάτα ΥΓΕΙΑΣ, όσο και με πολύ νεότερα.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά της σοκολάτας είναι σχετικά στάσιμη, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Ωστόσο, όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά δίνουν το παρόν δυναμικά, δημιουργώντας και προωθώντας νέα προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστική τους θέση. Στο πλαίσιο αυτό και η εταιρεία Παυλίδης προχώρησε στο τέλος του 2000 στο πετυχημένο λανσάρισμα τριών νέων προϊόντων: της Αμυγδάλου Παυλίδης, του Snack pack και του 3ΒΙΤ caramel.

Νέα προϊόντα

Η Σοκολατοποιϊα Παυλίδου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σοκολάτα Αμυγδάλου Παυλίδης που έχει μια μακρά ιστορία. Προϊόν πολύτιμης πείρας και παράδοσης 160 χρόνων, η Αμυγδάλου Παυλίδης, με τραγανά καλοκαβουρδισμένα αμύγδαλα και με βελούδινη σοκολάτα γάλακτος, κυκλοφορεί σε τρία μεγέθη: 100, 70 και 45 γραμ.

Snack Pack λέγεται το νέο προϊόν του Παυλίδη, οι σοκολατένιες μπουκιές από τραγανά φυστίκια, corn flakes και επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, Αποτελούν μια νέα πρόταση που συνδυάζει αρμονικά το γλυκό με το αλμυρό και το τραγανό με το μαλακό.

Μια καινοτόμα επίσης πρόταση ήταν και αυτή του 3BIT, η τριπλή σύνθεση του οποίου έφερε αληθινή επανάσταση με την πλούσια γεύση του και αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από τους νέους. Με δειγματοδιανομές, προωθητικές ενέργειες και δυναμική διαφημιστική υποστήριξη, η εταιρεία λάνσαρε άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέλος της, το νέο 3BIT Caramel, που έχει ήδη μεγάλη επιτυχία στους νέους και στοχεύει στην κατάκτηση της κορυφή της αγοράς.

Σε αυτή τη δύσκολη και ώριμη πλέον αγορά, το brand name Παυλίδης εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό και να διευρύνει τα μερίδια αγοράς του, βασιζόμενο σε μία επικοινωνιακή στρατηγική που στηρίζεται στο ιστορικό όνομα και την παράδοση που αυτό φέρει. Μία παράδοση 160 ετών, με εξαιρετικές γνώσεις στην παραγωγή της σοκολάτας και γενικότερα στη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων.

Το"γλυκυσματοποιείον"

Όταν ξεκινούσε ο Σπυρίδων Α. Παυλίδης το "γλυκυσματοποιείον" στην Οδό Αιόλου, ιδρύοντας το πρώτο κατάστημα ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα, δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι το κατάστημα αυτό, που καλούσε τους Αθηναίους να γευτούν τον “βακλαβά”, τα “κομφέτα” και τα λουκούμια του, θα εξελιχθεί σε μία υπεραιωνόβια βιομηχανία. Ο Σπυρίδων Α. Παυλίδης δεν έφερε μόνο τη σοκολάτα στη χώρα μας, αλλά και βασικές αρχές του marketing και της επικοινωνιακής πολιτικής, καθώς φρόντισε να μάθει μέσα από ειδικές εκδόσεις στους Αθηναίους την ιστορία της σοκολάτας και του κακάο, από το οποίο προέρχεται, μιλώντας για μία εκ των θρεπτικότερων τροφών. “Δια την θρεπτικότητα αυτής την μεγάλην διατάσσεται και ως φάρμακον”, έγραφε τα χρόνια εκείνα ο Σ. Παυλίδης.

Το 1858 ο Σ. Παυλίδης αγοράζει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη βελτίωση της σοκολάτας και το 1859 κάνει την εμφάνισή της η ιστορική πλέον σοκολάτα ΥΓΕΙΑΣ, που άμα τη εμφανίσει της κέρδισε και το χάλκινο βραβείο στην Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών Προϊόντων, που θεσμοθέτησε τότε ο Ε. Ζάππας.

Ύστερα από 13 χρόνια, το 1871, ο εξοπλισμός ανανεώνεται και πάλι και το γλυκυσματοποιείον χρησιμοποιεί το πρώτο ατμοκίνητο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας.

Και το 1876 ο ιδρυτής καταγράφει με υπερηφάνεια ότι “ετιμήθη αυτό το κατάστημά μου με δύο πολύτιμα παράσημα, οίον παρά του Μ. Αυτοκράτορος της Αυστρίας, τον Σταυρόν των ιπποτών του υψηλοτάτου τάγματος του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Έτερον δε παρά του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου, τον Αργυρούν Σταυρόν του Σωτήρος”. Και όλα αυτά για τη βιοτεχνική καινοτομία της τότε ελληνικής αγοράς, τη σοκολάτα! Την ίδια όμως χρονιά θεμελιώνεται και το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς.

Στη διάρκεια της κατοχής το εργοστάσιο επιτάσσεται από το γερμανικό στρατό κατοχής, για λογαριασμό του οποίου παράγει μαρμελάδες και φαρμακευτικά είδη.

"Παυλίδης: Το όνομα της σοκολάτας από το 1841"

Σημαντική είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης τα μεταπολεμικά χρόνια, με τη δημιουργία μονάδας στα Οινόφυτα της Βοιωτίας. Επίσης, το 1974 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 1988, η ιστορικότερη ελληνική γλυκιά βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά, ο οποίος το 1993 συγχωνεύθηκε με την Kraft General Foods Europe. Ετσι δημιουργήθηκε ο όμιλος Kraft Jacobs Suchard, που το 2000 μετονομάσθηκε σε Kraft Foods. Στην Ελλάδα η εταιρεία εκπροσωπείται από την Kraft Foods Hellas AE και τη Σοκολατοποιία Παυλίδου ΑΕ, που συμμετέχουν δυναμικά στη μεγάλη αγορά τροφίμων με 100 περίπου προϊόντα. Ο όμιλος Kraft Foods, που αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος όμιλο παγκοσμίως στον τομέα των τροφίμων, ανήκει με τη σειρά του στην Philip Morris Companies Inc.

Σήμερα όλα τα προϊόντα της σοκολατοποιίας Παυλίδης καταλήγουν με το “Παυλίδης: Το όνομα της σοκολάτας από το 1841”. Κάτω από την ομπρέλα αυτή συναντάμε τις σοκολάτες Παυλίδης, γεμιστές, ΥΓΕΙΑΣ, αμυγδάλου, με συνολικά μερίδια που ξεπερνούν το 17%.

Επίσης η εταιρεία παράγει μία σειρά άλλων προϊόντων όπως η MERENDA, οι σοκολάτες Lacta, οι πραλίνες Gioconda, Elegance, Mon Plaisir, κλπ. Η Σοκολατοποιία Παυλίδου είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9002.